Всичко за Исляма Всичко за Исляма
pemben

Latest news

pemben
pemben
Loading ...

Може ли, вместо да се заколи курбан, да се даде милостиня?

Може ли, вместо да се заколи курбан, да се даде милостиня?
Курбан означава „доближаване“.

Той изразява готовността за принасяне в жертва на богатството, живота и всичко в името на Аллах, отразява отдадеността към Всевишния и е израз на благодарност към нашия Създател.
Коленето на курбан е потвърдено както от Корана, така и от хадисите на Последния Пратеник.

 В Свещения Коран Всевишния Аллах повелява:
 „Затова отслужвай молитвата към своя Господ и [жертвено животно] коли!“
(Коран, 108/2)
Пратеника Мухаммед, Аллах да го благослови и с мир да го дари, повелява следното:

 „Този, който има възможност да заколи курбан, а не го направи, да не се приближава до местата, където кланяме намаз
(т.е. до джамиите)!“
Независимо дали е сюннет или ваджиб, коленето на курбан се извършва по определен начин, спазвайки определени правила.

Не се счита, че е извършен този ибадет (богослужение), раздавайки стойността на курбана на хора и благотворителни организации.
 Пратеника на Аллах, след като било заповядано да се коли курбан, всяка година лично той спазвал и изпълнявал безупречно тази повеля, като сам колел курбаните.
 Във връзка с това, дали е позволено вместо коленето на курбан да се дава себестойността на курбана на нуждаещи се или като благотворителност, в книгите по вероучение се посочва следното:
 „Всеки ибадет има своето специално място.
Мястото на зекята е специално, на милостинята – също. Така и коленето на курбан има своето определено място в религията.
Но ако курбанът не може да се заколи навреме в определените дни, ако животното е живо – се дава след това, ако не е – се дарява неговата парична себестойност. Богослуженията (ибадетите), свързани с финанси, които се правят за приближаване до Всевишния, са два вида. Едната част, както е при зекята и милостинята садака, е да се дадат на някого.
Другата част е да жертваш нещо, което ти принадлежи. Това е като освобождаването на роб.
Коленето на курбан съдържа и двата вида ибадет.
Самото колене на курбан е приближаване към Всевишния. А раздаването на месото на съседи и нуждаещи се е другата част от този ибадет.
Но най-важното в случая е коленето на курбан да се извършва само заради Аллах и спечелване на задоволството на Всевишния.
 Ако не се спази това правило, се счита, че не сме изпълнили задължението си.
Затова и не се приема, че сме извършили ибадета курбан, ако вместо да се заколи курбан в определените дни, се даде милостиня садака“.
Източник: https://hajjwarda.blogspot.com

About the author

مدرستي الإماراتية Emirates Schools

Comments


call us

If you like the content of our blog, we hope to stay in constant contact ، Just enter your email to subscribe to the blog express mail to receive new blogs firstً new blog up-to-date ، You can also send a message by clicking the button next to ...

About the site

authorВсичко за Исляма" Арабската дума "Ислям" означава "постигане на мир чрез преклонение пред Аллах". Думата "мюсюлманин" произлиза от съществителното "Ислям" и означава "някой, който чрез преклонението си пред Аллах е достигнал до съвършен мир."

Learn more ←

Copyright © All Rights Reserved

Всичко за Исляма