Всичко за Исляма Всичко за Исляма
pemben

Latest news

pemben
pemben
Loading ...

Ползите и поуките на Хаджа

Ползите и поуките на Хаджа
Хаджа е един много важен ибадет, както за този свят, така и за отвъдния. Когато хаджа бъде направен с искреност, той пречиства и предпазва мюсюлманина от греховете му. Степента на хаджа при Аллах е висока. Той става причина човек да спечели дженнета и подобрява харектера на човек.
Този ибадет е фарз, да се направи веднъж в живота за онези които имат възможността и неговите ползи и поуки са много големи. В един хадис, любимият ни пратеник Мухаммед саллеллаху алейхи ве селлем е казал: „Който заради Аллах направи хадж и се предпазва от лоши думи, слова и от лошо поведение и не се върне към извършването на греховете, той се завръща пречистен от греховете така, както в деня когато майка го е родила.” Този ходас ни показва стойността, превъзходството и една от ползите на хаджа. Заедно с този хадис ще е добре да споменем още няколко, които описват описват превъзходството и ползите на хаджа.
Пратеника на Аллах саллеллаху алейхи ве селлем е казал:
„Наградата за приетия хадж не е нищо друго освен дженнет.”
Веднъж попитали Пратеника на Аллах саллеллаху алейхи ве селлем следния въпрос: „Кое от делата е най-добро?” 
Тогава Пратеника на Аллах саллеллаху алейхи ве селлем отговорил: „Вярата (иман).” След това го попитали: „А след него кое едругото?” Тогава Пратеника на Аллах саллеллаху алейхи ве селлем отговорил: „Воюването по пътя на Аллах.” след това отново го попитали: „А след това кое е?” Пратеника на Аллах саллеллаху алейхи ве селлем отговорил: „Приетият Хаджа.”
Онези, които правят хадж, тяхната стойност пред Аллах е много голяма. Поради тази причина, дуите, които ги правят, Аллах няма да ги върне празни. Пратеника на Аллах саллеллаху алейхи ве селлем в един хадис повелява: „Тези, които правят хадж и умра са гости на Аллах. Ако направят дуа на Аллах, Той ще им приеме техните дуи. Ако поискат от Него да ги опрости, Той ще ги опрости.”
Денят, в който Аллах най-много опрощава свойте раби е денят Арафат. В този ден рабите на Аллах се намират на Арафат в пустинята, от всяка страна има само пясък, камани и прах. Рабите на в един такъв ден и такъв момент като си разтворят ръцете към Аллах, и като искат от Него, без съмнение Аллах ще ги опрости. Един толкова голям ибадет, като хаджа, като бъде извършен по най-добрият начин, човек се възползва от ползите и превъзходството му.
Поуките на хаджа:
Няма съмнение, че в това, което Аллах Теаля е заповядал на хората има много поуки както за този свят, така и за отвъдния. Според тази истина, която не бива да ни учудва, хаджа има много поуки. Някои от тях са следните:
В самото създаване на всеки един човек, той има нужда да се подчинява и да служи на Аллах. хаджа е ибадет, който дава най-добрата възможност човек да покажа своето безсилие и служене пред Аллах, а също така и да Му благодари за благата с които го е дарил. Защото хаджа отделя човек от неговото богатство, място и величие сред хората към обръщането и искането от Аллах. По време на хадж, когато хората облекът ихрамите, не може да се разбере кой е богат и кой беден, кой е властен сред хората и кой не. Хаджа показва привързаността на човек към Аллах Теаля. Това полужение предлага на човек да опита какъв е вкусът от това да бъдеш раб на Аллах. 
Хаджа без да прави разлика като цвят, език, произход, страна и култура между мюсюлманите от целия свят спомагат за изграждането на една карти и по доброто разбиране на братството между мюсюлманите. Това не е твърдение, което се основава само на думи. На хаджа богият и бедният, силният и слабият обличат едни и същи дрехи, оставан на едни и същи места с едни и същи условия, правят едни и същи ритоали по един и същ начин. Всичко дова допринася за равенството на мюсюлманите в Исляма. човек който притежа трильони и човек, който може едва свързва двата края, обличат една и съща дреха, остават един до друг на Арадат. Отварят заедно ръцете си към Аллах на Арафат. В Кябето бедния и богатия рамо до рамо правят таваф, всичко това допринася за братството в Исляма и за сплотяването на мюсюлманите и ги научава де не гледат един на друг за тяхното икономическо и социално положение. 
