Всичко за Исляма Всичко за Исляма
pemben

Latest news

pemben
pemben
Loading ...

Тарауих, въпроси, свързани с тази молитва

1. Салат ал-Тарауих за жената2. Отслужване на Тарауих у дома3. Времето на молитвата Тарауих4. Има ли разлика между Кийам и Тарауих



Салат ал-Тарауих за жената
Въпрос: Салат ал-Тарауих предписание ли е за жените? Кое е по-добре за жената – да направи Тарауих  в джамията или в дома си?
Отговор: Слава на Аллах!

Салат ал-Тарауих не е задължителна за жените и е по-добре те да правят нощната молитва в дома си, защото Пророка с.а.с. е казал: „Не пречете на жените си да ходят на джамия, но все пак техните домове са по-добри за тях“. (Абу Дауд в ал-СунанБааб маа жаа фии хурууж ал-ниса’ илаа’л-масжидБааб ал-ташдиид фи далик; виж също Сахих ал-Джами’ 7458)

Жената може да направи молитвата в дома си там, където смята, че е най-добре, но по-хубаво е да е на място, което е лично нейно и е по-скрито. Пророка е казал: „Молитвата на жената в дома й е по-добра от молитвата й на двора, а молитвата й в спалнята е по-добра от молитвата й в дома“. (Абу Дауд в ал-СунанБааб маа жаа фии хуруужал-ниса’ илаа’л-масжид. Виж също Сахих ал Джами № 3383)

Умм Хумайд, съпруга на Абу Хумайд ал-Саа’иди, предава, че отишла при Пророка с.а.с. и му казала: „О, Пратенико на Аллах, обичам да правя молитвата с теб“. Той отговорил: Знам, че обичаш да се молиш с мен, но молитвата ти в дома ти е по-добра, отколкото да се молиш в градината си, а молитвата ти в градината е по-добра, отколкото молитвата ти с джамията на твоите хора, а молитвата ти в джамията на твоите хора е по-добра за теб, отколкото в моята джамия“. Тогава й предложил да си направи място за молитва в най-отдалеченото и скрито място на дома си и тя винаги правила молитвата си там, докато срещнала Аллах (т.е. докато починала).(предава се от имам Ахмад: човека в иснада му и тикат (доверен).

Но това, че молитвата в дома е по-добра не означава, че жената не може да отиде на джамия, както личи от следните хадиси:
От Абдуллах ибн ‘Умар че казал: „Чух Пратеника на Аллах с.а.с. да казва: „Ако жените ви искат позволение да отидат на джамия, не им пречете“Билал ибн Абдуллах казал: „Кълна се в Аллах, няма да ги пусна“. (Ибн ‘Умар) се обърна към него и му каза най-безцеремонно да замълчи с думите: „Аз ти казвам какво Пратеника на Аллах е казал, а ти казваш „Кълна се в Аллах, няма да ги пусна“! (Муслим 667).

Но има предписания за жената, която иска да отиде на джамия:

1 – Трябва да носи пълен хиджаб
2 – Не трябва да е напарфюмирана
3 – Трябва да има разрешение от съпруга си.

Излизането й не трябва да е съпроводено с разни забранени действия, като например оставането в превозно средство с шофьор, който не емахрам. Ако тя прави такива неща, нейния съпруг или наставник трябва да я спре, за което е длъжен.

Питах нашия шейх ‘Абд ал-‘Азиз, за Тарауих в частност и дали е по-добре жената да я направи в джамията.Той отговори отрицателно и каза, чехадисите показват, че е най-добре жената да си прави молитвите в къщи, което включва и Тарауих.

А Аллах знае най-добре.

Мухаммад Салих Ал-Мунаджид

Отслужване на Тарауих у дома





Въпрос: Може ли човек да отслужва тарауих в къщи? Ако – да, моля да ми кажете от колко рака’ат и има ли специална дуа, която трябва да произнесе? Може ли да се ползува крем за лице или тяло, когато се пости?

Отговор: Наградата е от Аллах.

