Всичко за Исляма Всичко за Исляма
pemben

Latest news

pemben
pemben
Loading ...

Расовият проблем

Проблемите, които Пратеника на Аллах решил в своето време, днес все още са актуални. А бъдещите проблеми остават въобще недокоснати. Например в далечно бъдеще тъмнокожите ще създадат големи неприятности на цялото човечество. Този огромен проблем е като стрела, сложена на тетива, и е кошмар за онези, които усещат това.
Защо? Защото дори и в ХХI в. отношението към чернокожите все още е нечовешко. В Южна Африка хората биват унижавани заради цвета на кожата си. В Америка чернокожите не се допускат до важни постове. Във Франция и Германия те биват малтретирани и се потъпква достойнството им. Ала Пратеника на Аллах е решил този проблем чрез нежния полъх на своето послание. Да, според принципите, утвърдени от него, хората са равни като зъбите на гребена. Нито арабинът превъзхожда персиеца, нито персиецът - арабина.337 Ако за водач бъде назначен дори и някой абисински роб, всеки е длъжен да му се подчинява.338
Но за разлика от високопарните фрази, използвани в различни декларации Пратеника на Аллах е намерил реално решение на този проблем, така че роб като Билял, Аллах да е доволен от него, е бил възприеман като господар. По този повод халифът Омар, Аллах да е доволен от него, казва следното: "Билял е наш господар. Той е освободен от господаря ни Ебу Бекр."339
Зейд ибн Харисе, Аллах да е доволен от него, също бил чернокож роб. Той е преминал в ръцете на Пратеника на Аллах като роб. Пратеника на Аллах го освободил, след което го осиновил. През онази епоха това било акт, който хората трудно можели да възприемат. Най-достойният човек сред хората, Пратеника на Аллах, осиновявал чернокож роб и го правел свой наследник.340 По-късно назначил сина му за командир на армията, сред която били и сподвижници като Ебу Бекр, Омар, Али и още много други благородни личности.341 Освен това той венчал Зейд за благородната Зейнеб бинт Джахш, Аллах да е доволен от нея, която била достойна да стане съпруга на Пророка.342 Пратеника на Аллах ценял високо както Зейд, така и сина му Усаме. Веднъж синът на халифа Омар, Аллах да е доволен от него, Абдуллах, го попитал: "Татко, с какво аз съм по-долу от Усаме и с какво той ме превъзхожда, та му плащаш по-висока заплата от мен?" Халифът отвърнал: "Сине, не знам дали той те превъзхожда с нещо, или не, но знам едно - Пратеника на Аллах обичаше неговия баща повече от твоя и обичаше Усаме повече от теб." Сиреч в името на тази обич аз издигам и отдавам по-висока почит на Усаме, Аллах да е доволен от него.343
Да, назначаването на Зейд ибн Харисе за командир на войската при наличието на най-благородната личност сред курайшите Джафер ибн Ебу Талиб наистина е било голямо събитие. Важно е не само да се говори за даден проблем, но и да се намери решението му.
Както вече стана дума, единственото решение на проблема, свързан с чернокожите, които представляват потенциална заплаха за всички хора в бъдеще и може да проявят силна агресия, е отношението към тях да бъде съобразено с принципите на исляма, без да се губи време. Човечеството трябва да опита и този начин, преди стрелата да бъде изстреляна от тетивата.
Всички хора се раждат свободни и никой няма право да ги поробва. "О, хора, Ние ви сътворихме от един мъж и една жена, и ви сторихме народи и племена, за да се опознавате. Най-достоен измежду вас при Аллах е най-богобоязливият. Аллах е всезнаещ, сведущ."
(Всички хора произхождат от Адам и Ева, и имат майка и баща. В този смисъл е неуместно да се гордеят със знатно родословие. Истинското превъзходство се крие в богобоязънта.) (49: 13).
337 Müsned, 5/441.
338 Müslim, İmare, 37.
339 İbn Hacer, İsabe, 1/165.
340 İbn Hacer, İsabe, 1/564.
341 Müslim, Fezailü's-Sahabe, 63.
342 İbn Hacer, İsabe, 1/564.
343 İbn Sa'd, Tabakat, 4/70; İbn Hacer, İsabe, 1/564.

About the author

مدرستي الإماراتية Emirates Schools

Comments


call us

If you like the content of our blog, we hope to stay in constant contact ، Just enter your email to subscribe to the blog express mail to receive new blogs firstً new blog up-to-date ، You can also send a message by clicking the button next to ...

About the site

authorВсичко за Исляма" Арабската дума "Ислям" означава "постигане на мир чрез преклонение пред Аллах". Думата "мюсюлманин" произлиза от съществителното "Ислям" и означава "някой, който чрез преклонението си пред Аллах е достигнал до съвършен мир."

Learn more ←

Copyright © All Rights Reserved

Всичко за Исляма