Всичко за Исляма Всичко за Исляма
pemben

Latest news

pemben
pemben
Loading ...

Кражбата


Кражбата е тайно присвояване на чужд имот с гнет. Аллах е отредил наказание за кражбата. Всевишният Аллах казва:
“А на крадеца,мъж или жена,отсичайте ръцете като наказание за онова,което са присвоили-­възмездие от Аллах.Аллах е всемогъщ,премъдър.” 
Майката на вярващите Айше (Р.А) казва:
“Пратеникът на Аллах (С.А.С.) отсичаше ръката на крадеца за четвърт динар и нагоре.”
1. Мъдростта от предписването на наказание за кражбата.
Няма съмнение, че вредата от кражбата е огромна, защото тя възпира крадеца от позволено препитание, блокира разума му, прави го винаги да поставя душата си в унижение и пренебрегване, колкото и да е откраднал.
Когато крадецът знае, че като посегне на чужд имот ще бъде заловен и наказан за престъплението си, ще спре ръката си от кражбата, и от посягането на чуждите имоти, и ще потърси позволен начин да изкарва препитанието си, при който няма да се страхува от лоши последици.
Ислямския шериат е предписал наказанието за кражба, за да възпре посягащата ръка, а имотите на хората да бъдат предпазени. Така ще има мир и спокойствие, и хората ще са щастливи в работата си. Всеки ще живее от заработеното от собствените му ръце, а резултата от неговия труд ще е позволена и хубава прехрана.

Свещен Коран, (5:38)
Бухари с фетх – 12/96 №6789 и Муслим – 3/1312 №1684


из: Прелестите на Исляма

About the author

مدرستي الإماراتية Emirates Schools

Comments


call us

If you like the content of our blog, we hope to stay in constant contact ، Just enter your email to subscribe to the blog express mail to receive new blogs firstً new blog up-to-date ، You can also send a message by clicking the button next to ...

About the site

authorВсичко за Исляма" Арабската дума "Ислям" означава "постигане на мир чрез преклонение пред Аллах". Думата "мюсюлманин" произлиза от съществителното "Ислям" и означава "някой, който чрез преклонението си пред Аллах е достигнал до съвършен мир."

Learn more ←

Copyright © All Rights Reserved

Всичко за Исляма