Всичко за Исляма Всичко за Исляма
pemben

Latest news

pemben
pemben
Loading ...

С какво ще преминем моста сират?

С какво ще преминем моста сират?
Всевишният Аллах е дарил мюсюлманите с два дена в годината, които са повод за радост и веселие. Това са дните Рамазан Байрам и Курбан Байрам. Всички мюсюлмани по света изпратиха Рамазан Байрама с приятни спомени и вече са в очакване на предстоящия Курбан Байрам. Курбан Байрам се пада на 10 Зилхидждже. Според християнското летоброене датата за тази година е на 1 февруари. Всеки мюсюлманин, който има щастието да доживее до този прекрасен ден от своя страна има някои задължения към Създателя си. Първото от тях е да вземе абдест и да отиде да изпълни намаз в джамията – сабах и байрам. Байрамските намази са много приятни и за тях има много голям севаб (награда). Поради това, от всяко семейство всеки син, баща и дядо трябва да "бързат" към джамията да произнесат заедно с другите мюсюлмани текбири (възвеличаване на Аллах) и всички заедно да изпитат наслаждението от ибадета. След намаза трябва да има изпълнени с радост прегръдки, да се целуват ръцете на възрастните, а малките да се целуват по бузите. 
Второто задължение към Създателя ни е коленето на курбан. Курбан е името на специалното животно, което се коли в определено време с намерение за курбан, с което се цели спечелване благоволението на Всевишния Аллах и постигането на по-голяма близост до Неговата същност. Във връзка с това в Свещения Коран директно или индиректно са споменати 18 айета. Хадисите, предадени от любимия ни пейгамбер (с.а.с.) са твърде много. Всевишният Аллах във втория айет на сура "Кевсер" повелява: "Затова изпълнявай намаз за своя Господар и (жертвено животно) коли!" Пейгамберът (с.а.с) също повелява: 
"Човека не се е доближил до Всевишния Аллах с по-добра постъпка от проливането на кръв в деня на Курбан Байрам. Животно, на което кръвта му бъде пролята, на Съдния ден ще се появи с рогата, копитата и вълната си. Кръвта, която се стича, преди да капне на земята, стига на много високо място, при Аллах. Затова, колете своите курбани с искрено желание."
Кой е задължен да коли курбан? 
Коленето на курбан е ибадет, който трябва да се изпълнява от мюсюлманите, които са разумни, зрели (имат определената и необходима въз възраст), които не са пътници, и са богати според шериата. За богат се счита човек, който освен за основните нужди притежава – за България - 1100 лв. В основните всекидневни нужди влизат къща, обикновени домакински предмети, возила (автомобил, мотоциклет и др.), професионални инструменти, и да притежава едногодишния разход за хората, за които е длъжен да се грижи. Ще бъде уместно да се обясни това положение с един пример. Да вземем за пример един 48 годишен мюсюлманин – разумен, притежаващ къща, кола и шевна машина, с която практикува занаята си. Годишният разход за семейството на този човек нека бъде 1200 лв. За да коли задължително курбан, този човек трябва да притежава още 1100 лв. 
Бедните не са задължени да колят курбан. Целта на курбана е да бъдат нахранени бедните, да бъдат удовлетворени сърцата им и да бъде премахната мъстта и омразата, която би могла да се породи в сърцата им спрямо богатите. Всевишния Аллах повелява следното: "Нито тяхното месо, нито кръвта им стигат до Аллах. Но страхопочитанието ви стига до Него." Страхопочитанието (таква) е да изпълняваме повелите на Аллах с ихляс (искреност).
Кога и как се коли Курбан? 
Курбанът може да се коли през първия, втория и третия ден от байрама. Но коленето в първия ден на байрама е по-добро и за него се дава повече севаб. Курбанът трябва да се коли след байрамския намаз. В случай, че курбана е заклан преди намаза, той не е валиден. Последният момент за коленето на курбан е времето преди залез слънце на третия ден. 
А колкото до начина на коленето, първо животното се обръща към къбле и се изказва намерението. След като каже "Възнамерих да коля курбан в името на Аллах" казва "Бисмилляхи Аллаху Екбер" и започва да коли. Курбанът трябва да се коли от собствениците. Ако това е невъзможно, се упълномощава друг праведен мюсюлманин да го заколи. Ако колещият умишлено не спомене името на Аллах, месото на това животно не може да се яде. Животното трябва да се отведе до предназначеното за колене място без да се мъчи и трябва да Се използва остър нож, за да не страда. На собственика на курбана в деня, когато бъде заклано животното, се препоръчва първото ястие да сготви от дроба, защото в това има благодеяние (севаб).
Кои животни стават за курбан? 
За курбан могат да се колят животни от рода на овцата, козата, камилата и кравата. Няма значение в това дали са от мъжки или женски пол. 
