Всичко за Исляма Всичко за Исляма
pemben

Latest news

pemben
pemben
Loading ...

СЪЗНАТЕЛНОТО ГОВЕЕНЕ


СЪЗНАТЕЛНОТО ГОВЕЕНЕ
Бисмиллахир-рахманир-рахим.
Думата „Рамадан” означава изгаряне. Добре, но какво, защо и как гори Рамазана? Голяма част от нас биха си помислили, че човек, който говее изгаря от глад и жажда; още повече, ако дните на Рамадан са през горещия летен сезон. Но по-важното е че, чрез говеенето изгарят гюнаховете на Мюсюлманина, което води до пречистване на сърцето и делата му.
Говеейки през този месец и изгаряйки нашите гюнахове възниква въпроса: „Как Рамазана изгаря нашите гюнахове?”. Това качество на говеенето е възможно, дори необходимо, едва когато се разбере „Защо говеем през Рамадан?”. Този ибадет няма за цел да спомогне отпочиването на стомаха или да спомогне да се разбере чувството за глад, гладувайки до времето на Ифтар. Целта на говеенето е да пречисти душата, да предпази сърцето и делата, и да ги съхрани такива. В един хадис-и шериф Мухаммед (с.а.в.) е казал:
„Говеенето е щит, който предпазва човека от Огъня на Джехеннем. Точно както бойният щит ви предпазва от смърт по време на сражение/битка.” (Несаи, Савм, 167)
Ние Мюсюлманите сме длъжни да съживим същността на говеенето и в този смисъл говеейки да го опазим, като се предпазваме от непристойни дела, думи и мисли. В противен случай от говеенето няма никаква полза, както ни учи и нашият Пейгамбер, Мухаммед (с.а.в.):
„Всеки, който не изостави лъжата и делата основани на лъжа, изобщо няма нужда и смисъл от неговото гладуване и жадуване, било то и заради Аллах!” (Бухари, Савм, 8) Едва, когато говеенето ни държи (т.е. предпазва), означава че целта е постигната.
Понятието за говеене на арабски е „Савм”, което означава и „предпазване”. Мюсюлманинът, който се предпазва се пречиства; Мюсюлманинът, който се пречиства достига до сладостта на добрите си дела; Мюсюлманинът, който достига до сладостите на добрите си дела още по-силно обгръща ибадета си. Мюсюлманин, който може да контролира своите желания, достига до силата и волята да контролира своите дела. В следствие на това, особено през м.Рамадан сме длъжни да дадем повече значение на извършването на ибадетите заедно със членовете на семейството ни и да подсилим още повече нравствените качества, като се включваме по-редовно в извършването на добрини и добри дела. Ежедневно, сутрин и вечер, след намазите, уединявайки се да правим равносметка на живота си, да размишляваме върху делата си и да се стремим да им дадем по-добра посока.
إِنَّ الْمُسْلِمِينَ وَالْمُسْلِمَاتِ وَالْمُؤْمِنِينَ وَالْمُؤْمِنَاتِ وَالْقَانِتِينَ وَالْقَانِتَاتِ وَالصَّادِقِينَ وَالصَّادِقَاتِ وَالصَّابِرِينَ وَالصَّابِرَاتِ وَالْخَاشِعِينَ وَالْخَاشِعَاتِ وَالْمُتَصَدِّقِينَ وَالْمُتَصَدِّقَاتِ وَالصَّائِمِينَ وَالصَّائِمَاتِ وَالْحَافِظِينَ فُرُوجَهُمْ وَالْحَافِظَاتِ وَالذَّاكِرِينَ اللَّهَ كَثِيرًا وَالذَّاكِرَاتِ أَعَدَّ اللَّهُ لَهُم مَّغْفِرَةً وَأَجْرًا عَظِيمًا ﴿٣٥﴾
„За ... говеещите мъже и говеещите жени, ... – Аллах е приготвил за тях опрощение и огромна отплата.” (ел-Ахзаб, 33/35)
Нека Аллах ни даде разбиране на същността на говеенето и ни предпазва от непристойни мисли, думи и дела...
Нека Аллах пречисти умовете и сърцата ни и да ги заздрави по пътя на Аллах, Корана и Пейгамберина Мухаммед (с.а.в.).
Амин, вел-хамду лиллахи Раббил-алемин...
Източник: https://ramazanramadankareem.blogspot.com

About the author

مدرستي الإماراتية Emirates Schools

Comments


call us

If you like the content of our blog, we hope to stay in constant contact ، Just enter your email to subscribe to the blog express mail to receive new blogs firstً new blog up-to-date ، You can also send a message by clicking the button next to ...

About the site

authorВсичко за Исляма" Арабската дума "Ислям" означава "постигане на мир чрез преклонение пред Аллах". Думата "мюсюлманин" произлиза от съществителното "Ислям" и означава "някой, който чрез преклонението си пред Аллах е достигнал до съвършен мир."

Learn more ←

Copyright © All Rights Reserved

Всичко за Исляма