Всичко за Исляма Всичко за Исляма
pemben

Latest news

pemben
pemben
Loading ...

Как да подходим с децата в първия Оруч за тях!


Как да подходим с децата в първия Оруч за тях!

Повечето родители изпитват известна трудност в това как да привикнат децата си да започнат да говеят.
Коя е най- подходящата възраст?
Какви подходи да използваме?...
Как детето да заобича Рамазана, така че само да изявява желание да пости?

ИншаАллах ще разгледаме тези въпроси и ИншаАллах да бъдат от полза за вас през идващия Рамазан.

Подобно изразяване може да бъде ужасяващо за едно малко дете
" Днес няма да ядеш нищо до залез слънце".
Това ще му се види като безкрайно дълго време. Нека си припомним нашия първи оруч в Рамазан, когато сме били деца. Несъмнено това е един вълнуващ спомен за нас. Лесно е да си припомним и за трудността в този ден. Въпреки всичко, когато говеенето е било успешно осъществено за първи път, усещането за победата и радостта в този ден се помни цял живот.

Готово ли е детето ми да говее (пости)?

За някои деца говеенето е по- трудно, отколкото, за други. Деца, които са със слаб организъм ( немощни), не могат да държат оруч. Също така и деца, които трябва да ядат по- често, могат да се затруднят с говеенето. И тези деца, които са свръх активни в игрите си, също срещат трудност с говеенето. Родителите трябва да преценят дали детето им е готово да започне да държи оруч. Те най- добре знаят какво е здравословното му състояние и познават неговите нужди.

Препоръчително е между седем и девет годишна възраст да се въвежда постепенно говеенето.
В началото можем да започнем да насърчаваме детето да говее до 10 часа сутринта. След като видим, че то успява да се справи успешно можем да увеличим времето до обедната молитва. Като се справи и с това, следва да увеличим до следобедната и така докато стане цял ден.

Когато детето стане на десет годинки може да започне вече с Оруча. Физически, неговото тяло е способно да се справи с това.
. . . . . .
~ Някои важни неща, които трябва да знаем:
За нас, родителите, е важно да вземем под внимание следните мерки, така че нашите деца да получат максимум облага от опитите им в говеенето и паралелно с това да не развиват качеството да лъжат и мамят:

1. Ние трябва да положим усилия да насадим в сърцата на децата си желанието за говеене през Рамазан. Това съвсем не означава, че трябва да ги насилваме. Напротив, това ще породи лоши черти в характера, като лицемерие, лъжа, страхливост и измама.

2. Позитивното ни насърчаване ги кара да се замислят и им помага много по- лесно да се справят с говеенето. Желателно е да бъдат хвалени и окуражавани. Могат да бъдат поощрявани и с подаръци.

3. Добър начин да мотивираме нашите деца е да породим у тях състезателен дух. Това е особено ефективно, когато имат връстници, които говеят и отслужват молитва в джамията.

4. Ние не трябва да забравяме подхода за постепенното започване на говеенето. Този подход трябва да се използва, зя да може детето постепенно да започне да напредва в говеенето.


Какво може да направи майката, ако разбере, че детето й не е изпълнявало говеенето, а е лъгало, че говее?
Д- р Хиба Исави, професор в училището по медицина Айн Шамс съветва майката, ако разбере, че нейното дете е яло скришом, че може да направи следните неща:

1. Поощряване на говеещото дете, чрез награда за всеки ден, в който успешно е държало оруч.

2. Не заставайте веднага срещу него , заради грешката му. Не го наричайте лъжец. Вместо това го информирайте индиректно, чрез разказването на приказки за другите - колко сериозно е това да прекъснеш Рамазанския пост и да лъжеш.

3. Не очаквайте малкото дете да говее цял ден в началото. Увеличавайте продължителността на Оруча постепенно в зависимост от възрастта и способността на детето.

4. Когато сте уверени, че детето е постило, похвалете го пред цялото семейство.

5. Насърчаване на детето да говее чрез изтъкване на това, че се разрешава само на хората, които са постили да имат специално място на масата във времето на разваляне на оруча. В тази насока детето ще разбере, че прекъсването на оруча по- рано от определеното време е голяма грешка.

6. Не слагайте на видно място бонбони и храни преди времето за ифтар. Не е необходимо да разколебаваме детето с такива изкушения.

7. Създайте религиозна и празнична атмосфера вкъщи. Нека детето усети важността на този месец, като го направите различен от останалите месеци в годината. Рамазан трябва да бъде нещо специално за него и цялото семейство.
Източник: https://ramazanramadankareem.blogspot.com

About the author

مدرستي الإماراتية Emirates Schools

Comments


call us

If you like the content of our blog, we hope to stay in constant contact ، Just enter your email to subscribe to the blog express mail to receive new blogs firstً new blog up-to-date ، You can also send a message by clicking the button next to ...

About the site

authorВсичко за Исляма" Арабската дума "Ислям" означава "постигане на мир чрез преклонение пред Аллах". Думата "мюсюлманин" произлиза от съществителното "Ислям" и означава "някой, който чрез преклонението си пред Аллах е достигнал до съвършен мир."

Learn more ←

Copyright © All Rights Reserved

Всичко за Исляма