Диви животни като дивата крава, еленът и др. домашни животни като кокошки, петли и гъски не могат да се използват за курбан. Няма предание нито от пророка (с.а.с.) нито от сподвижниците му, които са били неговите най-близки приятели, да са използвани за курбан други животни освен горепосочените. Овцата и козата трябва да имат навършена една година или пък да са на 7-8 месеца, но да изглеждат, че са на една година. Камилата трябва да е навършила поне пет, а кравата – две години. Една овца или коза може да бъде заклана само за един човек, а една камила или крава може да бъде заклана от името на 1 до 7 души. Стига всичките от съдружниците (ортаците) да са мюсюлмани, да се пада по една седма от животното за колещите и всеки да отреже своя дял с намерение за ибадета курбан. Ако един от ортаците е участвал единствено за да вземе месо, курбана на нито един от колещите не е валиден.
Кои са недостатъците на курбана? 
Четири са недостатъците, които пречат на даденото животно да бъде използвано за курбан. Това са: при ясна слепота на едно от очите, явна болест, сакатост и много голяма слабост. Или с други думи, ако едното или двете очи са слепи, повечето от зъбите са опадали, ушите са отрязани, единият или двата рога са счупени от основата, ухото или опашката е откъсната повече от половината или върховете на вимето са скъсани, по рождение нямат уши или опашки, или пък имат отрязан крак, тези животни не се приемат за курбан пред Всевишния Аллах.
Какво се прави с месото и кожата? 
Съобразявайки се с повелята на Аллах, курбанът се дели на 3 части. Една трета остава за колещия, една трета за роднините и приятелите и една трета – за бедните, нуждаещите се и изнемогващите. Всевишният Аллах повелява така: "Яжте от него и хранете бедняка-клетник!" (Хадж, 22: 28) "... яжте и хранете и доволстващия, и просяка.“ (Хадж, 22: 36). Грях е да се продават части на курбана като кожата, месото, лойта (маста), главата, краката, вълната и млякото. Нито пък се дава една или няколко от тези части на колещия курбана за отплата. Защото Пейгамберът (с.а.с.) е повелил: "Курбанът на продаващия кожата не е валиден". Затова, ако касапинът коли за пари, трябва да му се плати в пари.
Какво трябва да правят мюсюлмани с кожите на курбана? 
Мюсюлманите, живеещи в България и заколили курбан, за да остане доволен Аллах от тях, продавайки кожите трябва да дарят тяхната стойност на духовните училища като Висшия ислямски институт, мюсюлманските училища в Шумен, Русе, Момчилград и Мюсюлманската школа в с. Устина, която е открита от Главно мюфтийство. Тези училища са на мюсюлманите и трябва да се подпомагат от всеки с каквото може. 
Обяснявайки още един въпрос, който е много актуален, ще приключим с темата.
Може ли някой да коли курбан от името на друг? 
Човек може да вземе от своята стока, да заколи курбан и севаба (награда) от това да посвети на майка си, баща си и др.; може да яде от това месо; може да даде и на друг от него. Но това може да направи единствено след като заколи курбана, което за него е религиозно задължение. 
Това означава, че човек трябва да заколи един курбан от свое име и един курбан за душите на умрелите свои майка и баща. Но някой, който изпълнява завещание на починал човек, не може да яде от този курбан. Той трябва да го раздаде целия на бедните. Такъв курбан, който ще се коли за мъртви се коли в дните на Курбан Байрам, а на Арефе не се коли. 
Както казахме, тези мъже, които доживеят до този прекрасен празник, трябва първо да отидат да изпълнят байрамския намаз, а след това и да заколят курбаните си. Един от ибадетите, присъщ за тези дни, е поклонението хадж, но този въпрос е свързан с друга тема. 
Коленето на курбан е много важен за религията ни. Пейгамберът ни (с.а.с.) е казал: "Този, който има възможност да коли, а не заколи курбан, да не идва в джамията ни." Нека курбаните, които колите, да бъдат големи. Несъмнено те ще бъдат вашите средства за преминаване през моста Сират. С това той е показал пътя за лесното преминаване на моста. Молбата ни към Създателя ни е, курбанът, който сме заклали и който ще заколим нека бъде приет от Него и да ни разреши да доживеем още много подобни празници като Курбан Байрам. 
Източник: https://hajjwarda.blogspot.com

About the author

مدرستي الإماراتية Emirates Schools

Comments


call us

If you like the content of our blog, we hope to stay in constant contact ، Just enter your email to subscribe to the blog express mail to receive new blogs firstً new blog up-to-date ، You can also send a message by clicking the button next to ...

About the site

authorВсичко за Исляма" Арабската дума "Ислям" означава "постигане на мир чрез преклонение пред Аллах". Думата "мюсюлманин" произлиза от съществителното "Ислям" и означава "някой, който чрез преклонението си пред Аллах е достигнал до съвършен мир."

Learn more ←

Copyright © All Rights Reserved

Всичко за Исляма