Всичко за Исляма Всичко за Исляма
pemben

Latest news

pemben
pemben
Loading ...

НАЙ-ДОБРИЯТ ЗАПАС Е БОГОБОЯЗЪНТА-ТАКВА


НАЙ-ДОБРИЯТ ЗАПАС Е БОГОБОЯЗЪНТА-ТАКВА
Бисмиллахир-рахманир-рахим...
Богобоязънта-Таква е преобразуването на вярата-Иман в добър нрав и поведение-Ахляк. Това е едно от качествата, което оформя личността на мюсюлманина. Коранът на много места ни говори и показва качествата на богобоязливите, например в сура Ра'ад:
۞ مَّثَلُ الْجَنَّةِ الَّتِي وُعِدَ الْمُتَّقُونَ ۖ تَجْرِي مِن تَحْتِهَا الْأَنْهَارُ ۖ أُكُلُهَا دَائِمٌ وَظِلُّهَا ۚتِلْكَ عُقْبَى الَّذِينَ اتَّقَوا ۖ وَّعُقْبَى الْكَافِرِينَ النَّارُ ﴿٣٥
„Раят-Дженнет, обещан на богобоязливите, е такъв - сред него реки текат, препитанието там е постоянно, както и сянката. Това е въздаянието за онези, които се боят от (наказанието на) Аллах. А въздаянието за неверниците е Огънят на Джехеннем.” (Ра’ад, 13/35)
Следователно, мюсюлманинът е богобоязлив и богобоязънта-Таква е едно от основните качества на мюсюлманина.
ذَٰلِكَ الْكِتَابُ لَا رَيْبَ ۛ فِيهِ ۛ هُدًى لِّلْمُتَّقِينَ
„Тази Книга (Коранът) - няма съмнение в нея - е напътствие-Хидайет за богобоязливите/муттекийн,” (ел-Бакара, 2/2)
Забележете, в айета се казва: „напътствие за богобоязливите”, а не се казва: „богобоязън за напътените”. Това означава, че богобоязънта-Таква е качество, което е нужно, за да се достигне до напътствието-Хидайет.
Заедно с богобоязънта-Таква редом стоят и други качества. Например, чувството за отговорност, е плод на богобоязънта-Таква. Човекът, който се страхува да загуби обичта и задоволството на Аллах, има притеснението да загуби чувството си за отговорност пред себе си, семейството си, роднините си, съседите си, дори пред всички хора и заобикалящата го природа.
Чувството за богобоязън-Таква поддържа и баланса между Дюнята и Ахирета, т.е. между Този свят и Отвъдния живот. Този, който се замисля за равносметката си на Ахирет, не може да се поддаде на изкушенията на Този преходен и лъжлив свят. Така богобоязънта-Таква осигурява избора на начина на живот: „Където и да се намираш, бой се от (наказанието на) Аллах!... ”(Тирмизи, ел-Бирр, 55) повелявайки Пратеникът на Аллах (с.а.в.) ни наставлява да бъдем свенливи пред Аллах, независимо дали сме сами или сред обществото и да бъдем постоянно със ясното съзнание на отговорност пред своя Създател и Господар. Накратко, не можем да си представим един мюсюлманин без богобоязънта-Таква.
В Кур’ан-и керим се повелява следното:
يَا أَيُّهَا الَّذِينَ آمَنُوا كُتِبَ عَلَيْكُمُ الصِّيَامُ كَمَا كُتِبَ عَلَى الَّذِينَ مِن قَبْلِكُمْ لَعَلَّكُمْ تَتَّقُونَ
„О, вярващи, предписано ви е говеенето, както бе предписано и за онези преди вас, за да се побоите.” (ел-Бакара, 2/183). В този айет се казва: „... за да се побоите”, което означава, че говеенето през свещения месец Рамадан подсилва богобоязънта-Таква. Ако човек си спомня това винаги и говее в постоянство с тази мисъл, то несъмнено ще види плода на своето дело възможно по-скоро. В противен случай, говеенето не ще му бъде в никаква полза.
Какво означава това?... единственото място, където можем да научим и опитаме сладостта на богобоязънта-Таква е на Този свят, на Дюнята. Следователно, четейки айетите от Корана свързани с Таква, специално в този месец Рамадан, трябва добре да разберем Таква, дотолкова, че да я съхраним като неразделно наше качество. Едно нещо трябва да забележим. Отговорност без богобоязън не е нищо. Но отговорност с богобоязънта-Таква е благо и причина за доближаване до Аллах и за разкрасяване на живота ни след смъртта.
وَتَزَوَّدُوا فَإِنَّ خَيْرَ الزَّادِ التَّقْوَىٰ ۚ وَاتَّقُونِ يَا أُولِي الْأَلْبَابِ ﴿١٩‎
„И запасете се! Най-добрият запас е богобоязливостта-Таква. И бойте се (единствено) от Мен, о, разумни хора!” (ел-Бакара, 2/197), повелява нашият Господар. Значи това е най-добрият запас, който можем да занесем с нас в живота след смъртта ни.
Нека Аллах ни стори от богобоязливите и пазещи богобоязънта си Таква.
Амин, вел-хамду лиллахи Раббил-алемин.
Източник: https://ramazanramadankareem.blogspot.com

About the author

مدرستي الإماراتية Emirates Schools

Comments


call us

If you like the content of our blog, we hope to stay in constant contact ، Just enter your email to subscribe to the blog express mail to receive new blogs firstً new blog up-to-date ، You can also send a message by clicking the button next to ...

About the site

authorВсичко за Исляма" Арабската дума "Ислям" означава "постигане на мир чрез преклонение пред Аллах". Думата "мюсюлманин" произлиза от съществителното "Ислям" и означава "някой, който чрез преклонението си пред Аллах е достигнал до съвършен мир."

Learn more ←

Copyright © All Rights Reserved

Всичко за Исляма