Всичко за Исляма Всичко за Исляма
pemben

Latest news

pemben
pemben
Loading ...

Алкохол


Възбранените неща в Исляма са много,чието извършване довежда до огромни вреди. От тези възбранени неща е и алкохолът.
Алкохолът е всичко, което замъглява разума и го опиянява, все едно дали се пие, яде, пуши или се взема с инжекции, както наркотиците. Алкохола е майката на всички злини. Всевишният Аллах го забранява със словата Си:
            “О, вярващи, виното, играта на късмет, кумирите и стрелите са мръсотия от делото на сатаната. Странете от нея, за да сполучите!” 
Пратеникът на Аллах (С.А.С) е казал:
“Каквото опиянява голямото му количество, то и малкото му количество е харам. 
Алкохолът е болест от опасните болести, която носи религиозни, икономически и телесни вреди.
 
1. Религиозни вреди:
1.1. Употребяващият алкохол е отдалечен от Аллах и попада в гнева на Всемогъщия. Пратеникът на Аллах (С.А.С.) е казал:
            “Не прелюбодейства прелюбодееца и той да е вярващ, и не пие алкохол употребяващия, и той да е вярващ, и не краде крадеца, и той да е вярващ.” 
Когато човек умре и е употребявал алкохол, то Всемогъщия Аллах му е обещал болезнено наказание.
Пратеникът на Аллах (С.А.С.) е казал:
 
            “Който умре и е пил алкохол, право на Аллах е да му даде да пие от мръсотиите на разстройството, изцедени от обитателите на Огъня. 
1.2. Алкохолът пречи на молитвата, защото, който е пил алкохол, вече е загубил умът си, или е отслабнал усета му. Тогава молитвата не се приема от него, той дори не разбира как я отслужва. За това Всевишният Аллах е казал:
            “О, вярващи, не пристъпвайте към молитвата, когато сте пияни, додето вече знаете какво говорите.” 
            2. Икономически вреди:
            Алкохолът не е от храните и питиетата, от които човек има полза. Затова, всяко влагане на пари в него е загуба на богатствата, тъй като се влагат за нещо, което е вредно за тялото и душата на човека.. 
            3. Душевни и здравословни вреди:
Алкохолът е болест, отрова, и неговата употреба е причина за много телесни, умствени и душевни болести:
 
3.1. Алкохолът е причина за унищожаването на дробовете. При алкохолиците това е повече срещано, отколкото при другите хора (6:1 или 8:1). Също така той е причина за артеросклероза, заради покачване на холестерола в кръвта.
 
В състояние на опиянение, употребилия алкохол не мери словата си, нито делата си, нито движенията си. Който прекалява с пиенето на алкохол губи равновесие и говори трудно, частите на тялото му са нестабилни, и това негово състояние остава продължително.
 
Проучвания потвърждават, че в някои европейски държави, всяко трето легло в болниците е заето от болен по причина на алкохола. Това означава, че 1/3 от болните са болни заради алкохол.
 
Проучвания на Калифорнийския медицински университет показват, че алкохола е втория убиец след тютюнопушенето в САЩ. Опиатите са причина за смъртта на 100 хиляди души годишно. Също така, половината мъртви от катастрофите по пътищата са заради алкохола.
 
4. Обществени вреди: 
Алкохолът замъглява ума на човека, с който той разграничава. За това, когато ума бъде покрит с алкохол, тогава отношенията на човек, неговите действия, стават нестабилни, той няма ум, няма добросъвестност. За това алкохола е основна причина за разводите. Също така е основна причина за нанасяне на вреда на семейството и децата. Опияненият човек може да посегне да бие жена си и децата си, заради това, че няма способността в този момент да прецени истински нещата, да въздържи чувствата и действията си.
Алкохолът е причина за различни престъпления, като убийство, кражба, като в повечето случаи опиянения  убива децата си и жена си. А може и да се самоубие под въздействие на алкохол.
 
Алкохолът прави алкохолиците да са в лошо, тревожно и ужасно състояние. Така пияният човек може да направи извращения с децата си, заради душевната потиснатост, която среща в дома си при взаимоотношенията си.
 
В книгата “SAFE FООD” се посочва: “Половината от престъпленията в Англия са извършвани от пияни хора, 1/3 от катастрофите, 1/5 от полово посягане на деца, половината умрели при пожар, 1/3 от сбиванията в домовете, са по причина на алкохола.”
       5. Икономически вреди
Алкохолът нанася огромни вреди на икономиката. Винените заводи, фабриките за производство на алкохол, трупат големи печалби от продажбата на продуктите си, като в същото време институциите, отговорни за здравето на хората, застрахователните агенции, губят огромни суми за отстраняване на вредите, причинени от алкохола.
 
Медицински изследвания в Америка отразяват: “Общите загуби в Америка, причинени употребата на опиати достигат до 36 милиона долара за една година. Загубите на Америка от намаляването на производството и загубата на работа, заради употребата на алкохол, надвишава 71 милиона долара годишно.”
            Затова разумния човек разбира, че Всемогъщия Аллах е Всезнаещия, Премъдрия, Милосърдния, възбранил е алкохола, смилявайки се над хората и отдалечавайки ги от пагубните деяния.
Свещен Коран, (5:90)
Ебу Дауд – 4/87 №3681, Тирмизи – 4/258 №1865, Ибн Мадже – 2/1125 №3393 – (Сахих)
Муслим – 3/1587 №2002
Свещен Коран, (4:43)

About the author

مدرستي الإماراتية Emirates Schools

Comments


call us

If you like the content of our blog, we hope to stay in constant contact ، Just enter your email to subscribe to the blog express mail to receive new blogs firstً new blog up-to-date ، You can also send a message by clicking the button next to ...

About the site

authorВсичко за Исляма" Арабската дума "Ислям" означава "постигане на мир чрез преклонение пред Аллах". Думата "мюсюлманин" произлиза от съществителното "Ислям" и означава "някой, който чрез преклонението си пред Аллах е достигнал до съвършен мир."

Learn more ←

Copyright © All Rights Reserved

Всичко за Исляма