Всичко за Исляма Всичко за Исляма
pemben

Latest news

pemben
pemben
Loading ...

РАМАЗАНЪТ НА ДЕЦАТА


РАМАЗАНЪТ НА ДЕЦАТА
Бисмиллахир-рахманир-рахим.
Децата, бивайки извор на обич и щастие допълващо семействата ни, едновременно с това са и голямо изпитание за родителите си. Възпитаването им като добри и възпитани хора, е едно от първостепенните дела, които ще са в полза в живота ни на Дюнята и след смъртта ни в Ахирета. Относно децата, Пейгамберинът Мухаммед с.а.в. казвайки:...
„Най-доброто наследство, което можете да оставите на децата си е възпитанието, което ще им бъде в полза на Дюнята и в Ахирета!” (Тирмизи, „Бирр”, 33.), ни напомня, че трябва да положим усилия в подготовката на децата ни, както за Дюнята, така също и за Ахирета.
Затова трябва да се замислим върху следните въпроси, които трябва и да приложим:
„Какво можем да направим през Рамазана, за да дадем това възпитание на децата ни?! Какво трябва да направим, за да обикнат Рамазана нашите деца и да го превърнем във време, което те няма да забравят?!”
Живеейки във времето на усамотяването и превръщането на хората в егоисти; през тези благодатни дни можем и трябва да им покажем на практика, че да бъдеш заедно с членовете на семейството си и с приятелите си е време, което е много хубаво и изпълнено с удоволствие и щастие. Месец Рамазан и особено Байрамите са големи възможности да се предаде това послание и да се заздравят човешките взаимо-отношения. Особено посещенията по домовете, общите Ифтари, общите намази и ежедневните събирания „Мукабеле” за четене на Хатим през Рамазана, още повече ще ги заздрави.
Затова, стремейки се да вложим обичта към оруча през Рамазана в сърцата на децата ни, трябва да ги поощряваме към този ибадет и да превърнем дома си в място, което сякаш ще се посети от Пратеника на Аллах с.а.в. и да изпълним дома си с тази атмосфера. За тази цел, можем да украсим дома си заедно с децата ни. Например, по причина на започването на низпославането на Корана през този месец, можем да обявим и отбележим дните на този месец, като „Месец на Откровението”.
Да поставим календара Имсакийе за месец Рамазан на една от стените в дома ни; ежедневно да подаряваме малки, но значими подаръци на децата ни, отваряйки специална кутия за подаръци; да четем специална книжка или да правим определени общи разходки на вън.
В зависимост от възрастта на децата ни, да ги поощряваме да говеят до определен час от деня, като им приготвяме и храна по техен вкус и желание. Когато поканим гости у дома за Ифтар, да приготвяме храна заедно с тях и да им покажем, че това е от важно значение през този месец. Да ги възнаградим за говеенето им, като закупим дрехи и подаръци на Байрама, които ще ги зарадват. Така децата ни ще заобичат оруча и ще запомнят Рамазана само с хубави неща.
Източник: https://ramazanramadankareem.blogspot.com

About the author

مدرستي الإماراتية Emirates Schools

Comments


call us

If you like the content of our blog, we hope to stay in constant contact ، Just enter your email to subscribe to the blog express mail to receive new blogs firstً new blog up-to-date ، You can also send a message by clicking the button next to ...

About the site

authorВсичко за Исляма" Арабската дума "Ислям" означава "постигане на мир чрез преклонение пред Аллах". Думата "мюсюлманин" произлиза от съществителното "Ислям" и означава "някой, който чрез преклонението си пред Аллах е достигнал до съвършен мир."

Learn more ←

Copyright © All Rights Reserved

Всичко за Исляма