Всичко за Исляма Всичко за Исляма
pemben

Latest news

pemben
pemben
Loading ...

ОЦЕНЯВАНЕ НА ВРЕМЕТО НА ИФТАР

ОЦЕНЯВАНЕ НА ВРЕМЕТО НА ИФТАР
Бисмиллахир-рахманир-рахим.
Споменавайки месец Рамазан първото, за което се сещаме са Ифтарите. Ифтарите по домовете, в джамиите, по площадите и в палатките са важен ибадет, който придава особенна украса на Рамазана. Ако Ифтарите се правят съзнателно и целенасочено, то несъмнено социалните връзки ще се заздравят, ще бъде избегнато прахосничеството Исраф и ще се спечели велика награда. ...
По принцип ибадетите имат и своя социална страна. Поради това Ифтарите за нас представляват важна част в социалните взаимоотношения в човешкото общество.
Пейгамберинът с.а.в. е казал:
„Този, който нахрани оручлия, получава награда колкото оручлията, без да се губи от наградата от оруча.”
(Тирмизи, Савм, 82.)
Ако забелязвате, Пейгамберинът тук не определя хората на богати или бедни, малки или големи, а говори само за покана за Ифтар и храненето на оручлията/говеещия. Защото Общите Ифтари направени с джемаата са места където мюсюлманите се събират, срещат, опознават и сближават независимо тяхната възраст, положение, местоживеене, раса или народност. Една такава атмосфера на единство и братство може да се види най-вече на Общите Ифтари.
Разбира се целта на тези Общи Ифтари трябва да бъде – нахранването на оручлиите и нуждаещите се. Свещ. Коран ни описва едно от хубавите качества на вярващите по следния начин:
وَيُطْعِمُونَ الطَّعَامَ عَلَىٰ حُبِّهِ مِسْكِينًا وَيَتِيمًا وَأَسِيرًا
„И дават храна – въпреки че и те я обичат – на нуждаещ се и на сирак, и на пленник.” (Инсан, 76/8)
В страната, където живеем, навярно няма хора, които умират от глад, но със сигурност има бедни и нуждаещи се, които не са малко. Затова Общите Ифтари са прекрасна причина и те да бъдат обгърнати с милосърдие и да бъдат зарадвани. Приготвяне на Ифтарски софри за нуждаещите се, възрастните и самотни хора, съседите и особено на учащите студенти е едно от най-добрите дела, чрез които ще спечелим велика награда. При поканата на гости за Общите Ифтари да не забравяме и нашите съседи и колеги не-мюсюлманите, и най-вече болните наши братя и сестри в болниците да се посетят и да се извърши Ифтар заедно с тях ще бъде причина да спечелим задоволството на Аллах субханеху ве теаля.
Едно от важните неща, на които трябва да обърнем внимание е минутите преди настъпването на Ифтара да прекараме съзнателно и целенасочено. Несъмнено ще бъде в по-голяма полза това време, ако изключим телевизора и прекараме с членовете на семейството ни и гостите ни в атмосфера на придобиване на знание чрез четене на тефсир или хадиси и споделяне на мисли по определени значими теми. Така берекета на Ифтара ще бъде и по-голям, особено в духовно направление.
Весселям...
Източник: https://ramazanramadankareem.blogspot.com

About the author

مدرستي الإماراتية Emirates Schools

Comments


call us

If you like the content of our blog, we hope to stay in constant contact ، Just enter your email to subscribe to the blog express mail to receive new blogs firstً new blog up-to-date ، You can also send a message by clicking the button next to ...

About the site

authorВсичко за Исляма" Арабската дума "Ислям" означава "постигане на мир чрез преклонение пред Аллах". Думата "мюсюлманин" произлиза от съществителното "Ислям" и означава "някой, който чрез преклонението си пред Аллах е достигнал до съвършен мир."

Learn more ←

Copyright © All Rights Reserved

Всичко за Исляма