Виждането на местата, където се е зародил Исляма, от където се е разпространил Исляма по целия свят,виждането на местата където в началото на Исляма са били измъчвани пророка Мухаммед алейхи селям и неговите сподвижници, виждането на местата, където има спомен от Адем алейхи селям и виждане на мястото, което е послужило за приютяването на някои от пророците преди Ислям, допринася за увеличаване и заздравяване на вярата на всички мюсюлмани.
Хаджа допринася за зближаването на мюсюлманите от различни краища на света. Виждаме че цвета на кожата може да е различен, езиците които говорят може да са различни, страните от които идват са различни, но въпреки между всички мюсюлмани се получава една обич, която сплотява техни сърца. По този начин това спомага да се осъществи една връзка между различните мюсюлмани по света, да разкажат един на друг за грижите и проблемите които ги тревожат и да си помогнат за тяхното разрешаване. Също така по времето на хадж се създават и важни търговски взаимоотношения между мюсюлманите.
С хаджа един мюсюлманин се отблагодарява на Аллах за богатството, с което Го е дарил.
Хаджа развива следниет свойства нв възпитениет: Търпението, преодоляването на трудностите, възгордяването от страна на богатите и известни личности, извършването на едни и същи неща, по едно и също време с много и различни хора, помоща по между им, опората по между им, навика за спазването на правилат и още много други.
Хаджа оставя дълбоки спомени в съзнанието на един мюсюлманин, които е не възможно да бъдат изтрити. Тези спомено след хаджа спомагат на вярващият да не изгуби посока върху която е тръгнал след хаджа. Наистина хаджа в живота на вярващият е нещо, което не може да се забрви.
Мястото Арафат, което е един пример за съдния ден, и ако един мюсюлманин, който е извършил различни грешки, на това място разтвори ръцете си към Аллах и се разкая за греховете си, то този човек след това няма да иска да се върне към повторно им извършване. От тази гледна точка, хаджа е предпазва мюсюлманите, които са допускали грехове, и той служи като лек за техните съвести.
По време на хаджа, между мюсюлманите се получават едни много добри взаимоотношения. Вярващи от всички части света вземат от свойте братя вярващи само добрите примери и дела. Хаджа премахва росавата дистинация между мюсюлманите, премахва и дестинацията между богатия и бедния. Мюсюлманите, които са допуснали грешката да се отдалечат един от друг на расова основа, по време на хаджа те забравят тази пречка по между им и стават като братя.
На кратко хаджа има свой поуки, които го разграничават от другите ибадети. Например едни от тези поуки са от страна на възпитанитео, икономиката, социалния живот, прихологията и още много други. Поуките, които сме споменали по горе са една част от многобройните пуки на хаджа.
Източник: https://hajjwarda.blogspot.com

About the author

مدرستي الإماراتية Emirates Schools

Comments


call us

If you like the content of our blog, we hope to stay in constant contact ، Just enter your email to subscribe to the blog express mail to receive new blogs firstً new blog up-to-date ، You can also send a message by clicking the button next to ...

About the site

authorВсичко за Исляма" Арабската дума "Ислям" означава "постигане на мир чрез преклонение пред Аллах". Думата "мюсюлманин" произлиза от съществителното "Ислям" и означава "някой, който чрез преклонението си пред Аллах е достигнал до съвършен мир."

Learn more ←

Copyright © All Rights Reserved

Всичко за Исляма