Всичко за Исляма Всичко за Исляма
pemben

Latest news

pemben
pemben
Loading ...

Добротворството в Исляма

Xвала на Всевишния, Господаря на световете. Нека мир и благослов бъдат над пратеника Мухаммед, неговото семейство, неговите сподвижници и последователи до Деня на равносметката.
В Свещения Куран Великият Аллах казва: “И щом ви поздравят с поздрав, поздравете с по-хубав от него или отвърнете със същия! Аллах за всяко нещо държи сметка.”(ен-Ниса, 4: 86)
Пророкът Мухаммед (с.а.с.) веднъж казал на Айше (р.а.): “Джибрил ти праща селям.” А тя отвърнала: “Ве алейхис селям ве рахметуллахи ве беракятуху.”
(Бухари)
Добротворството е изградено от две основи: вяра и добри дела.Добротворството в Исляма е заложено още с първия и вечния поздрав-дуа:
 “Ес-Селям- “Мир Вам, здраве и благополучие в земния живот и отвъдния. Нека ви осени милостта и благодатта на Всевишния Аллах!””.
“Ес-Селям” е едно от 99-те прекрасни имена на Всевишния Аллах.
 “Ес-Селям” – “Даряващият мир и живот, безопасност, спокойствие, здраве, благоденствие, благополучие. Разрешаващият сложните ситуации. Защитаващият от страх и нещастие. Помагащият за достигане на мир и съгласие. Указващият пътя на намиране на вечното щастие.””
Аллах Теаля казва: „Наистина вярващите са братя.”(49/10)
Мюсюлманите трябва да имат братски взаимоотношения изградени изцяло на основата на вярата и нa практика с добротворството си да бъдат достойни последователи на Мухаммед с.а.с..
Изхождайки от първите думи с които се посрещат „Ес Селям” става ясно,че мюсюлманите трябва да бъдат приятели по между си, да цари спокойствие и безопасност, да желаят благоденствие и благополучие.Да бъдат искрено вярващи. Да желаят за брата онова, което желаят за себе си.Да се съветват по между си, Да си помагат в трудни моменти, да делят залъка си, знанията си, доброто и да вървят заедно иншаАллах по пътя за търсене на вечното щастие. Благодарността си към Аллах да изразяват с искреност, любов, страх и надежда. Сърцата си да пазят от злоба, ревност, омраза, ненавист, подозрение и всички онези качества, които пречат и не са начин на изразяване на добротворство в Исляма.
От Абу Хурайра (Р.А.) се предава, че Пратеника на Аллах (С.А.С.) е казал: "Всяка съставна част от човешкото тяло е длъжна да дава по една милостиня всеки ден, в който слънцето е изгряло. Милостиня е да отсъдиш между двама. Милостиня е да помогнеш на човек да натовари добичето си или да вдигне на него багажа си. Милостиня е добрата дума. Милостиня е всяка твоя стъпка към молитвата [в джамията]. Милостиня е и отстраняването на боклука от пътя." (разказан от ал-Бухари и Муслим)
Аллах Теаля е сторил извършването на благодеяния лесно и достъпно. Помощта, която се оказва на другите хора в добрите дела е проява на признателност към Всевишния Аллах. 
Помиряването между братята мюсюлмани е благодетел. Използването на добри думи в дискусиите е похвално качество. 
Посещаване редовно Домът на Аллах е причина да се придобият благодеяния и да се изличат лошите деяния.
Хвълянето на отпадъци по улицата е в противоречие с ислямското предписание за добротворство. 
Насърчаване към премахване на онова, което притеснява хората по пътя е добродетел.Чистота и достойно поведение е проява на ислямска култура.
Пратеника (сас) е казал: " Истинския вярващ е онзи, на когото хората могат да поверят своя живот и имот." (Тирмизи и Ибн Маджа)
Добротворството се изразява във взаимоотношенията с другите хора.
За участие в събиранията Аллах Теаля казва:
“Винаги, когато една група хора се съберат в дом от домовете на Аллах, четат Книгата на Аллах и взаимно се учат, над тях се спуска спокойствие, обгръща ги милост, меляйкетата ги наобикалят и Аллах ги споменава пред тези, които са при Него.” /Бухари 4937, Муслим 2699)
