Всичко за Исляма Всичко за Исляма
pemben

Latest news

pemben
pemben
Loading ...

дуа по време на тъга или мъка

اللَّهُمَّ إِنِّي أَعُوذُ بِكَ مِنْ الْهَمِّ وَالْحُزْنِ وَالْعَجْزِ وَالْكَسَلِ وَالْبُخْلِ وَالْجُبْنِ وَضَلَعِ الدَّيْنِ وَغَلَبَةِ الرِّجَالِ
‘О Аллах, моля те да ме опазиш от грижата и тъгата, от безсилието и мързела, и моля те да ме опазиш от страха и скъперничеството, и моля те да ме опазиш от това дългът да ме сломи, и от съкрушението на хората.’
Ако разгледаме всички елементи на дуата, от които търсим убежище, ще разберем, че всички те са онези анти-Продуктивни елементи, които трябва да отстраним от нашия живот, за да стане той по-богат.

Грижа & Тъга:

Когато си тъжен, угрижен или притеснен за нещо, твоя ум не може да бъде така продуктивен, както когато не е притеснен. Вашия мисловен процес не е зает с нищо друго, освен с решаването на проблема и премахване на онова, което ви притеснява или натъжава. Понякога тези притеснения са малки, понякога - големи, но независимо малки или големи, тези ограбват живота ви и размътват мислите ви - тогава е необходимо да направите тази дуа! 

Безсилие & Мързел:

Безсилие е, когато не можеш да се справиш с нещо, а мързел е когато не искаш да направиш нещо. И тези две неща са взаимно свързани. Повечето мързеливи хора в крайна сметка са и безсилни, защото когато започнеш да правиш нещо, което не искаш, в един момент то става нещото, което не можеш да направиш и ти се убеждаваш, че това нещо не може да бъде извършено. Отново тези две заболявания съставляват вашата дуа за помощ от Аллах за премахването им и подобряване на качеството ви на живот. Представете си, че не можете да постигнете нищо, защото сте слаби или мързеливи - колко патетично е за един мюсюлманин?
Или както се казва в един известен хадис: "Търсете помощ от Аллах и не бъдете слаби". Това е формулата - не оставяйте себе си на нивото "Не мога да направя това!", а потърсете помощ от Аллах и тогава всичко е възможно!
Скъперничество & страхливост:
Плодотворността изисква харчене - не само на пари, но и на време, на усилия...А харченето изисква смелост, защото алчността е страха на човек от бедността, докато смелостта и страха едноствено от Аллах - това е, което движи човека напред. 
Бремето на дълга & Съкрушението на хората:
Няма нищо по-заробващо от тежестта на дълга и затова има и много дуа, които Пророк Мухаммад с.а.с. е казал на сподвижниците си, за преодоляване на различни социални проблеми, включително и любимата ми дуа:
О Аллах, придай ми от онова, което Ти си позволил, за да нямам нужда от онова, което Ти си възбранил. Обогати ме сред хората с Твоята щедрост! 
Нещо повече - дългът може да ви накара да се преклоните пред случилото се, което обикновено се случва, когато човек дължи нещо на хората.

Такава прекрасна дуа трябва винаги да бъде в нашите молитви и искания, защото ние винаги имаме някой от тези части на дуата. Още повече, че ако искате да знаете причината за някой от горните шест заболявания, отговорът е нашите грехове. Нищо друго не води до тъга, тревога, скъперничество, безсилие, слабост, мързел и дългове, освен нашите грехове - така че ние трябва най-напред да сложим край на греховете си и да правим горната дуа с голямо усърдие, винаги! 
Източник: https://wardahasan206.blogspot.com

About the author

مدرستي الإماراتية Emirates Schools

Comments


call us

If you like the content of our blog, we hope to stay in constant contact ، Just enter your email to subscribe to the blog express mail to receive new blogs firstً new blog up-to-date ، You can also send a message by clicking the button next to ...

About the site

authorВсичко за Исляма" Арабската дума "Ислям" означава "постигане на мир чрез преклонение пред Аллах". Думата "мюсюлманин" произлиза от съществителното "Ислям" и означава "някой, който чрез преклонението си пред Аллах е достигнал до съвършен мир."

Learn more ←

Copyright © All Rights Reserved

Всичко за Исляма