Всичко за Исляма Всичко за Исляма
pemben

Latest news

pemben
pemben
Loading ...

Замерването на шейтана с камани

Замерването на шейтана с камани
Замерването на шейтана с камани се прави през 1,2,3 и 4 ден от байряма, за тези които остават в Мина. Замерването на шейтана е вааджиб. Най-напред се замерва големият шейтан, след това средния шейтан и най-накрая малкия шейтан. На първият ден се хвърлят само 7 камъчета по големия шейтанин. На 2-3 и 4 ден на байряма се хвърлят по 7 камъчета и по трите шейтана. Така на 2-3 и 4 ден от байряма се хвърлят по 21 камъчета. Хвърлянето на камъчетата започва от малкият към големият шейтанин. За тези които не остават на Мина, за тях не е вааджиб да хвърлят и през 4 дена на байряма камъчета по шейтаните. Поради това, че през 4 ден от байряма не се остава в Мина, не трябва да се хвърлят и камъчета по шейтаните.
Значението на хвърлянето на камъчетата по шейтана. Това значи, че човек протестира срещу лошотийте, несправедливостта и насилието. Човек, който отива да хвърля камъчета по шейтана, това означава, че той се противопостява на лошотийте на шейтана и че ще предпазва себе си от нашепванията на шейтана и няма да му се подчинява повече.
Как се замерва шейтана
Приближавайки се към шейтана, камъчето се хваща с дясната ръка и казвайки Бисмилляхи Аллахуекбер се хвърлят по шейтана. 7 камъчета се хвърлят по отделно. Ако всички се хвърлят на веднъж се счита, че се е хвърлило само едно камъче. Камъчетата се хвърлят да ударят шейтана или да паднат малко пред шейтана.
Времето за хвърляне на камъчетата и колко камъчета се хвърлят
Първият ден на байряма. На първият ден на байряма се хвърлят само 7 камъчета по най-големият шейтанин. С хвърлянето на първото камъче се спира да се казва и телнието т.е. леббейкеаллахумме леббейк. Леббейке ля шерийке леке леббейк. Иннелхамде уанниамет леке уалмулк ля шерийке леке. Времето за хвърлянето на камъчетата през първият ден е от полунощ до изгряването на зората на вторият ден на байряма. 
Вторият ден на байрям. На вторият ден на байряма се хвърлят по 7 камъчета и на трите шейтана. Като се започва от най-малкият към най-големият шейтан. Така през вторият ден на байряма се хвърлят общо 21 камъчета. Времето за хвърляне на камъчетата през вторият ден започва след като слънцето достигне до най-високата си точка и започне да залязва до нощта.
Третият ден на байрям. На третият ден на байряма се хвърлят камъчетата както през вторият ден на байряма. На всеки шейтанин се хвърлят по 7 камъчета. По този и през третият ден се хвърлят общо 21 камъчета. Времето за хвърляне на камъчетата през третия ден започва след като слънцето достигне до най-високата си точка и започне да залязва до нощта.
Четвъртия ден на байрям. На четвъртия ден на байряма се хвърлят камъчетата както през третия ден на байряма. На всеки шейтанин се хвърлят по 7 камъчета. По този и през третият ден се хвърлят общо 21 камъчета. Времето за хвърляне на камъчетата през третия ден започва след като слънцето достигне до най-високата си точка и започне да залязва до нощта. Човек, който е напуснал Мина на третия ден преди залез слънце, за него не е задължение да хвърля камъчета по шейтаните през четвъртия ден на байрям.
Добре е за предпочитане камъчетата да се хвърлят през привечер за да се избегне задръсването при шейтаните. 
Ако е възможно след като се хвърлят камъчетата по малкия и средния шейтанин човек да се отдели на края и да направи дуа. След като се хвърлят камъчетата по големият шейтанин, том не се чака.
Хвърлянето на камъчетата от името на друг и казата за не хвърлените камъчета
За тези които им стигат силите трябва те самите да си хвърлят камъчетата. Не може някой друг да хвърля за тах камъчетата. Ако човек е болен, или възрастен или сакат или изпадне в положение сам да не може да хвърли камъчетата, то тогава друг човек може да хвърля от негово име.
Камъчетата, коиито не са хвърлени на време, трябва да се хвърлят до четвъртия ден на бяйряма преди залез слънце. Ако не се хвърлят то тогава трябва да има наказание.
Източник: https://hajjwarda.blogspot.com

About the author

مدرستي الإماراتية Emirates Schools

Comments


call us

If you like the content of our blog, we hope to stay in constant contact ، Just enter your email to subscribe to the blog express mail to receive new blogs firstً new blog up-to-date ، You can also send a message by clicking the button next to ...

About the site

authorВсичко за Исляма" Арабската дума "Ислям" означава "постигане на мир чрез преклонение пред Аллах". Думата "мюсюлманин" произлиза от съществителното "Ислям" и означава "някой, който чрез преклонението си пред Аллах е достигнал до съвършен мир."

Learn more ←

Copyright © All Rights Reserved

Всичко за Исляма