Всичко за Исляма Всичко за Исляма
pemben

Latest news

pemben
pemben
Loading ...

СТРЕМЕЖА ЗА ПОСТИЖЕНИЯ В РЕЛИГИЯТА, Е ПРИЗНАК ЗА ЩАСТИЕ - хадис 10 от книгата на шейх ас-Сади "Радост за благочестивите сърца"

СТРЕМЕЖА ЗА ПОСТИЖЕНИЯ В РЕЛИГИЯТА, Е ПРИЗНАК ЗА ЩАСТИЕ 
хадис 10 от книгата на шейх ас-Сади "Радост за благочестивите сърца"

dreamland-bg.com


Съобщава се, че Му'ауийа, Аллах да е доволен от него, е казал:
„Чух Пратеникът на Аллах с.а.с да казва: „Този, на когото Аллах желае добро, Той го наставлява в религията“.
Ал-Бухари и Муслим

Този хадис указва голямото достойнство на знанието, а смисъла му се заключва в това, че придобиването на полезно знание е признак за щастието на раба и свидетелства за това, че Аллах желае добро за него.

Разбирането на религията подразбира знание за основите на вярата и постановките в исляма, а също и за истинската същност на добротворството, защото исляма включва гореспоменатите неща. За това става дума в хадиса за Джибрил, в който се разказва, че задал на Пророка с.а.с. въпроси за вярата, исляма и добротворството и получил отговори от него, които служат за определение на всички тези понятия. По този начин Пророка с.а.с. е показал същността на вярата и нейните основи, разкрил е смисъла на исляма и стълбовете му. За добротворството Пророкът с.а.с. е казал, че неговата същност е „...да служиш на Аллах, сякаш Го виждаш, и (да вярваш, че) дори да не Го виждаш, Той те вижда“.(Муслим)

Освен това, включва в себе си и стремеж към постигане на догматите на вярата, знание за това, към което са се придържали предшествениците ни, практическото постигане на това, знание за същността на вероучението на противниците и способност да се обясни в какво се различават Корана и сунната.

Включва в себе си и знание за основите и приложението на фикх, постановките за религиозните обреди (ибадат), отношенията между хората (му'амалят), постановките и отсъжданията за наказанията за углавни престъпления и много други.

Включва в себе си и стремеж към достигане на истинската същност на вярата и знанието за това, към което трябва да се придържаме по отношение на Аллах и което съответства на Корана и сунната.

И, накрая, това включва в себе си стремеж за изучване на всичко, което може да способства постижения в религията, например – науките на арабския език..031

Този, за когото Аллах желае добро, Той наставлява във всички тези неща и му помага в това.

От друга страна, смисъла на хадиса показва и това, че ако човек напълно се отдалечи и страни от гореспоменатите науки, Аллах не желае добро за него, защото Той прави недостъпни за човека тези средства, с чиято помощ може да се приближи до доброто и да постигне щастие.





031 Под "науките на арабския eзик" се подразбират морфология, синтаксис, стилистика, поетика, риторика и ораторско изкуство.
Източник: https://islambulgaria.blogspot.com

About the author

مدرستي الإماراتية Emirates Schools

Comments


call us

If you like the content of our blog, we hope to stay in constant contact ، Just enter your email to subscribe to the blog express mail to receive new blogs firstً new blog up-to-date ، You can also send a message by clicking the button next to ...

About the site

authorВсичко за Исляма" Арабската дума "Ислям" означава "постигане на мир чрез преклонение пред Аллах". Думата "мюсюлманин" произлиза от съществителното "Ислям" и означава "някой, който чрез преклонението си пред Аллах е достигнал до съвършен мир."

Learn more ←

Copyright © All Rights Reserved

Всичко за Исляма