Всичко за Исляма Всичко за Исляма
pemben

Latest news

pemben
pemben
Loading ...

Имам рита топка с 80 деца

Теолог с диплома от Саудитска Арабия и имам в централната джамия в Рудозем е президент на футболния клуб в града. Покрай молитвите Хайри Шерифов успява и да тренира с местните футболисти. 
“Нестандартно е, но религиозните ми ангажименти не пречат да съм на стадиона. Напротив, религията дори поощрява участие в дейности, полезни за обществото”, казва брадатият президент.
“Брадата е “сунна” и означава пример от Пратеника”, вметва 37-годишният теолог. Според него носенето на бради и забрадки е част от вярата и не пречи никому. Само за брадата в Корана имало 15 изказвания. Самият Шерифов не носел голяма брада, защото в свещената книга не се описва дължината ѝ.
С футбола се заема малко след като завършва Ислямския университет в Медина. Главното мюфтийство организирало през 2008 г. курсове по изучаване на Корана в Рудозем.
 “Преподавах на децата и от дума на дума стана въпрос, че на 5-6 момчета им се играе футбол, но няма къде. Така започнахме да ритаме пред джамията на асфалта. Поисках момчетата да се включат към съществуващия клуб “Горубсо” в града. Оказа се обаче, че той има големи финансови проблеми, дългове и неизяснени взаимоотношения с предприятието”, разказва имамът. 
Покрай тренировките обаче ангажиментът към децата нараствал и се наложило да регистрират нов клуб. Нарекли го ФК “Палас” - както се е наричал Рудозем до 1934 г. Сега клубът е член на БФС и притежава всички права като “Левски” и ЦСКА например. 
Отборът играе в областните и зоналните турнири, където участват клубове от Пловдив, Смолян, Пазарджик, Кърджали и Хасково. Заради добрите разултати почти на всеки мач трибуните в миньорското градче са пълни. 
Миналата година ФК “Палас” бе трети в зона “Пловдив” и първи на областно ниво. Двама местни таланти - Ерик Смилянов и Йоан Парев, са привлечени да тренират в юношески формации в елитни клубове в страната. Други две момчета играят в аматьорски клубове в Турция. 

“В Рудозем тренират най-много деца, повече дори от Смолян. ФК “Палас” е най-прогресивно развиващият се отбор в областта. Дали президентът им е имам, или поп 
- какъвто и да е, за нас няма значение, при условие че имат съдебна регистрация и покриват изискванията на футболната федерация. В клуба работят с хъс и любов. Към техни играчи има интерес от редица елитни формации”, казва председателят на областния съвет на БФС Георги Чешмеджиев. 
Според човека на Боби Михайлов Шерифов е може би единственият имам, който е шеф на клуб, в Европа. 
В клуба играят над 80 деца - родени от 1996 до 2006 г. Заради интензивните тренировки 3 пъти в седмицата в Рудозем идват деца и от други селища. В началото на учебната година например 5 момчета от Ардино и гоцеделчевските села Лъжница и Брезница живеят вече на квартира в Рудозем, за да играят футбол. 
Това са 16-годишният Матиас Еминов, Ибрахим Селим, на 17 г., 16-годишните Ибрахим Заферов и Хюсеин Мола и Тефик Баки, на 12 г. Те са изцяло на издръжка на родителите си.
Децата поискали да бъдат в местния клуб, след като гледали контроли на отбора в техните райони. Те обясняват, че целта им е да се реализират като футболисти, тъй като и петимата играли в местните клубове в родните си места, но виждали, че условията за тренировки в Рудозем са по-добри.
 “Единствената привилегия, която имат, е, че решихме да ги освободим от месечната такса за тренировки, която е 15 лева. Родителите им са достатъчно натоварени, затова решихме да направим този жест”, казва местният имам. 
Таксите са основен източник за финансирането на дейността на ФК “Палас". Такива не плащат сираците, а наполовина дават деца, които имат братя в отбора, за да не тежи на семейния им бюджет. Издръжката за функционирането на клуба годишно е около 20-25 хил. лв. Дофинансирането е от субсидия от общината в размер на 4-5 хил. лв. годишно и от дарения от местни фирми. 
“Дори и да успеем да влезем във “В” или “Б” група, на този етап не можем да си го позволим финансово, Рудозем е бедна и малка община. Имали сме възможност да играем във “В” група, но не се възползвахме”, признава теологът. 
За пътуванията често им помага общината с микробус. Той обаче побира 12 души. Останалите играчи се качват в личната кола на Шерифов,  за да могат да отидат на мач.
“Има и мюсюлмани, и християни, тук не се делим, живеем в пълно разбирателство”, казва имамът. 
Той учи 30-ина от футболистите и по религиозни въпроси в джамията. Синовете му също тренират футбол и посещават курсовете в джамията. Заради работата с деца извън задълженията му като имам м.г. Главното мюфтийство го определи за Имам на годината. 
Шерифов служи в централната джамия в Рудозем от 2007 г. Учил е в средно религиозно училище в Момчилград, а след това 8 години в Медина. Сега мисли дори да защити докторат в университета в Одрин. Докато чете дебелите религиозни книги, успява да вземе и диплома за футболен треньор по изискванията на БФС.
Хайри е потомствен религиозен деятел в района. Брат му Ислям е имам в Долен Рудозем, а дядо му Тахир е изпълнявал същата длъжност преди това.
 “Моля си се по 5 пъти на ден, ангажиментите в джамията си изпълнявам с помощта на другия имам Вахди Делихусев, който ме замества, когато трябва да се пътува при гостуванията в Южна България”, обяснява Шерифов. 
Имамът, който отглежда 1,7 дка корнишони и 14 дка лешници в близкото село Борски дол, за да издържа семейството си, твърди, че никога не е замесвал клуба с религията.
Източник 24 часа
Източник: https://islambulgaria.blogspot.com

About the author

مدرستي الإماراتية Emirates Schools

Comments


call us

If you like the content of our blog, we hope to stay in constant contact ، Just enter your email to subscribe to the blog express mail to receive new blogs firstً new blog up-to-date ، You can also send a message by clicking the button next to ...

About the site

authorВсичко за Исляма" Арабската дума "Ислям" означава "постигане на мир чрез преклонение пред Аллах". Думата "мюсюлманин" произлиза от съществителното "Ислям" и означава "някой, който чрез преклонението си пред Аллах е достигнал до съвършен мир."

Learn more ←

Copyright © All Rights Reserved

Всичко за Исляма