Всичко за Исляма Всичко за Исляма
pemben

Latest news

pemben
pemben
Loading ...

Хадис 18: Няма молитва без обмиване, "Радост за благочестивите сърца", шейх ас-Сади

nla.gov.au

От Абу Хурайра, Аллах да е доволен от него, че Пратеника на Аллах (с.а.с) казал:

 „Няма да бъде приета молитвата от омърсилия се, докато не извърши обмиването (уду)“.

Ал-Бухари, Муслим, Абу Дауд и Ат-Тирмиди

Очевидния смисъл на хадиса ни показва, че ако след осквернение човека не извърши обмиване, неговата молитва няма да бъде приета. С други думи – ще е недействителна. Подразбира се и това, че молитвата на извършилия обмиване ще бъде приета, разбира се, ако изпълни и всички необходими условия, доколкото Аллах свързва много от Своите заповеди с други, което значи, че някои от повелите на Аллах не могат да бъдат изпълнени, докато не се съблюдават необходимите условия и докато не бъдат отстранени препятствията за изпълнение на повелите по задължителния начин. 
Между уляма' (учените) няма разногласия в мненията им по този въпрос в основите на шариа', доколкото установяването на шариа' е относително, което включва много неща, напр. молитвата без да е задължително да бъдат приведени еднозначно аят от Корана или хадиси. Включва в себе си това, което е казано по този въпрос и като съвкупност трябва да е извлечена от различни аят от Корана и хадиси. Този метод е един от най-важните, често се използува при фъкх -при издаване и класификация на различните фатауивъв фъкх, също при обединяването на това, което се отнася към различни родове и видове в нещо, което да е разбираемо за хората. Приноса на фукаха'(учените със фъкх) в това отношение са големи, Аллах да им въздаде добрина за това, което са направили за исляма и мюсюлманите!

Т.е. трябва винаги да взимаме под внимание тази основа, същността на която се състои в това, че нито една повеля в шариа' е невъзможно да бъде изпълнена без да се съблюдават всички необходими условия и отстраняване на препятствията.

Напр. ако става въпрос за оскверняването подразбира се това, което прави обмиването недействително, в това число: естественото отделяне на човека (ест. нужди, газове), дълбокия сън[1], яденето на камилско месо, допира с жена, ако е довело до възбуда на мъжа, допира на ръката с половия орган и др. Трябва да кажем, че някои от уляма' са изказали различни мнения по гореспоменатите неща.

По такъв начин молитвата на човек, с който се е случило нещо подобно, ще бъде недействителна, ако той не направи установеното от шариа' обмиване. За него трябва да се измият с вода частите на тялото, които са споменати в сура Ал-Маида (Трапезата), придържайки се към определена последователност на действията. Може да се прави и очистването с пясък в случаите, когато не трябва да се ползува вода по уважителни причини, в случаите, когато няма вода или има опасения, че нейното използуване може да нанесе вреда.

Казаното служи за указание, че ако човек реши да направи молитва в омърсено състояние, поради незнание или разсеяност, тогава той трябва да я повтори. Нали ако човек получава награда за изпълняване на външни действия, които имат отношение към молитвата и принадлежат към религиозните задължения, тогава той трябва да  направи отново всичко, за да изпълни това, което се полага.

За човека, който е извършил обмиването, но е забравил, че на неговото тяло или дрехи, е останала нечистота, важи същото, т.к. молитвата е от тези дела, които позволяват повторението им, в случай на доспусната грешка.



[1] Ханафите считат, че обмиването е недействително след съня на човек, който спи полулегнал или по гръб, а също и загубата на съзнание (Вж: Ал-Ихтийар, т.1, стр. 17).
Източник: https://islambulgaria.blogspot.com

About the author

مدرستي الإماراتية Emirates Schools

Comments


call us

If you like the content of our blog, we hope to stay in constant contact ، Just enter your email to subscribe to the blog express mail to receive new blogs firstً new blog up-to-date ، You can also send a message by clicking the button next to ...

About the site

authorВсичко за Исляма" Арабската дума "Ислям" означава "постигане на мир чрез преклонение пред Аллах". Думата "мюсюлманин" произлиза от съществителното "Ислям" и означава "някой, който чрез преклонението си пред Аллах е достигнал до съвършен мир."

Learn more ←

Copyright © All Rights Reserved

Всичко за Исляма