Всичко за Исляма Всичко за Исляма
pemben

Latest news

pemben
pemben
Loading ...

На какво трябва да обърнем внимание, когато вземаме гусюл абдест?

Напоследък много хора ми задават въпроси, свързани с измиването при гусюл абдест. Реших да отговоря на въпросите, като се надявам всеки да открие своя отговор за нещата, които го интересуват.
Както е известно – всеки, на когото е задължение (фарз) да вземе гусюл (изкъпване), се счита за духовно нечист. И всеки, който попадне в това състояние, се стреми колкото се може по-бързо да се пречисти.
Но за да няма съмнение, че в пикочния мехур е останала семенна течност, се препоръчва да се отиде по малка нужда, да се поразходи за кратко човек или да поспи малко.
Ако човек избере да поспи, трябва да се съобрази с времето за сутрешната молитва, за да не бъде отговорен за пропуснатия намаз.
Затова преди всичко човек трябва да се пречисти духовно от тази нечистота и, изричайки еузу-бесмеле, да влезе в банята да се изкъпе, като първо почисти с лявата си ръка нечистотиите по тялото си.
След това с дясната си ръка поднася вода към устата си три пъти и изплаква добре, правейки гаргара, за да не остане сухо място. Следва същата процедура към носа – и той също се почиства добре, а след това се измива цялото тяло, като не се оставя нито едно сухо място.
Когато човек е убеден, че по тялото му е измито и няма сухо местенце, дори колкото върха на игла, то той е завършил своето духовно прочистване – гусюл, взел е така наречения „голям абдест“ и, вече пречистен, може да извършва всякакви ибадети.
Краткото описание на измиването гусюл е това. В същото време трябва да се обърне внимание на следните неща:
1. Ако докато се къпете (взимате гусюл), потече нещо от пикочните пътища или някой зъб започне да кърви, това не разваля абдеста гусюл. В случая е достатъчно само да вземете обикновен абдест, за да извършвате богослужения. Значи при къпането, ако потече течност, която по принцип разваля абдеста, тази течност не предразполага да се изкъпете наново. Гусюл се счита само цялостното измиване на тялото, но за извършване на богослужения е необходимо да се направи само частично (нормален абдест) измиване.
2. Пломбите на зъбите не са пречка за измиването гусюл. Водата, която ги измива, се счита, че измива и останалата част. Дори ако измиването гусюл би могло да навреди на превързаните рани по тялото, може само с влажна ръка да се направи месх (потриване) над превръзката, с което се счита, че мястото е измито и не е нужно да се маха превръзката, ако това би навредило на човек.
3. Ако на ноктите има лак, който не позволява на водата да ги почисти, предварително трябва да се отстрани, за да не остане по тялото неизмита част от него. Други бои като къна например, които не образуват дебел слой, не са пречка за взимането на гусюл абдест. Ако по тялото има татуировки (освен че те не са позволени), също не са пречка за подобно измиване. Защото не е образуван слой върху кожата и водата има контакт с тялото.
4. Ако от пикочните пътища потече спокойно течност, която е вследствие на фантазии, тя разваля само абдеста и не се смята за сперма, която да наложи цялостно измиване – гусюл. Когато се установи подобно потичане, трябва да се почисти мястото от бельото, да се вземе абдест и след това да се извършват богослужения.
Източник : https://wardahasan12.blogspot.com

About the author

مدرستي الإماراتية Emirates Schools

Comments


call us

If you like the content of our blog, we hope to stay in constant contact ، Just enter your email to subscribe to the blog express mail to receive new blogs firstً new blog up-to-date ، You can also send a message by clicking the button next to ...

About the site

authorВсичко за Исляма" Арабската дума "Ислям" означава "постигане на мир чрез преклонение пред Аллах". Думата "мюсюлманин" произлиза от съществителното "Ислям" и означава "някой, който чрез преклонението си пред Аллах е достигнал до съвършен мир."

Learn more ←

Copyright © All Rights Reserved

Всичко за Исляма