Всичко за Исляма Всичко за Исляма
pemben

Latest news

pemben
pemben
Loading ...

Как да получим максимален беракет от Корана

През последните няколко месеци научихме много начини за това как да принесем беракет в живота ни. От нашите родители, братя и сестри, ежедневните пътувания и дори на работното място! Но има един друг главен източник на беракет, който имаме нужда да проучим: Коранът!
Бих искала да прочетете следния айет, но уверете се също да четете и на арабски дори и това да ви отнеме малко време.
Аллах С.Т казва:
„И това е Книга, която Ние низпослахме – благословена, за да потвърди наличното допреди нея, и за да предупредиш Майката на градовете [Мека] и всички около нея. Които вярват в отвъдния живот, вярват и в нея. Те спазват своите молитви.“ (Коран 6:92)
В краткия период от време, който ви отне за да прочетете това, вие сте придобили по десет добрини за буква. Расюлаллах С.А.С е казал:
„Който прочете една буква от Книгата на Аллах, той ще има една добрина. Тази добрина ще е равна на 10 подобни. Не казвам ‘Алиф лям мим са една буква.’ А алиф е една буква, и лям е отделна буква, и мим също“ (разказан от ат-Тирмизи)
Имаше 104 букви в този айет. Така че току що спечелихте 1040 добрини и ако сте човек, който се опитва да го чете на арабски може ги удвоете, както Мухаммед с.а.с. е казал:
„На този, който му е трудно(да рецитира Корана) ще има двойно възнаграждение.“ (Сахих Муслим)
Виждате ли размера на беракета само на един айет от Корана?
Но аз искам да бъда честен със вас и ви задавам въпроса: Отделяте ли на Корана необходимито време за да го четете и да мислите върху него? Или откривате ли себе си косумиран от този живот, винаги гонейки срокове и ви е трудно да намерите време за Корана? Може би това, което имаме нужда е напомнмяне какъв велик извор на беракет е Корана.

Беракет на Дунята

Коранът на дунята е беракет, той е чудо само по себе си. Той е чудесен източник на спокойствие и средство да се приближим до Аллах С.Т.. Коранът дава изцеление за душата, каkто Аллах С.Т казва:
Ние не ти низпослахме Корана, за да страдаш,“(Коран 20:2)
Ако имате силна и последователна връзка с Корана, след това без значение какво ще ви сполети на тази дуня, няма да чувствате болки в душата, тъй като Корана ще ви донесе спокойствие. Коранът също ни прави най-добрите измежду хората, както Пророка Мухаммед с.а.с. казва:
„Най-добрите сред вас (Мюсюлмани) са онези, които изучават Корана и го преподават“ (разказан от ал-Бухари)
Така че намерете начин да включите Корана в ежедневието си за четене и разбиране, особенно в ранните часове на сутринта.

Беракет на Ахирета

Пратеника на Аллах с.а.с. е казал:
„В Деня на повторното съживяване ще бъде донесен Коранът, и ще бъдат доведени хората, които са го обичали и са постъпвали съгласно него в земния живот. Начело ще вървят сура Ал-Бакара (Кравата) и сура Ал-Имран (Семейството на Имран) и ще спорят коя е чел повече“ (разказан от Муслим)
Виждате ли как Коранът никога не ви оставя, нито в този свят, нито в отвъдния? Постоянното рецитиране и наизустяване на Корана издигат човек към Дженнета. Коранът ще дойде на помощ и ще се застъпи за вас!
Дори с този целия беракет, може да бъде трудно да се отдели време за Корана, така че ще ви дадем някои съвети как да запазите връзката си с Корана. (Помнете да четете всеки айет на арабски като кликнете върху линка!)

1. Рецитирате Корана по време на Феджр

През деня имате толкова много задачи да тичате, толкова много неща на ум, отмятате от списъка със задачи, но по време на Фаджр, има чувство на спокойствие и тишина, преди да започне прилива на деня ви. Направили сте усилие да се събудите, когато всички други са спят, за да се поклоните на своя Господар. Добавянето само на още 5 минути за рецитиране на Корана след молитвата Феджр е една ползотворна инвестиция. Тези 5 минути ще ви създадат позитивен и продуктивен ден, като подхранят връзката ви с Аллах С.Т.. Аллах С.Т. казва:
„Отслужвай молитвите от захождането на слънцето до мрака на нощта, и утринната молитва! Утринната молитва се засвидетелства“ (Коран 17:78)
Всички задачи които изпълняваме през деня ще ви облагодетелстват краткосрочно на тази Дуня, но ние трябва да се уверим, че сме се осигурили и за Ахирета също. Нещата които ви държат далеч от Корана, няма да ви помогнат когато се срещнете с Аллах С.Т.. А тази 5 минути Коран след Феджр, ще ви донесът повече полза отколкото можете да си представите. Скоро тези 5 минути ще са редовна част от вашата сутрин, и ще се чувствате непълноцененни ако ги пропуснете и един ден.

