Всичко за Исляма Всичко за Исляма
pemben

Latest news

pemben
pemben
Loading ...

Храмът на небесата ал-Бейт ал-Ма’мур...

Храмът на небесата ал-Бейт ал-Ма’мур, е разположен над Кааба

В сборниците “Мушкил ал-Асар” на ат-Тахави и “aл-Mуaджам ал-Kябир” на ат-Табарани се свежда следния разказ от Хаким Ибн Хизам:
“Веднъж, когато Пратеникът на Аллах салляллаху алейхи ве селлем, седял със своите сподвижници казал:
“Чувате ли това, което аз чувам?” Те отговорили: “Ние нищо не чуваме”. Пратеникът на Аллах салляллаху алейхи ве селлем, казал: “Наистина, чувам скърцане на небето, и не трябва да се порицава за това, защото на всяка педя от него има меляике, което (се кланя) и е в поклона седжде или стоейки (каим).”
На небесата има Кааба, към която меляикетата извършват поклонението Хадж
Всевишният Аллах е назовал този Храм “Дом Напълнен” (ал-Бейт ал-Ма‘мур) и се заклел в него: Кълна се в Напълнения Дом/52:4/
В Тефсира на Ибн Саади се казва следното: “Всевишният Аллах се е заклел във великите творения, които напомнят на хората за мъдрите знания, възнаграждението на праведните и наказанията на неверниците. И в Напълненият Дом. Става дума за Храм, въздигнат над седмото небе, в който непрекъснато извършват умра-хадж благородните меляикета. Ежедневно го посещават седемдесет хиляди меляикета и се покланят там на своя Повелител. Нито едно меляике, което веднъж е посетило този Дом, няма да влезе в него отново чак до деня Къямет. Някои тълкуватели казват, че в този айет става дума за Бейтуллахи-Харам джамията в Мекка, където винаги има много молещи се и хаджии, които извършват обход около Кааба, молят се и споменават Аллах с възхвала. Именно в това светилище се заклел Всевишният Аллах, когато е казал: Кълна се в смоковницата и в маслината, ·и в Синайската планина, и в [Мекка] този град на сигурност ­/95:1-3/ Свещената Кааба е най-хубавото от абсолютно всички построени на земята неща. Извършване на поклонението хадж в Бейтуллахи-Харам джамията в Мекка, е един от най-важните стълбове на Исляма. Кааба е била издигната от пророците Ибрахим и Исмаил, и Всевишният Аллах я е сторил място, към което са устремени сърцата на правоверните и където хората намират покой и безопасност. Наистина, Кааба е достойна за това, че Аллах се е заклел в нея, и така още веднъж е подчертал нейната святост и величие.” / “Тейсиру ал-Карим ар-Рахман фи Тефсири Калям ал-Маннан”, автор Абдурахман Ибн Насир ас-Саади/

Коментирайки този айет, Ибн Касир е казал:
“В двата сборника “Сахих” е сведен хадиса за нощното пътешествие и възнесението (Исра’а и Ми’арадж), и в него се съобщава, че Пратеникът на Аллах салляллаху алейхи ве селлем, разказвайки какво се е случило на седмото небе е казал:
“След това на мен ми бе показан ал-Бейт ал-Ма’мур (Напълненият Дом). Аз попитах: “О, Джебраил, какво е това?” Той каза: “Това е ал-Бейт ал-Ма’мур (Напълненият Дом). Всеки ден в него (влизат), за да извършат молитва седемдесет хиляди меляикета. Когато излязат оттам, те вече никога няма да се завърнат в него” .
Те се покланят около небесния Храм и правят обход около него подобно на хората, които правят обход таваф около своята Кааба. Ал-Бейт ал-Ма’мур (Напълненият Дом) е Кааба за обитателите на седмото небе, и затова Пратеникът на Аллах салляллаху алейхи ве селлем, е видял как възлюбеният на Аллах Ибрахим алейхи сселяту ве сселям, е седял облегнат на него. Той е построил земната Кааба, и наградата е съответствала на извършените дела.
Ибн Касир е подчертал, че Ал-Бейт ал-Ма’мур (Напълненият Дом) е разположен непосредствено над Кааба, и ако той падне върху Земята, то ще падне право върху нея.
Мнението на Ибн Касир за това, че ал-Бейт ал-Ма’мур (Напълненият Дом) е разположен непосредствено над Кааба, се потвърждава от думите на Али Ибн Абу Талиб. Ибн Джарир е предал чрез Халид Ибн Ар‘ар, че някакъв човек попитал Али: “Какво е ал-Бейт ал-Ма’мур (Напълненият Дом)?” Али му отговорил: “Това е Храм на небесата, разположен над Кааба. Светостта на този Храм на небесата е подобна на светостта на Кааба на Земята, и всеки ден в него влизат седемдесет хиляди меляикета, които вече никога няма да се върнат там.”
Шейх Мухаммед Насруддин ал-Албани е казал, че всички разказвачи на хадиса заслужават доверие, с изключение на Халид Ибн Ар‘ар, който не е бил известен (местур). След това е добавил, че даденият хадис се потвърждава (има шахид) с достоверно сахих съобщение от Катада, който е казал: “Разказаха ни, че веднъж Пратеникът на Аллах салляллаху алейхи ве селлем, казал на своите сподвижници:
“Знаете ли, какво е това Ал-Бейт ал-Ма’мур (Напълненият Дом)?” Те отговорили: “Аллах и Его Пратеник знаят по-добре”. Пратеникът на Аллах салляллаху алейхи ве селлем, казал: “Това е Джамия в небето, под която е разположена Кааба, и ако тя падне, то ще падне върху нея (Кааба).” В заключение шейх ал-Албани е казал:
“С една дума, достоверността на добавката “ разположен над Кааба” се потвърждава чрез съвкупността от тази версия на хадиса.”

Омар Ибн Сюлейман ал-Ашкар

About the author

مدرستي الإماراتية Emirates Schools

Comments


call us

If you like the content of our blog, we hope to stay in constant contact ، Just enter your email to subscribe to the blog express mail to receive new blogs firstً new blog up-to-date ، You can also send a message by clicking the button next to ...

About the site

authorВсичко за Исляма" Арабската дума "Ислям" означава "постигане на мир чрез преклонение пред Аллах". Думата "мюсюлманин" произлиза от съществителното "Ислям" и означава "някой, който чрез преклонението си пред Аллах е достигнал до съвършен мир."

Learn more ←

Copyright © All Rights Reserved

Всичко за Исляма