Всичко за Исляма Всичко за Исляма
pemben

Latest news

pemben
pemben
Loading ...

На кого се полага да заколи курбан?

Въпрос: Смятам, че тази година ще се затрудня, ако заколя курбан. Трябва ли да взема пари назаем, за да мога да заколя курбан? Или курбан се коли от онези, които имат възможност? Как да разбера дали ми се полага да заколя курбан?
Отговор: Две години след преселението на Пратеника на Аллах в Медина започва традицията на коленето на курбан от онези, които имат възможност. Коленето на курбан според имам Ханефи е ваджиб (задължение), а според останалите мезхеби – сюннет. За онези, които имат финансовата възможност, а не заколят курбан, се споменава в следния хадис: “Онези, които имат възможност и не заколят курбан, да не се доближават до нашия молитвен дом.”
Имайки предвид този хадис, според Ханефи коленето на курбан е задължение (ваджиб), ако, въпреки че има възможност, човек не заколи курбан, означава, че е пренебрегнал и изоставил задължение, за което ще му се търси отговорност. Както се разбира от посоченото дотук: ако човек няма да затрудни положението си и прехраната на семейството си, трябва да заколи курбан. Онзи, който има заделени средства настрана, трябва да изживее щастието от курбана и да изпълни задължението си.
По въпроса дали е нужно да се вземе заем, за да се заколи курбан, може да се отговори с хадиса, който повелява: “Попитай сърцето си.” Пратеникът на Аллах повелява: “Когато някой ти даде фетва (религиозно становище), попитай и сърцето си!” По този начин Пратеникът ни е подсказал, че за някои неща бихме могли да попитаме и сърцето си, стига то да не е закоравяло от грехове. Ако е така, нека попитаме сърцето си. Тогава и душата ни ще се успокои. Това, че според Ханефи курбанът е задължение, а според останалите мезхеби, без значение дали си богат или беден, е сюннет, не означава, че се пренебрегва курбанът. Защото и сюннети муеккед (силен сюннет) е близък до ваджиб (задължение).
Несъмнено Пратеникът на Аллах през целия си живот не е пренебрегнал коленето на курбан. Нека споделим още една важна особеност. Според имам Ханефи курбанът е задължение за богатия и всеки от семейството, който има необходимите средства, е задължен да заколи курбан. Затова този, който няма възможност, не може да каже: “Тази година заколете курбана от мое име.” Курбанът е задължение на заможния. Този, който няма средства, не може да бъде длъжник и да иска от друг да заколи курбан вместо него. Плаща онзи, който има възможност.
Според останалите мезхеби курбанът е сюннет и обхваща членовете на цялото семейство. Не трябва и да се забравя, че няма ограничение за курбаните, които ще дарите за бедните и нуждаещите се. Защото онзи, който удовлетворява нуждите на нуждаещия се в земния живот, в задгробния Всевишният Аллах удовлетворява неговите нужди. А кой би се лишил от подобно благодеяние?
Източник: https://hajjwarda.blogspot.com

About the author

مدرستي الإماراتية Emirates Schools

Comments


call us

If you like the content of our blog, we hope to stay in constant contact ، Just enter your email to subscribe to the blog express mail to receive new blogs firstً new blog up-to-date ، You can also send a message by clicking the button next to ...

About the site

authorВсичко за Исляма" Арабската дума "Ислям" означава "постигане на мир чрез преклонение пред Аллах". Думата "мюсюлманин" произлиза от съществителното "Ислям" и означава "някой, който чрез преклонението си пред Аллах е достигнал до съвършен мир."

Learn more ←

Copyright © All Rights Reserved

Всичко за Исляма