Всичко за Исляма Всичко за Исляма
pemben

Latest news

pemben
pemben
Loading ...

Историята на Хаджa започва с Пророк Авраам или Ибрахим а.с.

Авраам (Ибрахим)
Авраам е почитан от Юдеи, Християни и Мюсюлмани, като праведен човек, живял преди повече от 4000 години. 
Историята му може да се прочете в Библията, както и в Корана. 
Авраам се счита за Патриарх на Монотеизма или "вярата в Един Бог".
Той напуснал родния си град Ур в Месопотамия, след като изразил своето противопоставяне на политеистичните практики на народа и се установил със семейството си в Египет. 
По-късно завел съпругата си Хаджар и малкия им син Исмаил до пуста долина в Арабия, където ги оставил, доверявайки се на Божието обещание да не бъдат изоставени.
Хаджар, която кърмела бебто си, търсела храна и вода в околността. 
Според Корана, в отговор на молитвите на Хаджар, чудодейно в краката й бликнал извор, където тя утолила жаждата си. 
Изкачвайки се на близките хълмове в търсене на храна, тя видяла на хоризонта кервани. Минаващите търговци спряли наблизо и поискали разрешение от Хаджар да напоят камилите си. След време хора се заселили в долината около извора и постепенно селището пораснало в град Мекка. 
Авраам идвал от време на време да навести съпругата и сина си и когато Исмаил бил на около 13 години, двамата са баща му построили Кааба - кубообразна сграда, като място за служене на Единия Бог. 

В крайна сметка Мекка се превръща във важно търговско място, както и място, на което хора се стичат за поклонение. 


Хадж 

снимка lenta.ru
В чест на изпитанията на Авраам и неговото семейство в Мекка, включващи и готовността на Авраам да принесе в жертва сина си в отговор на Божия заповед, Мюсюлманите извършват поклонение в Свещения град. 
Хаджът е един от 5-те стълба на Исляма и е основна част от вярата и практиките на Мюсюлманите. 
Мюаюлмани от цял свят, включително и САЩ, пътуват до Мекка - сега модерен град в Саудитска Арабия. 
Преди да влязат в Свещения град, Мюсюлманите преминават в състояние на посвещение (преданост) - нарича се Ихрам, като събличат светското си облекло и мъжете обличат безшевни бели скромни дрехи за поклоничество. Бялото облекло символизира човешкото равенство и единство пред Бог - всички хора са облечени еднакво. Парите и светския статус вече не играят никаква роля и нямат значение за поклониците - единствено значение има еднаквостта на всеки човек пред Бога. 
снимка analytic-info.net
След пристигането си в Мекка Мюсюлманите изпълняват встъпителен Тауаф - обикаляне на Кааба, по време на който те изричат "Лаббайка Аллахуме Лаббайк" - "Тук съм да Ти служа, О Аллах, тук съм!" 
Тауафът има за цел да събуди съзнанието на всеки Мюсюлманин, че Бог е в центъра на действителността и единствения източник и смисъл на живота, идентичността на всеки произлиза от това да бъде част от общността на вярващите, позната като Умма
Поклониците изпълняват Са'и, който е 7 пъти бързо преминаване на разстоянието между хълмовете Сафа и Маруа, преиграване на Библейската и Кораничната история на търсенията на храна и вода от Хаджар. 
След това в първия от официалните дни на Хадж (8-ми Дул-Хиджжа), 2 милиона поклоници отиват на няколко мили в равнината Мина, където лагеруват. 
На следващата сутрин от Мина, поклониците отиват на Арафат, където прекарват целия ден в искрени молитви и поклонение. 
Същата вечер лагеруват на Муздалифа, който се намира между Мекка и Арафат. Мюсюлманите оставата там за нощта и изпълняват различни молитви. 

След това, на 10-ти, поклониците се връщат в Мина и хвърлят 7 малки камъчета по каменни колони (Джамарат), представляващи Шейтана (сатаната, дявола).

                   
              снимка: Долина на камъните                       снимка: Стълб на шейтана

Това символизира хвърлянето на камъни от Авраам по сатаната, когато се опитвал да го разубеди да пожертва сина си. 
Тогава поклониците принасят в жертва овца, преигравайки историята на Авраам, принесъл в жертва овена, с който Бог заменил сина му. 
Месото на закланите животни се разпределя между семействата, бедни и нуждаещи се хора. 
След жертвоприношението поклониците се връщат в Мекка и завършват своя Хадж, като правят финалния Тауаф и Са'и
снимка analytic-info.net

Мюсюлманите вярват, че ритуалите на Хаджа са дадени от Бог и предадени от Пророк Мухаммад. 
Мюсюлманите вярват, че от времето на Адам, първия човек, е имало хиляди пророци, включително и добре познатите ни Ной, Авраам, Мойсей, Исус, Давид, както и последния Пророк на Бога - Мухаммад. 
Хаджът има за цел да усъвършенства чувството на отдаденост на Бог и духовно извисяване. 
Вярва се, че е възможност искане на прошка изкупване на грехове.
Пророк Мухаммад е казал, че човек, който извърши Хадж, "ще се върне като в състояние на новородено бебе" [свободен от грехове].
Поклонението Хадж дава възможност на Мюсюлмани от всички краища на света, с различен цвят на кожата, език, раса, етнос, да се съберат заедно в духа на универсалното братство и сестринство и да служат заедно и по един и същ начин на Бог.

Източник islamicity.com
Превод и редакция Милена Борисова-Иршад

Източник: https://islambulgaria.blogspot.com

About the author

مدرستي الإماراتية Emirates Schools

Comments


call us

If you like the content of our blog, we hope to stay in constant contact ، Just enter your email to subscribe to the blog express mail to receive new blogs firstً new blog up-to-date ، You can also send a message by clicking the button next to ...

About the site

authorВсичко за Исляма" Арабската дума "Ислям" означава "постигане на мир чрез преклонение пред Аллах". Думата "мюсюлманин" произлиза от съществителното "Ислям" и означава "някой, който чрез преклонението си пред Аллах е достигнал до съвършен мир."

Learn more ←

Copyright © All Rights Reserved

Всичко за Исляма