Всичко за Исляма Всичко за Исляма
pemben

Latest news

pemben
pemben
Loading ...

ПОКЛОНЕНИЕТО ХАДЖ


ПОКЛОНЕНИЕТО ХАДЖ
    И дълг на хората към Аллах е поклонението хадж при Дома ­ за онзи, който може да отиде, а който откаже ­ Аллах не се нуждае от световете.(3:97)

   Думата хадж означава намерение, насочване и вървене. Този смисъл от една гледна точка придава символичност за насочване към Аллах, отправяйки се към определени свещени места за извършване на ибадета хадж. Хаджът е една от петте основни на исляма. Той е служене към Всевишния Аллах, което се извършва, както с имота, така и с тялото. Като дума хадж означава: насочване, възнамеряване, многократно посещаване на някого или нещо. За всеки мюсюлманин, мъж или жена, у които са налице условията за хадж, задължително трябва да го извърши веднъж в живота . Този, при който са налице условията за хадж е необходимо да го извърши час по-скоро.


   Общото въздействие на хаджа е да напомня за Съдния ден. Събирането на хора от различни националности, раси, райони и култури, с различен социален статус, обличането им в едни и същи дрехи и понасянето им като потоци в изпълнение на обредите напомня съживяването в отвъдния живот и събирането им пред Създателя. Хаджът подготвя вярващия за съживяването след смъртта и великото сборище в отвъдния живот.
   По време на хадж на практика се изживява колективизма и братството с всички мюсюлмани по света. Там личното аз се губи, а на преден план е общото ние.
   Във всяко действие, което отстрани изглежда като символика всъщност се съдържа мъдрост и за вярващите има своята поучителна и възпитателна страна. Хаджът също е обединяване на обществата, сближаване и пречистване в универсален мащаб. Хаджът е причина за познанства и е международен събор за предлагане на достигнатото знание.
   Кааба, около която се извършва тауаф по време на хаджа и е посока за намаза представлява първият дом изграден на земята за ибадет към Всевишния Аллах. Този дом е построен в Мекка от пророка Ибрахим и синът му Исмаил по повеля на Всевишния Аллах. След като бил приключен строежа Джибрил на практика показал как да се извършва тауаф и хадж, а Исмаил (а.с.) е научил хората от Хиджаз (областта около Мекка). Промените относно изпълнението и времето, които били въведени от езичниците са коригирани и възстановени от Мухаммед (с.а.с.) чрез изпълнението на прощалния хадж.

   Същност и описание на хаджа
    Речниковото понятие на думата хадж е възнамеряване, насочване. Като термин от ислямското обредно право (фикх) хадж е: „Посещаване на Кааба и други свещени места в околностите на Мекка в определено време, извършвайки предписани обреди.” Това посещение със съответните обреди се нарича „Поклонение хадж”.
   Поклонението хадж било разпоредено като задължително през деветата година от преселението. Разпореждането за извършване на хадж е известено, както от Свещения Коран, така и от Сунната на Мухаммед (с.а.с.). Пратеникът на Аллах определил поклонението хадж, като една от основите на исляма, оповестил важността и ползите от него и сам той показал как трябва да се извършват неговите обреди.
   Всеки мюсюлманин, на който му е по силите – притежава материална и физическа възможност, веднъж в живота трябва да извърши поклонение хадж. Той трябва да го извърши, незабавно щом у него са налице споменатите възможности.
   Всяка повеля на Всевишния Аллах съдържа мъдрости, както за този, така и за отвъдния живот на хората. Това се отнася и за поклонението хадж. Част от тях могат да бъдат изредени така: Всеки човек чувства необходимост да покаже рабството си пред Аллах. Поклонението хадж е ибадет, който дава възможност на човека по прекрасен начин да изложи своята слабост пред Аллах, да оповести рабството си, да Му благодари за благата, с които го е дарил. Това е така, защото поклонението хадж освобождава човека от светските елементи като имот, пост, положение и го насочва към Аллах. Този ибадет изразява отдаденост и покорство пред Притежателя на безграничната сила и могъщество, което кара човека да вкуси сладостта от рабството пред Него.
   Ислямските учени са на мнение, че когато човек има възможност трябва да изпълни поклонението хадж, а ако го отсрочи за него се записва грях. Също така те са казали, че ако бъде отсрочен продължително време от такъв човек не се приема свидетелство
Източник: https://hajjwarda.blogspot.com

About the author

مدرستي الإماراتية Emirates Schools

Comments


call us

If you like the content of our blog, we hope to stay in constant contact ، Just enter your email to subscribe to the blog express mail to receive new blogs firstً new blog up-to-date ، You can also send a message by clicking the button next to ...

About the site

authorВсичко за Исляма" Арабската дума "Ислям" означава "постигане на мир чрез преклонение пред Аллах". Думата "мюсюлманин" произлиза от съществителното "Ислям" и означава "някой, който чрез преклонението си пред Аллах е достигнал до съвършен мир."

Learn more ←

Copyright © All Rights Reserved

Всичко за Исляма