Всичко за Исляма Всичко за Исляма
pemben

Latest news

pemben
pemben
Loading ...

Събудете за сезона на поклонението хадж


Първият ден на Рамадан байрам поставя началото както на празника, така и на един много важен за мюсюлманите период, сезона на Хадж.
Изобилни и безбройни са богатствата и възможностите, с които Аллах Всевишният ни е дарил. Много често обаче, се влияем от навика или от капаните, които шейтана ни залага и този период отминава, без да сме възприели от тях онова, което трябва да възприемем.
Нито една религия или система не са в състояние да дадат на човечеството това, което му дава хаджа в Исляма. За разлика от това, което е сега, това място трябва да се превърне в център, от който да блика знание и култура за цялото човечество, а не да се възприема като търговски или туристически център. В днешно време всеки освен мюсюлманите се стреми да получи пай от „дебелата торта" от този център. Не задавайте нелогичния въпрос: „Какво правят туристите мюсюлмани?" Тук не е мястото да се повдигат спорове за това какво се пропуска и какво не по време на хаджа, а в рамките на това кратко изложение искам да предложа няколко призива. Всеки да ги разгледа вътре в себе си и да се опита да направи онова, което му подсказва вътрешният глас.
1. Задайте на няколко от кандидат-хаджиите въпроса: „Защо отивате на хадж?" Приемете го като някаква анкета и се опитайте да разберете каква е истинската цел на хаджиите.
2. До каква степен хаджиите отдават значение на задължителните предписания (на ибедета) в Исляма? Или пък работата им преминава в приготовления около пътуването, визите и т.н.
3. Хаджа трябва да бъде стъпка към една промяна, към едно съживяване, което не е станало до момента на неговото изпълнение. И така всеки нов хадж трябва да бъде нова крачка в подема на мюсюлманина, а оттам и на общността.
При възстановяването на самоличността си мюсюлманина трябва да започне от самия себе си, като се запита за собствената нагласа и степен на възприемане, за връзката със служенето и постоянството в него, за начина да се достигне прозрението.
4. Вътре в нас трябва да настъпи катарзис, който да вдигне завесата на безразличието, на бездействието и наново да ни изгради.
Хаджа е целостта на цялото служене и представлява една върховна точка, от която много хора правят завръщане към истината. Всяко служене при Исляма води до порядък в една или няколко сфери от живота, а хаджа води до порядък в целия живот на мюсюлманина. Не всеки Хадж, разбира се – само Хадж, който се изпълнява така, както е според Исляма.
Стремете се да живеете според примера на Пратеника С.А.С. и примера на онези, които сам той е възпитал. Чрез искреност и дела се устремете към прозрение и с пълни сърца изживейте хаджа. Пожелаваме приет Хадж за всички мюсюлмани.
Източник: https://hajjwarda.blogspot.com

About the author

مدرستي الإماراتية Emirates Schools

Comments


call us

If you like the content of our blog, we hope to stay in constant contact ، Just enter your email to subscribe to the blog express mail to receive new blogs firstً new blog up-to-date ، You can also send a message by clicking the button next to ...

About the site

authorВсичко за Исляма" Арабската дума "Ислям" означава "постигане на мир чрез преклонение пред Аллах". Думата "мюсюлманин" произлиза от съществителното "Ислям" и означава "някой, който чрез преклонението си пред Аллах е достигнал до съвършен мир."

Learn more ←

Copyright © All Rights Reserved

Всичко за Исляма