Всичко за Исляма Всичко за Исляма
pemben

Latest news

pemben
pemben
Loading ...

ПРАВДИВОСТТА И ВЕРНОСТТА САДАКАТ


ПРАВДИВОСТТА И ВЕРНОСТТА САДАКАТ
Бисмиллахир-рахманир-рахим.
Пратеникът на Аллах, Мухаммеду’л-емин или Правдивият Мухаммед с.а.в. определя Мюсюлманина по следния начин:...
„Мюсюлманинът е този, който осигурява сигурност на останалите хора със словата и делата си!...” (Тирмизи, „Иман”, 12.)
Както се подразбира от хадиса, Мюсюлманин е този, който не вреди на хората с думите и делата си. Нали и основата на понятието Мю’мин е Емин, което означава сигурност (емнийет), както за себе си, така също и сигурност за другите.
Най-добрият пример за правдивост от сахабетата на Пейгамберина несъмнено е неговият най-близък приятел хз. Ебу Бекир р.х. до толкова, че самият Пейгамбер го е нарекъл Ебу Бекр ес-Съддик, което означава Верният, Преданият, Правдивият. Славата на това сахабе толкова е било известно с правдивостта и верността си, че историята е записала със златни букви неговите думи изказани по време на избирането му за Халиф на мюсюлманите:
„О, хора!... Аз станах ваш емир, макар, че не съм най-добрият сред вас... Много исках да бъде избран някой друг, който заслужава тази длъжност повече от мен.” („Хаятус-сахабе”, 4/145)
Това за нас показва до каква степен той разбира и приема отговорността на задълженията си като Халиф. От наставленията му към хз. Омер р.х., които той отправя минути преди смъртта си, виждаме неговите принципи и идеали:
„О, Омер!... Бой се от Аллах!... Покори Му се и винаги бъди богобоязлив, защото богобоязънта Таква е сигурност и спасение... Този, който повелява одобряването, но самият той извършва възбранените неща, то несъмнено той губи доверието на хората и всичките му дела са в загуба.” („Хаятус-сахабе”, 2/168)
Несъмнено хз. Ебу Бекир р.х. бе правдив и доверен човек, на който Аллах и Пейгамберина му се доверяваха. Затова той бе и най-добрият и доверен приятел на хз. Мухаммед с.а.в. В интерес на истината, сахабета не бяха недостижими. Самият пейгамбер ги е окачествил, като звезди на небесклона и всеки, който търси напътствие, те могат да бъдат причина за това. Доверието на околните можем да спечелим единствено с правдивостта на думите ни и искренността в делата ни. Затова и най-добрият приятел на Доверения Мухаммед с.а.в. можеше да бъде само хз.Ебу Бекир р.х. Нека и ние бъдем от правдивите и доверени мюсюлмани и особенно пред младите да бъдем за пример, иншаАллах. Защото в Корана се повелява следното:
يَا أَيُّهَا الَّذِينَ آمَنُوا اتَّقُوا اللَّهَ وَكُونُوا مَعَ الصَّادِقِينَ
„О, вярващи, бойте се от Аллах и бъдете с правдивите!” (ет-Тевбе, 9/119)
Източник: https://ramazanramadankareem.blogspot.com

About the author

مدرستي الإماراتية Emirates Schools

Comments


call us

If you like the content of our blog, we hope to stay in constant contact ، Just enter your email to subscribe to the blog express mail to receive new blogs firstً new blog up-to-date ، You can also send a message by clicking the button next to ...

About the site

authorВсичко за Исляма" Арабската дума "Ислям" означава "постигане на мир чрез преклонение пред Аллах". Думата "мюсюлманин" произлиза от съществителното "Ислям" и означава "някой, който чрез преклонението си пред Аллах е достигнал до съвършен мир."

Learn more ←

Copyright © All Rights Reserved

Всичко за Исляма