Всичко за Исляма Всичко за Исляма
pemben

Latest news

pemben
pemben
Loading ...

допълнителни молитви (нафиле) са всички сунети на намазите




допълнителни молитви (нафиле) са всички сунети на намазите.

 Проблемът който възниква при много хора е комплектоването на определена молитва сунет фард втори суннет като едно цяло, което е грешното разбиране.
 Задължителни за всеки мюсюлманин са само и единствено фардовете:
 2 ракята сутрин,
4 на обяд,
 4 след обяд,
 3 при залез и
 4 през ноща,
за които всеки един ще бъде питан от Аллах и ако ги е пропускал ще бъде наказан за това.
 Суннетите в случая се явяват допълнителните молитв и, като има различни предания за техният брой, в случая с горното предание се споменават 12 ракеата които са 2 ракеата преди сутрешния фард, 4 преди обредния и 2 след него, 2 след намаза след залез слънце и 2 след фарда на нощния(ятсъ) намаз.
Също така тези допълнителни молитви се наричат:
сунен ел-муеккеде или потвърдени суннети.
 Разбира се има предания в които се допълват още молитви като 4 ракеата преди фард на следобедния (икинди) намаз и 4 преди нощният (ятсъ) намаз, също има и предание което допълва 2 ракята преди фарда след залез слънце(акшам) намаз и още 2 ракята след обедната молитва с които стават 4.
 Тук не трябва да забравяме за намаза витр който е след нощният намаз който се явява между двата вида молитва фард и нафиле като клони повече към фард или наречен Уаджиб.
Нужно е да споменем и, че има предания в които не е препорачително да се извършват допълнителни молитви (нафиле) или това са времената мекрух които са:

1. Когато слънцето започва да изгрява докато се издигне над хоризонта или около 45 мин след изгрев.

2. когато слънцето се изкачва до най-високата си точка през деня на небето или около 45 мин преди обедна молитва.

3. когато слънцето залязва докато се скрие напълно.
В друго предание се добавят още два периода на мекрух:

1. след извършване на сутрешната молитва до изгрева
2. след извършване на следобедната молитва до залеза на слънцето.
 Да не се разбира че се омаловажават сунетите на определените намази, те са много важни за придобиване на по-голяма награда и за допълване на фардовете ако е имало някакъв недостатък който е бил незабелязан, също така не трщбва да забравяме че тези молитви са били пропускани от Пророка САС изключително рядко и този който ги пропуска от мързел или от друга неоснователна причина ще бъде порицан за това от Аллах СТ.
Източник : https://wardahasan12.blogspot.com

About the author

مدرستي الإماراتية Emirates Schools

Comments


call us

If you like the content of our blog, we hope to stay in constant contact ، Just enter your email to subscribe to the blog express mail to receive new blogs firstً new blog up-to-date ، You can also send a message by clicking the button next to ...

About the site

authorВсичко за Исляма" Арабската дума "Ислям" означава "постигане на мир чрез преклонение пред Аллах". Думата "мюсюлманин" произлиза от съществителното "Ислям" и означава "някой, който чрез преклонението си пред Аллах е достигнал до съвършен мир."

Learn more ←

Copyright © All Rights Reserved

Всичко за Исляма