За участие в благотворителни дейности Аллах Теаля казва:
„И си помагайте един другиму в праведността и богобоязливостта... “ (5: 2).
За груповото споменаване на Аллах:
Е казал Всевишния: „И бъди търпелив заедно с онези, които зоват своя Господ сутрин и вечер, искайки Неговия Лик!“ (18: 28).
Абдуллах ибн Месуд (р.а.) предава, че Пратеникът (с.а.с.) каза: ,,Който желае да се яви пред Аллах (С.Т.) като мюсюлманин, нека държи петте времена за намаз с джемаата, когато чуе езана, защото Аллах (С.Т.) заповяда на Неговия Пратеник някои неща и едно от тях е отзоваването на езана. Ако вие кланяте вкъщи, пренебрегвате тази заповед. И ако пренебрегвате често заповедите на Пратеникът (с.а.с.), ще се заблудите. Когато един човек вземе абдест и тръгне към джамията, Всевишният Аллах му пише за всяка крачка награда и му опрощава грях, и му издига степента в Дженнета. А този, който не ходи в джамията има качество на двуличник, но има хора, които ги довеждат и ги поставят в сафа.” (Муслим)
За посещаване на болните:
Али (р.а.) предава, че Пратеникът (с.а.с.) каза: ,,Когато един мюсюлманин посети своя болен брат /мюсюлманин/ сутринта, за него седемдесет хиляди меляикета правят дуа до вечерта. И ако го посети вечерта, тези меляикета правят дуа за него до сутринта.” (Тирмизи)
Пратеникът на Аллах, (с.а.с.), е казал: “Който посети болен човек, или посети брат си в Исляма, зовящия (меляикето) му казва на висок глас: “Бъди щастлив, благословен да е пътя ти, и да заемеш величествено място в Дженнета”. / “ас-Силсиля ас-Сахиха”, 2504./
За взаимно подпомагане в праведността и богобоязънта:
Аллах Всевишния е казал: „И си помагайте един другиму в праведността и богобоязливостта!...“ (5: 2).
И е казал Всевишния: „Кълна се в следобеда – човекът е в загуба, освен онези, които вярват и вършат праведни дела, и взаимно се наставляват за истината, и взаимно се наставляват за търпението“ (103).
За подпомагане на слабите, бедните, вдовиците, сираците, и нуждаещи се:
Аллах Всевишния е казал: „А които незаслужено огорчават вярващите мъже и жени, те се нагърбват с клевета и явен грях“ ( 33: 58).
И е казал Всевишният: „Тъй че не огорчавай сирака! И не отпъждай умоляващия!“ ( 93: 9–10).
За добро към роднините и поддържане роднински връзки:
Всевишният казва: “И отдавай на роднината правото му, и на нуждаещия се, и на пътника (в неволя)! Това е най-доброто за онези, които искат да видят Лика на Аллах. Те са сполучилите.” (ар-Рум: 38)
Пратеникът на Аллах (С.А.С.) е казал:“Най-доброто е детето да поддържа връзка с обичаните хора от баща му.” (Муслим)
За наставляването на незнаещите:
Аллах Всевишния е казал: „Вярващите са братя“ (49: 10.)
„...и ви наставлявам…“ (7: 62)
„…и съм за вас достоверен наставник“ (7: 68).
„От Анас, Аллах да е доволен от него, се предава, че Пророка, Аллах (с.а.с.), е казал: „Никой от вас не е станал вярващ, докато не поиска за своя брат същото, което иска и за себе си“ (всепризнат хадис).
И други полезни за хората постъпки:
Радост в сърцето на своя брат: Пратеникът на Аллах (с.а.с.), е казал: “Най-добрите дела са: да се допринася радост на своя брат , да му върне дълга и да го нахрани с хляб”. / ал-Бейхаки/
Помощ към опечаления: Пратеникът на Аллах(с.а.с.), е казал: “Който избави правоверен от печал в този свят, него Аллах ще го опази от (една) печал от опечалението в Съдния Ден”. / Муслим./
Отвръщане на злото с добро. Пратеникът на Аллах (с.а.с.), е казал: “… а ако някой го наругае, то нека каже: “Наистина аз говея”. / ал-Бухари и Муслим./
