Всичко за Исляма Всичко за Исляма
pemben

Latest news

pemben
pemben
Loading ...

Говеенето през месец Рамазан е служене на Всевишния Аллах чрез въздържане от храна,


Говеенето през месец Рамазан е служене на Всевишния Аллах чрез въздържане от храна, питие и полови сношения през дните на месеца от изгрева на зората до залеза на слънцето с намерение за доближаване до Всевишния Аллах.

Съгласно Корана, сунната и единодушното мнение на учените говеенето през месец Рамазан е задължение за всеки мюсюлманин, който е достигнал зрелост, не е лишен от разум, има възмож...ност и е с постоянно местопребивание.

В свещената си Книга Всевишният Аллах е казал следното относно задължителността на говеенето:

“Рамазан е месецът, през който беше низпослан Коранът за напътствие на хората и с ясни знаци от напътствието и разграничението. Който от вас се окаже в този месец, да говее през него.” [2:185]

И е казал още: “О, вярващи, предписано ви е говеенето, както бе предписано и за онези преди вас, за да се побоите.” [2:183]

Казал е Пророка, Аллах да благослови него и рода му, и с мир да го дари: “Ислямът се гради върху пет неща: свидетелство, че няма друг бог освен Аллах и Мухаммед е Пратеника на Аллах; отслужване на молитвата; даване на милостинята закат; поклонението хадж; говеене през месец Рамазан.”

Ислямската общност е единодушна за задължителния характер на говеенето и че то е една от опорите на Исляма, които са известни като религиозни задължения. Който отхвърля задължителния му характер, след като е аргументиран с доказателства, той е неверник, вероотстъпник.

Встъпването в месец Рамазан се потвърждава от виждането на полумесеца или когато предхождащият го месец Шабан изпълни тридесет дни. Краят на Рамазан идва, когато бъде видян полумесецът на следващия го месец Шауал или когато се навършат тридесет дни от него. Пратеника, Аллах да благослови него и рода му, и с мир да го дари, е казал: “Заговявайте, щом го видите [полумесеца на Рамазан] и разговявайте, когато го видите [полумесеца на Шауал]. Ако остане скрит за вас, отбройте тридесет дни от месец Шабан.” (Бухари и Муслим)

И е казал още: “И щом го видите [полумесеца на Рамазан], заговейте и щом го видите [полумесеца на Шауал], разговейте. Ако остане скрит за вас,отбройте тридесет дни.” (Бухари и Муслим)

За освидетелстване на полумесеца на Рамазан е достатъчен един справедлив свидетел, а за освидетелстване на месец Шауал - за разговяване е необходимо потвърждение от двама справедливи свидетели.

Всевишният Аллах е задължил ислямската общност да говее един месец в годината, за да привикне с търпението и да се запаси с благочестието. Месец Рамазан има велики достойнства, които никой друг месец не притежава.

Пророка, Аллах да благослови него и рода му, и с мир да го дари, е казал: “Когато дойде Рамазан, се разтварят дверите на Рая и се затварят дверите на Ада, и сатаните биват оковани.” (Муслим)

И е казал: “Петте молитви, петък до петък и Рамазан до Рамазан опрощават онова, което е между тях, ако не са извършени големи грехове.” (Муслим)

И е казал още: “Който говее през месец Рамазан с вяра и очаквайки наградата си от Аллах, на него се опрощават предходните грехове.” (Бухари и Муслим)

През месец Рамазан се удвоява наградата за благочестивите дела, поради знатността и достойнството на този благословен месец.

Пророка, Аллах да благослови него и рода му, и с мир да го дари, е казал: “Който прекара в молитва Нощта на могъществото с вяра и очаквайки награда от Аллах, на него се опрощават предходните грехове.” (Бухари и Муслим)

И е казал още: “Който прекара в молитва месец Рамазан с вяра и очаквайки награда от Аллах, на него се опрощават предходните грехове.” И е казал: “Поклонението умра през този месец се равнява на поклонение хадж.” (Бухари и Муслим)

И е казал: “Поклонението умра през месец Рамазан е равностойно на поклонение хадж или на поклонение хадж заедно с мен.” (Муслим)

Наградата за говеенето е велика, защото Всевишният Аллах го е отредил специално за Себе Си измежду всички дела. Пророка, Аллах да благослови него и рода му, и с мир да го дари, е казал: “Аллах каза: “Всяко дело на синовете на Адам е за самите тях освен говеенето. То е за Мен и наградата за него Аз я давам.” (Бухари)

И е казал: “Всяко дело на синовете на Адам се удвоява, добрината - от десет подобни на нея до седемдесет пъти. Аллах, всемогъщ е Той и превелик, каза: “Освен говеенето. То е за Мен и наградата за него Аз я давам. Човек изоставя страстите и храната си заради Мен.” (Муслим)

Пратеника на Аллах, Аллах да благослови него и рода му, и с мир да го дари, подбужда към говеене през месец Рамазан в много хадиси. Той е казал: “Говеенето е предпазване от Огъня.” И е казал: “Който говее през месец Рамазан във вяра и очакване на награда от Аллах, на него се опрощават предходните грехове.” (Бухари и Муслим)

И е казал: “От Рамазан до Рамазан се опрощава онова, което е във времетраенето между тях, ако не са извършени големи грехове.” (Муслим)

И е казал: “Кълна се в Онзи, в Чиито ръце се намира моята душа,лошият дъх от устата на говеещия пред Аллах е по-уханен от аромат на мускус. За говеещия има две радости: радва се, когато разговява и ще се радва за своето говеене, когато срещне своя Господ.” (Бухари и Муслим)

