Всичко за Исляма Всичко за Исляма
pemben

Latest news

pemben
pemben
Loading ...

рамадан мисли


Нека по време на Рамазана всеки да покани на масата си другите за вечерята ифтар.
Заедно с разнообразните ястия украсете трапезите си и с богато гостоприемство. Всеки да покани на ифтар и на сахур или съсед, или някой гост, без да прави разлика между християни, евреи и мюсюлмани, между вярващи и невярващи. За да видят останалите хора храбростта и великодушието на мюсюлманина. Да отворим сърцето си за всички хора през месеца за опрощение Рамазан. Да покажем на всички човещината си, уважението си, любезността си, че може да се живее и за другите.


6666666666666



Мухаммед бин ел-Йеман описва по следния начин значимостта на говеенето:

„Зададох шест въпроса на шестима души, но всички те ми отговориха по един и същи начин.

Попитах докторите за най-доброто лекарство. „Гладът и храненето по-малко”, отговориха ми те....

Попитах философите за най-важното нещо в търсенето на мъдростта. „Гладът и храненето по-малко”, отговориха ми те.

Попитах хората, отдадени на богослужения, за най-полезното нещо в богослуженията. „Гладът и храненето по-малко”, отговориха ми те.

Попитах учените какво е полезно за паметта. „Гладът и по-малкото спане”, отговориха ми те.

Попитах господарите за най-вкусната храна. „Гладът и храненето по малко”, отговориха ми те.

Попитах влюбените какво ги приближава до обичния човек. „Гладът и храненето по малко”, отговориха ми те.

Когато един орган на човешкото тяло работи, другите си почиват. Когато стомахът работи, материалното тяло работи активно, а духовният потенциал се оттегля в почивка и работи по-малко.



6666666666


Когато човек говее, той го прави от искрена и дълбока любов към Създателя. Всеки говеещ изпитва духовна наслада, радост от това, че се подчинява на заповедта на Всевишния. Говеенето е най-въздействащият начин, чрез който се осигурява превъзходство на духа над тялото. Говеенето носи полза както за душата, така и за тялото. Говеенето пречиства най-добре душата и е най ефикасната диета за тялото. Чре...з говеенето душата, разумът, съвестта претърпяват развитие. Духът се зарежда с положителни мисли и чувства, а тялото си почива. Човек се учи на искреност и истинска любов, защото той говее по собствено желание, защото обича Създателя си, никой не може да го задължи да го прави, ако той сам не иска. Говеенето развива у човека бдителна и здрава съвест, то е тайна между човек и неговия Създател, никой не може да провери човешкото поведение, човек е сам със съвестта си в този месец. Ползите от говеенето, както за душата, така и за тялото, са много, но най-напред човек говее заради повелите на самия Създател. Създателят заповядва да се прави само това, което носи полза на човек, както в земния, така и в отвъдния живот, и забранява всичко, което вреди на душевното и физическото здраве.


66666666666

Възпитава търпението и калява волята

Говеенето възпитава на търпение и издръжливост, защото, когато човек говее, изпитва трудността от лишението, но търпеливо я понася. Говеещият осъзнава, че овладява страстите си, а това го прави по-силен. Временното лишение от храна и вода развива и събужда съвестта, човек добива представа какво изпитват хората, лишени от основните средства за съществуване. То...зи опит в социален и хуманен смисъл е важен. Както яденето е храна за организма, така и говеенето е храна за душата. Невъзможно е да се поддържа живота без храна, духовното съществуване без говеене също е невъзможно. Говеенето калява волята, развива способността за самоконтрол и самодисциплина. Чрез говеенето човек се изгражда като твърда личност, която не се огъва пред трудностите и страданията. Ако определим говеенето само като въздържане от храна и вода от появата на зората до залез слънце, ще сгрешим, защото говеенето значи също въздържане от изричане на лоши думи и извършване на непристойни дела, човек трябва да е особено внимателен, когато използва сетивата си и особено езика си. Говеенето засажда в човека безгранична добродетел с безценни плодове.



66666666666666

Свещеният Рамазан трябва да ни научи на духовна дисциплина

„За поддържането на живота човек непременно има нужда от храна и вода. Но както всичко, което се консумира без съобразяване със здравословните принципи на хранене, е вредно за организма, така и подсилването на стомаха до степен, в която ще потисне сърцето и ще тласне човека от степените на живот на духа и сърцето в бездната на животинското и плътското, е гибел.“


66666666666666


В период, в който със затворени очи едновременно изживяваме тъгата и радостта в сърцата си, чрез окото на сърцето съзерцаваме новия месец на опрощението. В атмосферата на мечтите и носталгията в този месец усещаме света на чувствата и мечтите си като първа пролет и есен. С дълбокия духовен творчески стил всички звуци и дихания по време на Рамазан ни шепнат по най-възвишения и най-вълнуващия начин ...насладите, които бихме желали да получим на Земята, и надеждите, които сърцата ни хранят в името на идеала за добро. Почти винаги нежните дни на Свещения Рамазан ни обгръщат от всички страни като кълбо от светлина и ни поднасят многобройни райски букети, като ни припомнят мечтите, желанията, радостите, веселията, празненствата и пъстроцветните измерения на отвъдното.

