Всичко за Исляма Всичко за Исляма
pemben

Latest news

pemben
pemben
Loading ...

Задълженията на имам-водачът

Водачеството има велики цели:
  1. Разпространяването на Исляма и призоваването към него. Това е от най-важните цели на водачеството. Към осъществяването на тази цел се стреми и имамът на мюсюлманите Мухаммед (С.А.С.). След като Аллах го почита с пратеничество и му дава сила на земята, му нарежда да предаде религията на хората. Той изпраща пратеници към другите страни и места да приканват и разясняват на хората религията на Аллах. Пише писма на кралете и старейшините на племената, призовавайки ги към Ислям. Изпраща войски, за да разпространяват тази религия. Този път следват и праведните халифи, и кралете на мюсюлманите, и техните емири, с помощта на Аллах.
  2. Отстраняването на съмненията, нововъведенията и измислиците, и воюване с тях. И това е от целите на водачеството, които имама-водач трябва да извършва. Той е задължен да предпазва религията от всяко лошо, което вреди. Един ислямски учен казва: “Имама-водач е задължен да пази религията и нейните основи, които са приети единодушно от предците на тази общност. И ако се вкара съмнение от някой, той му обяснява доказателствата и му разяснява правилното, и изпълнява това, което му е задължение. Също така, воюване срещу нововъведенията и отстраняване на съмненията, лъжите и измислиците, които ги вкарват враговете на Исляма, и воюване срещу разрушаващите идеи с най-различни начини и средства за доброто на обществото.
  3. Запазването на сигурността и предпазване от вражеските граници. Имама- водач и съдебната власт са задължени да осигурят мир на мюсюлманите, спокойствие за хората над тяхната религия, над душите им, семействата им, и имотите им. Един учен е казал за отговорностите на имам-водача:
“Отговаря за осигуряване на сигурността и отстраняване на лошото, за да бъдат хората спокойни в живота от отнемане на душата или имота им.”
  1. Прилагането на шериатските закони и наказания и изпълняване на постановленията. Това е от личните задължения на имама-водач и съдебната власт. Един учен казва: “Прилагането на наказанията е задължение на властните лица и това става чрез наказване за изоставянето на задълженията и извършването на забраните.” Затова, властното лице е задължено да изпълнява и прилага наказанията. В прилагането на шериатските закони и изпълняването на постановленията влиза събирането на зекята, разпределянето на придобитото от войната, подреждането на борещите се войски за извисяването на ислямското знаме, поучаването на хората да спрат при границите на Аллах, подчинение на Неговите заповеди и призоваване към това.
  2. Справедливостта и отстраняването на престъпленията.
Заповедта за справедливост и отстраняване на престъпленията трябва да се изпълнява от всеки човек, а не само от властната личност. Доказателствата за това са много:
- Хадисът за седмината, които Аллах ще скрие на сянка – един от тях е справедливият имам-водач.
“Който има власт над една общност, малка или голяма, и не се отнася със справедливост в нея, Всевишният и Благословен Аллах ще го повлече по лице в огъня”
“Справедливите ще са на минбери от светлина, отдясно на Всемилостивия, те са онези, които са справедливи в техните присъди, в семействата им и в това, в което са удостоени с власт”
Аллах е обещал наказание за угнетителите. Всевишният казва:
“Горко на угнетителите от мъчение в болезнения Ден!” (аз-Зухруф: 65)
Пратеникът (С.А.С.) е казал:
Аллах ще удължи времето за угнетителя,и когато го вземе,няма да спечели с това.”
Допускането на престъпления е от най-важните причини за загубата на общностите. Всевишният Аллах казва:
“Така сграбчва твоят Господар,щом сграбчи селищата,когато угнетяват. Той сграбчва болезнено,силно.” (Худ: 102)
Един учен е казал:
“Справедливостта е реда на всяко нещо. Ако в земния живот се повелява справедливост, той ще се подобри, дори нейният повелител да няма права в отвъдния свят. А ако не се повелява справедливост, живота няма да се подобри, дори нейният повелител да има достатъчно вяра в отвъдния свят.”
Най-сигурната справедливост е прилагането на шериата на Аллах, изпълняване на неговите постановления и даване правата на техния собственик. Всевишният Аллах казва:
“Нима търсят съда от времената на невежеството?” (ал-Маиде:50)
  1. Единство и неразделение.
От задълженията на имам-водача и съдебната власт е обединяване словото на мюсюлманите и отстраняване на всяка причина, която довежда до разделение и разногласие, за да се осъществят благословените ислямски цели, които повеляват обединение и забраняват разделението и разногласието.Всевишният Аллах казва:
“И се привържете всички към въжето на Аллах и не се разделяйте.” (Али Имран: 103)
  1. Милосърдие и нежност с подвластните и тяхното съветване.
От задълженията на имама-водач е милосърдието и нежността с подвластните, и да ги съветва, в което има общо благо за властния и подвластните. В един хадис се казва:
О, Аллах, който бъде удостоен с власт над нещо в моята общност и им утежнява, утежни и на него. А който бъде удостоен с власт над нещо в моята общност и е нежен с тях, бъди и ти нежен с него.”
Някои учени казват: “Това е най-възпиращия начин за утежняването върху хората, и най-великият апел с нежност към тях.”
Пратеникът (С.А.С.) е казал:
“Който раб Аллах е удостоил с власт над група мюсюлмани и умре, и не е бил искрен с тях, Аллах ще му възбрани Дженнета.”
Праведният водач, който отслужва молитвата, прилага наказанията и запазва правата на общността, извършва най-доброто за държавата и хората. Когато водача се старае да подобри подвластните според неговите възможности, той е от най-добрите хора за неговото време, той е от най- добрите, борещи се по пътя на Аллах.
Това са най-важните задължения, които Ислямът е утвърдил, като с тях е задължил имама-водач спрямо неговите подвластни, и които показват прелестите на исляма, свързани с властта и отговорността.
Бухари с “Фетх” – 12/112 №6806 и Муслим – 2/715 №1031
Ахмед – 5/25
Муслим – хадис №1827 – 3/1458
Бухари с “Фетх” – 8/354 и Муслим – 4/1997 №383
Муслим – 3/1458 №1828
Бухари с “Фетх” – 13/126

из:Прелестите на Исляма

About the author

مدرستي الإماراتية Emirates Schools

Comments


call us

If you like the content of our blog, we hope to stay in constant contact ، Just enter your email to subscribe to the blog express mail to receive new blogs firstً new blog up-to-date ، You can also send a message by clicking the button next to ...

About the site

authorВсичко за Исляма" Арабската дума "Ислям" означава "постигане на мир чрез преклонение пред Аллах". Думата "мюсюлманин" произлиза от съществителното "Ислям" и означава "някой, който чрез преклонението си пред Аллах е достигнал до съвършен мир."

Learn more ←

Copyright © All Rights Reserved

Всичко за Исляма