Всичко за Исляма Всичко за Исляма
pemben

Latest news

pemben
pemben
Loading ...

(Сехив Седжде)




(Сехив Седжде)

1. Определение – това са две допълнителни седждета, които се правят в края на намаза, с цел поправяне на определена грешка, допусната по време нанамаза.




2. Кога се налага седжде – и – сехви?

а) при изместване на фарз – това означава да се пропусне фарз и преди селямада разбере и да го допълни.
Ако разбере кланящият се за пропуска в ракята, той трябва да се върне, да го допълни, да продължи и в края на намаза да направи седжде – и – сехви.

Ако разбере за пропуск в следващия рекят, кланящият се трябва да се поправи като ракятът, който е кланял, му се анулира, след това продължава намаза от поправката, като кланя един ракят повече и в края на намаза прави седжде
 – и – сехви.

Когато кланящият се пропусне фарз и разбере, след като е дал селям, но не е станал от мястото си и не е развалил абдест и не е говорил, при това положение става и кланя още един ракят с ифтитах текбир, като в края нанамаза прави седжде
– и – сехви.

б) при неумишлено изпускане на ваджиб.
Това се е случило на Пратеникът (с.а.с.), като е пропускал първото сядане на “Еттехийяту” в намаза.

При това положение, ако се сети веднага, трябва да се върне, но ако е започнал следващия рекят – в края на намаза се прави седжде – и – сехви.

в) при съмнение в ракятите – когато някой се съмнява в броя на ракятите(например дали е на трети или на четвърти) се взема по-сигурното, т.е. третиракят, кланя се още един ракят и накрая се прави седжде – и – сехви.



Хадис:
 Абдуррахман ибн Ауф (р.а.) предава, че Пратеникът (с.а.с.) казва:

,,Когато някой се съмнява в намаза колко рекята е кланял, да вземе за база сигурното (по-малкото) и накрая да направи седжде – и – сехви.”
 (Бухари)

г) при грешка в четенето, която е променила смисъла или пък повече малки грешки.



3. Как се извършва седжде – и – сехви
според имам Aбу Ханифa?

Когато кланящият е извършил грешка на последното сядане в намаза чете ,,Еттехийяту” (желателно е ,,Салли” и ,,Барик”), след което дава селям (ако е имам – само надясно) и прави две последователни седждета.

После чете от ,,Еттехийяту” до края и завършва намаза.

Ако някой е закъснял за намаз с джемаат и имамът е сгрешил, но той не е присъствал на грешката – в края на намаза трябва да направи седжде – и – сехви, заедно с имама.

Ако някой забрави да направи седжде – и – сехви и се сети, след като е приключил намаза, но ако не е говорил и не е провалил абдеста и не се е местил, трябва да направи седждетата, но ако е говорил или провалилабдеста, Иншааллах, намазът му е точен.
Източник : https://wardahasan12.blogspot.com

About the author

مدرستي الإماراتية Emirates Schools

Comments


call us

If you like the content of our blog, we hope to stay in constant contact ، Just enter your email to subscribe to the blog express mail to receive new blogs firstً new blog up-to-date ، You can also send a message by clicking the button next to ...

About the site

authorВсичко за Исляма" Арабската дума "Ислям" означава "постигане на мир чрез преклонение пред Аллах". Думата "мюсюлманин" произлиза от съществителното "Ислям" и означава "някой, който чрез преклонението си пред Аллах е достигнал до съвършен мир."

Learn more ←

Copyright © All Rights Reserved

Всичко за Исляма