И е казал: “В Рая има врата, която се нарича “Ар-Раййан” и през нея в Съдния ден ще влязат само говеещите. Никой друг не ще влезе оттам освен тях. Ще се каже: “Къде са говеещите?” Те ще се изправят и не ще влезе оттам никой освен тях. И когато влязат, вратата ще бъде затворена. И никой повече не ще влезе оттам.” (Бухари)

И е казал: “Всеки раб, говял дори един ден по пътя на Аллах, заради него Аллах ще го отдалечи от Огъня седемдесет години.” (Муслим)

И е казал: “Говеенето и Коранът ще се застъпят за раба в Съдния ден. Говеенето ще каже: “О, Господи, ти му възбрани храната и страстите през деня, приеми моето застъпничество за него!” И Коранът ще каже: “Ти му възбрани съня през нощта, приеми моето застъпничество за него!” И застъпничеството им ще бъде прието.” (Имам Ахмад в “Муснад”)

Говеещият трябва да изостави онова, което е забранил Аллах, а и неговият Пратеник - Аллах да благослови него и рода му, и с мир да го дари - хулене, клевета, лъжа, гнет, посягане на хората по отношение на техния живот, имот и чест.

Пратеника, Аллах да благослови него и рода му, и с мир да го дари, е казал: “Когато някой от вас говее, да не изрича непристойност и да не проявява безразсъдство. Ако бъде наруган или нападнат от друг човек, да каже: “Аз говея! Аз говея!” (Муслим)

И е казал: “Който не изостави лъжесвидетелството и измамата, Аллах не се нуждае от неговото гладуване и жадуване.” (Бухари)

И е казал: “Колко говеещи има, които не притежават нищо от говеенето си освен гладуването. И колко отслужващи нощната молитва има, които не притежават нищо от своето отслужване освен бдението нощем.”

Месец Рамазан е велик месец. През него е низпослан Коранът за напътствие на хората, с ясни знаци от напътствието и разграничението, и като изцеление за вярващите. Месец Рамазан насочва към най-правия път, през него се удвояват добрите дела, милостините и служенията.

Всевишния Аллах е казал: “Рамазан е месецът през който беше низпослан Коранът за напътствие на хората и с ясни знаци от напътствието и разграничението.” [2:185]

Желаелно е говеещият да увеличи четенето на Корана, зова към Аллах, споменаването на Аллах, милостинята, да се посещават роднините и да се увеличат добрите дела. От Ибн Аббас, Аллах да е доволен от него, се предава, че е казал: “Пророка, Аллах да благослови него и рода му, и с мир да го дари, бе най-щедрият от хората по добрини, а най-щедър от всякога бе през месец Рамазан. Когато се срещаше с Джибрил, а той, мир нему, се срещаше с него всяка нощ през месец Рамазан, докато месецът изтечеше, Пророка, Аллах да благослови него и рода му, и с мир да го дари, рецитираше пред него Корана. Когато Джибрил, мир нему, се срещаше с него, той, [Пророка], бе по-щедър на добрини от попътния вятър.” (Бухари)

От реда на Пратеника (сунна) през Рамазан е и допълнителната нощна молитва тарауих.

Пророка, Аллах да благослови него и рода му, и с мир да го дари, е казал: “Който прекара в молитва месец Рамазан с вяра и очаквайки наградата си от Аллах, на него се опрощават предходните грехове.” (Бухари и Муслим)

През Рамазан също от реда на Пратеника е служенето при оставането в джамиите (итикаф) през последните десет дни от него, при определените условия.

От Абдулла ибн Омар, Аллах да е доволен от него, се предава, че е казал:

“Пратеника на Аллах, Аллах да благослови него и рода му, и с мир да го дари, прекарваше в джамията последните десет дни от Рамазан.” (Бухари)

През Рамазан е Нощта на могъществото. Тази нощ е от огромно значение, защото през нея е започнало низпославането на Свещения Коран. Тя е по-добра от хиляда месеца. През нея се разтварят дверите на небето и се откликва на зова, а вратите на Ада се затварят и сатаните се оковавани.

Пророка, Аллах да благослови него и рода му, и с мир да го дари, е казал:

“При вас дойде Рамазан, благословен месец. Аллах, всемогъщ е Той и превелик, предписа за вас като задължение говеенето през този месец. Разтварят се тогава дверите на небето и се затварят дверите на Ада, и се слагат окови на сатаните-непокорници. На Аллах тогава принадлежи нощ, по-добра от хиляда месеца. Онзи, който не се възползва от нейното благо, той се е лишил.” (Нисаи)

И е казал още: “Който прекара в молитви с вяра и очаквайки наградата си от Аллах в Нощта на могъществото, на него се опрощават предходните грехове.” (Бухари)

Пратеника на Аллах, Аллах да благослови него и рода му, и с мир да го дари, е поощрявал и подтиквал към говеене през шест дни от месец Шауал след Рамазан. Той е казал: “Който говее през месец Рамазан и последва това с шест дни говеене през Шауал, все едно постоянно е говял.” (Муслим)
Вижте повече
Източник: https://ramazanramadankareem.blogspot.com

About the author

مدرستي الإماراتية Emirates Schools

Comments


call us

If you like the content of our blog, we hope to stay in constant contact ، Just enter your email to subscribe to the blog express mail to receive new blogs firstً new blog up-to-date ، You can also send a message by clicking the button next to ...

About the site

authorВсичко за Исляма" Арабската дума "Ислям" означава "постигане на мир чрез преклонение пред Аллах". Думата "мюсюлманин" произлиза от съществителното "Ислям" и означава "някой, който чрез преклонението си пред Аллах е достигнал до съвършен мир."

Learn more ←

Copyright © All Rights Reserved

Всичко за Исляма