2. Помислете върху сурите които рецитирате

Колко от нас не отиват по дажеч от последните 10 сури когато се молим? Ние сме свикнали да редуваме Ал-Фелак, Ан-Нас, Ал-Ихлас и Ал-Каусер без да се замисляме дълбоко върху смисъла, като се възползваме от тяхната дължина. Сега за да се опитаме да променим това, трябва да се върнем и да помислим, защо молитвата е задължителна на първо място?
Един от отговорите на това е, че молитвата е нашата връзка с Аллах С.Т. и с Корана, 5 пъти където напускаме Дунята за да се молим на Аллах С.Т. и да си припомним пред Кого сме отговорни. Ако се придържате към едни и същи сури във всяка молитва, вашата молитвата си губи душата. Тя се превръща в безмислен ритуал като ядене или спане.
Въпреки това, когато изпълнявате молитвата трябва да четете нови и по-дълги сури за да бъдете по-фокусирани, и наистина ще започнете да чувствате, че разговаряте с Аллах С.Т.. Запомнете Аллах С.Т. не се нуждае от нашите молитви, ние се нуждаем от Него – имайки предвид че присъства в нашата молитва гарантира че ще спечелим максимална полза от нея. Аллах С.Т казва:
„Чети онова, което ти бе разкрито от Книгата! И отслужвай молитвата! Молитвата предпазва от покварата и порицаваното. Най-великото е споменаването на Аллах. Аллах знае какво правите.“ (Коран 29:45)
Ако се молите 5 пъти на ден, и все още се чувствате откъснат от Аллах С.Т. и продължавате да се чувствате привлечен към неморални постъпки, вие определено трябва да погледнете върху качеството на молитвите си, особенно рецитирането. За да имате смислен разговор с Аллах С.Т. опитайте рецитирането на други сури покрай последните десет. Това също ще ви подтикне към наизустяване. Освен това, върнете се и обърнете внимание на по-късите сури четейки техния тефсир, така че да оцените тяхното значение следващият път когато ги рецитирате, а не да минавате бързате през тях.

3. Винаги бъдете в присъствието на Корана

Искам да се запитате, колко часа прекарвате в слушане на музика, радио или гледане на телевизия за 1 седмица? Сега сраванете, колко дълго ще слушате Коран за 1 седмица.
Аллах С.Т. казва в Корана:
„които споменават Аллах и прави, и седнали, и легнали на хълбок, и размишляват за сътворяването на небесата и на земята: “Господи наш, Ти не си сътворил това напразно. Пречист си Ти! Опази ни от мъчението на Огъня!“ (Коран 3:191)
Елхамдулиллях живеем в свят, където имаме толкова много възможности да запазим Корана около нас, че вече нямаме извинение! Пуснете го в колата, със слушалките докато почиствате, докато готвите, докато пътувате и и т.н.. Пускайте различни рецитирания на различни четци. Освен това има толкова клипове на разположение в islamio.com за нас, да слушаме и тефсир на Корана. Колкото повече слушате Коран, толкова повече ще запомните и повече сърцето ви ще го обича.

4. Никога не подценявайте отделеното време за Коран

Коранът без значение, колко пъти го четете или сте го прочели, никога няма да останете без мъдрост. Това е Коран и Керим. Коранът е, където ще намерите решения за вашите проблеми и където ще намерите сили и мотивация да се стремите по пътя на Аллах С.Т. както Той казва:
Тази Книга – без съмнение в нея – е напътствие за богобоязливите,“ (Коран 2:2)
Корана е план за живота, който ни учи да живеем по на-добрия начин. Това не е Книга която е само за миналото и не се отнася за нас. Вземете Корана с искрени намерения и ще намерите спокойствие и задоволство. Размишлявайки върху айетите на Корана, ще бъдете в състоянието да го въплатите в ежедневието си.
Между другото ако направихте това за което ви помолихме в началота да четете всеки айет, това се равнява на 3040 добрини. Ако сте имали затруднения при четенето, тогава са 6080. Погледнете размера на беракета, който сте придобили за няколко минути. Споделете тази статия с вашите приятелите и семейството си за да им помогнете да постигнат лесни награди! А ако имате някои други предложения за получване на берекет от Корана коментирайте в секцията по долу.






About the author

مدرستي الإماراتية Emirates Schools

Comments


call us

If you like the content of our blog, we hope to stay in constant contact ، Just enter your email to subscribe to the blog express mail to receive new blogs firstً new blog up-to-date ، You can also send a message by clicking the button next to ...

About the site

authorВсичко за Исляма" Арабската дума "Ислям" означава "постигане на мир чрез преклонение пред Аллах". Думата "мюсюлманин" произлиза от съществителното "Ислям" и означава "някой, който чрез преклонението си пред Аллах е достигнал до съвършен мир."

Learn more ←

Copyright © All Rights Reserved

Всичко за Исляма