Всичко за Исляма Всичко за Исляма
pemben

Latest news

pemben
pemben
Loading ...

Историята за възникване на Кааба
Съгласно Сунната на Пророка (с.а.с.) , Кааба е първия храм на Аллах и първоначално Дом на Аллах на Земята, построен от първия човек Адам алейхисселям.
С времето, пророкът Ибрахим алейхисселям, е открил фундамента на храма на Адам алейхисселям, разрушен от всемирния Потоп.
 Той със сина си Исмаил алейхисселям, ремонтирал първоначалния храм.
Както следва от историята на Мекка, Ибрахим алейхисселям, е сторил Кааба без покрив с височина от 7 (9) лакътя, и дължина от 30 лакътя и ширина от 22 лакътя.
Светинята, която е възстановил Ибрахим алейхисселям, за поклонение на Единия Аллах, след време станала място за идоли.

От времена Пророка (с.а.с.) , броя на племенните божества вътре в Кааба е стигнало до 360, включително образите на Ибрахим и Исмаил алейхима сселям. Между идолите споменати в Корана са Хубал, Аллат, Узза и Манат.

Когато Пратеникът на Аллах (с.а.с.) , е бил на 35 години в Мекка се случило наводнение, след което корейшите (племе населявало Мекка) решили да престроят Кааба.
Те планирали издигане на покрив (преди това Кааба е била без покрив) и връщане на нейната съкровищница, която се е съхранявала в кладенеца около нея.
Кааба била поделена по периметър между племената в Мекка, и започнало разпределението на стените, построени още преди Ибрахим и Исмаил алейхима сселям.
 Ал-Валид Ибн ал-Мугира е бил първия, който започнал да срутва Кааба.
Той взел кирка, приближил към Кааба и с думите:
“О, Аллах! Ние искаме само добро!, и разрушил стената откъм два от ъглите й. Хората изчакали през тази нощ.
Те казали: “Ако с него се случи нещо, то няма да разрушаваме нищо и ще се върнем по местата си.
 Ако с него нищо не се случи, то значи Аллах е съгласен с нашите действия, и ние ще срутим Кааба”.
Ал-Валид станал сутринта в добро здраве и се отправил да срути Кааба.
Към него се присъединили и другите.
Те продължили да рушат, докато достигнали до фундамента, заложен от Ибрахим алейхисселям, (зелени камъни, приличащи на камилска гърбица, слети един с друг).
След това хората започнали да събират камъни за строителството на Кааба. Всяко племе събирало камъни поотделно.
 Нататък те почнали да възстановяват стените на Дома, докато строителството не стигнало до Черния камък.
И тук възникнал спор между племената.
 Всяко племе искало да вдигне Черния камък на мястото му без участието на другите.
Започнали да се водят преговори, договаряли са се и дори са стигнали до подготовка за война.
Абу Умеййа Ибн ал-Мугира, който към този момент е бил най-възрастният сред корейшите, казал:
 “О, насъбрали се корейши!
Нека да отсъди този спор измежду вас първия, който влезе през вратата на храма”.
 Те така и сторили.
 Първият влязъл човек през врата бил Пратеникът на Аллах (с.а.с.) .
Когато го видели, те казали:
“Това е  — Правдивия “ал-Амин”.
Ние сме съгласни.
Това е Мухаммед (с.а.с.) ”.
Когато той дошъл при тях, те му разказали за възникналата ситуация.
Мухаммед (с.а.с.) , взел своя плащ и положил на него с ръцете си Черния камък. След това той (с.а.с.) , казал: “Нека всяко племе хване по една страна от плаща, и след това го вдигнете всички заедно”.
Те така и сторили.
Когато донесли камъка на своето място, Мухаммед (с.а.с.) , го положил със собствените си ръце в стената и го замазал с разтвор.
В сборника с достоверни хадиси на ал-Бухари се съобщава, че курейшите са построили Кааба с височина от 18 лакътя, дължината намалили с 6 лакътя; ширината на отново издигнатия храм била 22 лакътя, дължина - 24 лакътя.
 Ал-Бухари и Муслим съобщават, че Пратеникът на Аллах (с.а.с.) , казал на Айша (р.а.) : “О, Айша! Ако твоя народ не бе неотдавна изпаднал в неверие, аз бих повелил да се разруши Домът, бих добавил към него това, което е било намалено, бих го намалил до земята и бих сторил в него врати източни и западни, като по този начин ще се върна към основата, поставена от Ибрахим”.
За трети път Кааба е била построена след пожара, избухнал по време на Язид Ибн Муавия вследствие от нападение на Мекка от сирийските войски, обградили Абдуллах Ибн аз-Зубейр.
Аз-Зубейр добавил недостигащите 6 лакътя към дължината, увеличил височината на 10 лакътя и направил две врати в съответствие със споменатия хадис от Пророка (с.а.с.) .
Новите размери на Кааба били следните:
 височина – 28, ширина – 22, дължина - 30 лакътя.
За четвърти път преустройство на Кааба се извършила след смъртта на Ибн аз-Зубейр.
Съобщава се, че на Абдулмалик Ибн Маруан казали, че Ибн аз-Зубейр престроил Кааба, без да се посъветва с жителите на Мекка, след което Абдулмалик заповядал да възстановят предишния вид на Кааба.

Предава се също така, че Халиф ар-Рашид решил наново да престрои Кааба и да я стори такава, каквато я е построил Ибн аз-Зубейр, обаче Малик Ибн Анас го предупредил:
 “Заклевам те, о повелителю на правоверните!
Не прави този Дом играчка в ръцете на управниците, които ще дойдат след теб, за да не го преустройва всеки, който пожелае, иначе ще изчезне почитта към него в сърцата на мюсюлманите.”
 Четирите истории за построяването на Кааба, относно, които няма разногласия. Що се отнася до петото издигане на Дома на Аллах (което предизвиква разногласия сред учените), то става дума за строителството на Кааба от Адам алейхисселям.
Най-ясният хадис за това е – този, който е предаден от ал-Бейхаки:
 “Всевишният Аллах е изпратил Джебраил алейхисселям, при Адам и Хава да им предаде: “Постройте Храм за Мен”.
 Когато те го построили, Аллах му внушил да извърши обход [тауаф]около него, и му било казано:
“Ти си първият от хората, а това е първия от Домовете.
След векове  от  време в Дома извършил поклонението Хадж пророка Нух алейхисселям, след един век Ибрахим алейхисселям издигнал стените на този Дом”.
Този и други хадиси на тази тема обаче са слаби.
Стените на Кааба станали два пъти по-високи, отколкото са били преди, и се издигнали до 18 лакътя, а вътре в Дома били установени колони, появил се и покрив на височина 15 лакътя, което по-рано не е имало в Храма.
Източник: https://wardahasan2016.blogspot.com

About the author

مدرستي الإماراتية Emirates Schools

Comments


call us

If you like the content of our blog, we hope to stay in constant contact ، Just enter your email to subscribe to the blog express mail to receive new blogs firstً new blog up-to-date ، You can also send a message by clicking the button next to ...

About the site

authorВсичко за Исляма" Арабската дума "Ислям" означава "постигане на мир чрез преклонение пред Аллах". Думата "мюсюлманин" произлиза от съществителното "Ислям" и означава "някой, който чрез преклонението си пред Аллах е достигнал до съвършен мир."

Learn more ←

Copyright © All Rights Reserved

Всичко за Исляма