6666666666666


Хората, оформени под въздействието на различни светове, различна атмосфера, различни идеи – наивни и умни, водещите подреден живот и живеещите в безпорядък, примерни и буйни, всички те по учудващ начин стават едно цяло през Рамазана.


6666666666666


Рамазанът – носителят на смисъла на споделена надежда за добро и благополучие, желанието на всеки да сподели своята съдба с тази на бедните, гладните и страдащите.


6666666666


Попитали Насреддин Ходжа: „Ходжа, доволен от нас ли си отиде месец Рамазан?” Отговорът му естествено не закъснял: „Би ли идвал всяка година 10 дена по-напред, ако не беше доволен?”, казал той.


6666666666666


Месец Рамазан е като дъжд, който пада в сърцето на Земята. В него са събрани възвишените изживявания, като говеенето, молитвата теравих, богослуженията, почитането на Свещения Коран, нощта Кадир и Байрама, който ще настъпи с пълния си блясък след отминаването на месец Рамазан. Никой друг месец не съдържа толкова възвишени изживявания.


6666666666666




Месец Рамазан е скъп къс от време. Той заема важно място в нашия живот. Той е най-благодатният от всички месеци. Рамазан е месецът на опрощението, покаянието и милосърдието, време за споделяне на притежаваните блага, надпреварване в извършването на добрини, лекуване на раните, помагане на нуждаещите се, проява на съпричастност на мъките на другите.






















666666666666666




















В късните вечерни часове много от домовете се озаряват от духовна светлина, а джамиите се изпълват с хора на различна възраст. По улиците бродят хората, бързащи да се приберат вкъщи и се съберат около изпълнената с изобилие маса, приготвена за ифтар. Навсякъде цари спокойствие, а сърцата са обхванати от любов. Духовната атмосфера на месец Рамазан спохожда всеки, който е повярвал в него.


666666666



Въпреки че продължава само месец, за кратък период от време този свещен месец притежава свойството да надделее навиците ни през останалите 11 месеца и да ни накара да ги забравим, да ги премахнем от живота си. Чувствата, които изпитваме, са съвършени. Говеенето ни извисява духовно. Вечерта ифтар е в един и същ час за всички. Седнали да вечерят, те очакват призива на имама. Сладките моменти на това... очакване са много вълнуващи. Невъобразимите духовни наслади през тези мигове изтриват от съзнанието лишенията, прилагани през деня. Свикналият да върши безпрепятствено всичко, за което се сети човек, е задължен да изчака часа на вечерята. Именно така той достига духовна зрялост и осъзнава, че невинаги може да получава това, което пожелае. Ранното събуждане за сахур е друго велико изживяване, което не трябва да се пропуска. Нощта се осветява от светлините, идващи от прозорците на всеки дом. Безброй ръце са отворени с молби към Създателя за прошка и благодат. Изживените чувства не могат да се опишат с думи.

6666666666666666

Но колкото и да е красиво, всяко начало има и край. Изпълнени с духовна наслада, и тази година дните на месец Рамазан се изнизаха неусетно. Въпреки дългите летни дни, те преминаха бързо, сякаш продължиха толкова, колкото да мигнеш с клепачи. Най- превъзходният от месеците дойде със сияйно лице, изгря засмяно като Слънцето. Но броените дни се изнизаха и наближи приключването на месеца на говеенето.... За пореден път ние ще го изпратим с тъга в сърцата си и ще чакаме следващото му посещение. Ще го чакаме пак, за да ни дари отново с духовна наслада и съживи душите ни с вълшебната си атмосфера.

Всеки скъп гост се изпраща трудно, със скръб в душата. Отиваш си и ти, Свещен Рамазан. Какво ли можем да Ти кажем за довиждане! Изпращаме те с искрени думи, идващи дълбоко от душите ни: „Обичаме те много, Свещен Рамазан! Надяваме се, че и Ти си ни обикнал и, както казва Насреддин Ходжа, ще дойдеш отново, и то 10 дена по-рано от тази година.”

6666666666666

























































Източник: https://ramazanramadankareem.blogspot.com

About the author

مدرستي الإماراتية Emirates Schools

Comments


call us

If you like the content of our blog, we hope to stay in constant contact ، Just enter your email to subscribe to the blog express mail to receive new blogs firstً new blog up-to-date ، You can also send a message by clicking the button next to ...

About the site

authorВсичко за Исляма" Арабската дума "Ислям" означава "постигане на мир чрез преклонение пред Аллах". Думата "мюсюлманин" произлиза от съществителното "Ислям" и означава "някой, който чрез преклонението си пред Аллах е достигнал до съвършен мир."

Learn more ←

Copyright © All Rights Reserved

Всичко за Исляма