Всичко за Исляма Всичко за Исляма
pemben

Latest news

pemben
pemben
Loading ...

ПРАТЕНИКЪТ НА АЛЛАХ с.а.в. - ИЗПЪЛВАЩИЯТ ДОБРИЯ НРАВ


ПРАТЕНИКЪТ НА АЛЛАХ с.а.в. - ИЗПЪЛВАЩИЯТ ДОБРИЯ НРАВ Бисмиллахир-рахманир-рахим.
Добрият нрав е външното отражение на ибадета ни и за осъвършенстването на вярата ни е качество, което задължително да се намира в нас, изисквано от религията ни. В противен случай красотата и приятния мирис от намаза, оруча, хадджа и останалите ни ибадети ще бъде непълен и недостатъчен. На това най-добре ни учи самият Пейгамберин с.а.в. Той, бе познат и възхваляван с добрия си нрав както пред...и Исляма, така също той продължи нуждата от добрия нрав, като душа на делата и ибадета. Защото Пратеникът на Аллах с.а.в. е изпратен най-вече да изпълни принципите на добрия нрав.
Нашият Господар, Аллах дж.дж. обръщайки се към нашият Пейгамбер, който е върхът на добрият нрав повелява:
وَإِنَّكَ لَعَلَىٰ خُلُقٍ عَظِيمٍ
„Ти наистина имаш велик нрав!” (Калем, 68/4)

Така че, неговият добър нрав бивайки велик е и единственият за подражаване. Защото, както посочва и хз.Айша р.ха, Неговият нрав бе Коранът. Посланието, което ние трябва да си изведем е да се научим и да изпълняваме неговите порядки и поведение, които са ни дадени за пример. Аллах казва:
لَّقَدْ كَانَ لَكُمْ فِي رَسُولِ اللَّهِ أُسْوَةٌ حَسَنَةٌ لِّمَن كَانَ يَرْجُو اللَّهَ وَالْيَوْمَ الْآخِرَ وَذَكَرَ اللَّهَ كَثِيرًا
„Пратеника на Аллах е прекрасен образец за вас – за всеки, който се надява на Аллах и на Сетния ден, и често споменава Аллах.” (Ахзаб, 33/21)

При това положение, през месец Рамазан ние трябва да бъдем с приветливо лице, с вежлива природа и изтънчена и чувствителна душа, както нашият Пейгамбер с.а.в. Например, когато Той забележеше нещо непристойно и грешно, без да споменава имената на хората и да ги унижава и обижда, само казваше: „някои измежду вас, така и така правят...” и така го поправяше. Сам си обслужваше личните нужди и помагаше на съпругите си в домашната работа. Всичките си работи и дела извършваше в определен ред и в порядък. Не пропиляваше времето си, уползотворяваше всеки един момент в нещо полезно, т.е. той се стараеше да не прахосничи личното си време.
Месец Рамазан е неповторим период от време, през който едновременно държейки оруч и оручът трябва да ни държи и нас, и така да подобряваме своя нрав и поведение.
Докато се стремим да се предпазваме от непристойни мисли, чувства, думи и дела, то и в подобряването на характера и нрава ни ще сме постигнали добри резултати.
Например, да поздравяваме със Селям, когато влизаме вкъщи или в джамията и да се интересуваме от състоянието и положението на присъстващите там. Винаги да бъдем снизходителни към хората и да им подаряваме малки, но значими подаръци, като мислим как да зарадваме нашите роднини и приятели. За да придобием и запазим тези качества и особености трябва да бъдем в постоянство в тях и след Рамазана.
Източник: https://ramazanramadankareem.blogspot.com

About the author

مدرستي الإماراتية Emirates Schools

Comments


call us

If you like the content of our blog, we hope to stay in constant contact ، Just enter your email to subscribe to the blog express mail to receive new blogs firstً new blog up-to-date ، You can also send a message by clicking the button next to ...

About the site

authorВсичко за Исляма" Арабската дума "Ислям" означава "постигане на мир чрез преклонение пред Аллах". Думата "мюсюлманин" произлиза от съществителното "Ислям" и означава "някой, който чрез преклонението си пред Аллах е достигнал до съвършен мир."

Learn more ←

Copyright © All Rights Reserved

Всичко за Исляма