Молитвата тарауих е предписана за хора в джама’ат (колективно) в джамията през нощта на Рамадан, защото Пророка с.а.с е казал: „Който застане с имама, докато той свърши, това ще му бъде записано все едно е прекарал цялата нощ в молитва“. (Предаден от ал-Тирмиди, 806; класифициран като сахих от Албани в Сахих Сунан ал-Тирмиди).

Въпреки това ако човек направи тарауих в къщи, няма грях в това и неговата молитва ще е валидна. По време, различно от Рамадан, е предписано за човека да прави кийам ал-лайл у дома.

Що се отнася до жените, за тях е по-добро да правят молитвата си у дома, но ако те пожелаят да се молят в джамията, не трябва да бъдат възпрепятствани в това, защото Пророка с.а.с. е казал: „Не пречете на жените да идват в джамията, но техните домове са по-добри за тях“. (Предаден от Абу Дауд, 567; класифициран като сахих от Албани).

Той с.а.с. е казал също: „Не пречете на рaбините да идват в джамията на Аллах“. (Съгласуван хадис; ал-Бухари, 900; Муслим, 442)

А Аллах знае най-добре!


Времето на молитвата Тарауих


Въпрос: Позволено ли е да се направи салат ал-Тарауих два часа преди салат ал-Фажр? Или трябва да се отслужи веднага след ‘Иша?
Отговор: Слава на Аллах!


Времето на молитвата Тарауих продължава от свършването на ‘Иша до зазоряване, така че може да се отслужи по всяко време на този период.  

Ал-Науауи, Аллах да се смили над него, е казал в ал-Мажму’:

Времето на тарауих започва след вършването на ‘Иша, както заявяват ал-Багауи и други, и свършва преди да настъпи зората.

Но ако човек ходи да отслужва молитвата в джамия след имама, по-добре е да направи Тарауих след ‘Иша и да не я отлага за след средата или за края на нощта, а това не е трудно за богомолеца, в противен случай някои могат да се успят и да пропуснат молитвата. Мюсюлманите обикновено правят салат ал-Тарауих след ‘Иша и не я отлагат.

Ибн Кудаама е казал в ал-Мугни:

Попитали Имам Ахмад: „Отлагате ли кийам – т.е. Тарауих – за края на нощта?“ Отговорил: „Не. Уважавам това, което мюсюлманите правят“.

Но този, който прави Тарауих в дома си, има избор: ако желае, може да я направи в началото на нощта, ако не – може в края.

А Аллах знае най-добре.


Има ли някаква разлика между кийам и тарауих?




Въпрос № 2730
  
Въпрос:

Искам да знам каква е разликата между кийам и тарауих?

Отговор: Слава на Аллах!

Салат ал-Тарауих е вид кийам ал-лайл, като това не са две различни молитви, както много хора си мислят. Кийам ал-лайл през Рамадан се нарича Тарауих, защото салаф от ранните поколения на исляма (Аллах да се смили над тях) са правели почивки (истарааху) след всеки дварак’а, тъй като молитвата им е била много продължителна, за да направят повече за спечелване на голяма награда. Те са горели от нетърпение да спечелят голямата награда, спомената в хадиса„Който стои и отслужва молитва в нощта на Рамадан с вяра и с надежда за награда, всичките му предишни грехове ще бъдат опростени“.(предаден от Бухари, № 36)
А Аллах знае най-добре.

Islam Q&A
Източник: https://islambulgaria.blogspot.com

About the author

مدرستي الإماراتية Emirates Schools

Comments


call us

If you like the content of our blog, we hope to stay in constant contact ، Just enter your email to subscribe to the blog express mail to receive new blogs firstً new blog up-to-date ، You can also send a message by clicking the button next to ...

About the site

authorВсичко за Исляма" Арабската дума "Ислям" означава "постигане на мир чрез преклонение пред Аллах". Думата "мюсюлманин" произлиза от съществителното "Ислям" и означава "някой, който чрез преклонението си пред Аллах е достигнал до съвършен мир."

Learn more ←

Copyright © All Rights Reserved

Всичко за Исляма