Помиряването между хората. Пратеникът на Аллах(с.а.с.),, е казала: “Дали да не ви укажа, какво е по-добро като степен от говеенето, намаза и милостинята? Сподвижниците казали: “Да, о Пратенико на Аллах!” Пратеникът на(с.а.с.) казал: “Примиряването между хората (правоверните)”. / Абу Дауд и ат-Тирмизи./
За повелявне на одобряваното и възбранявне на отхвърляното:
И е казал Всевишния: „Вие сте най-добрата общност, изведена за хората. Повелявате одобряваното и възбранявате отхвърляното, и вярвате в Аллах“ (3: 110).
И е казал също: „А вярващите мъже и жени са покровители един на друг. Те повеляват одобряваното и възбраняват отхвърляното“ (9: 71.)
За въздържане на гнева:
Аллах Всевишния е казал: „... и за сдържащите гнева си, и за извиняващите хората. Аллах обича благодетелните...“ (3: 134).
И е казал Той: „А който търпи и прощава, това е от значимите дела“ (42: 43).
За търпенето, когато бъде засегнат:
От Абу Масуд, Аллах да е доволен от него, се предават думите: „Влязох при Пророка, (с.а.с.), когато го тресеше. Казах: „Пратенико на Аллах, тресе те силна треска“. Каза: „Да, тресе ме за двама“. Казах: „Това е, защото ще имаш две отплати ли?“ Каза: „Да, така е. На всеки мюсюлманин, сполетян от страдание, убождане и нещо по-голямо, Аллах изкупва [някои от] лошите му дела и снема от него [част от] греховете му, както листата окапват от дървото“ (всепризнат хадис).
Шеддад р.а. и Сунебихи р .а. предават, че Пратеникът на Аллах с.а.с. казва: "Аллах който е Най- Велик и преславен казва:Когато опечаля Мой раб и той Ме възхвалява въпреки опечалението, което съм му причинил, той ще се издигне от състоянието, в което се намира, без да има грях, както в деня, в който майка му го е родила." Аллах Който е Благословени Всевишен ще каже: "Аз огорчих Моя раб, затова впишете за него онова, което записвахте, докато той беше доволен (търпелив)." (Тирмизи,1579 и Ахмед)
От пример за добротворство е и търсенето на знание:
-„О,Аллах надбави ми знание!”(20/14)
Ебу Са'ид Ел-Худри (ра) предава, че Пратеника на Аллах (с.а.с) казва:
"Един вярващ никога не се задоволява с придобитото знание.
Той ще продължава да търси знание до неговата смърт и влизането му в Дженнета." (Тирмизи)
И още... и още хиляди начини на изразяване на добротворството на мюсюлманите.
“И не сътворихме напразно небесата и земята, и всичко между тях. Сътворихме ги само с мъдрост. Ала повечето от тях не знаят”.(Духан-38,39)
Всевишният Аллах казва в Свещения Куран: 
“А онези, които вярват и вършат праведни дела, ще бъдат въведени в Градините, сред които реки текат – там ще пребивават вечно с позволението на своя Господ. Поздравът им там ще бъде: “Мир!”” (Ибрахим, 14: 23)
Нека Аллах Теаля да приветства в Съдния ден със “селям” верните Свои раби, живели в добротворстсво и богобоязън своя живот, да въведе с блага вест “за вечен живот без страдания, раздяла, загуба, болка в Рая – “Дарус-селям”, в Дома на мира и благоденствието!Амин!Молим Аллах Теаля да ни опрости помлва и да ни направи да сме от тях!Амин! 
И нека с позволението на Аллах ангелите също ни посрещнат пред портите на Рая с думите:
 “Ес-селяму алейкум”.Амин!
Ес-селяму алейкум уе рахметуллахи уе беракятуху!!!
14.04.2011г.

About the author

مدرستي الإماراتية Emirates Schools

Comments


call us

If you like the content of our blog, we hope to stay in constant contact ، Just enter your email to subscribe to the blog express mail to receive new blogs firstً new blog up-to-date ، You can also send a message by clicking the button next to ...

About the site

authorВсичко за Исляма" Арабската дума "Ислям" означава "постигане на мир чрез преклонение пред Аллах". Думата "мюсюлманин" произлиза от съществителното "Ислям" и означава "някой, който чрез преклонението си пред Аллах е достигнал до съвършен мир."

Learn more ←

Copyright © All Rights Reserved

Всичко за Исляма