Всичко за Исляма Всичко за Исляма
pemben

Latest news

pemben
pemben
Loading ...

В говееното през Рамадан са вложени различни мъдрости и от гледна точка на въжделенията за награда, които занимават хората


В говееното през Рамадан са вложени различни мъдрости и от гледна точка на въжделенията за награда, които занимават хората
- а човек е дошъл на земята, за да сее и търгува за отвъдния живот.
  Въздаянието за делата през благословения Рамадан се умножава от един до хиляда пъти.
Както е известно от пророческите хадиси, всяка буква от Свещения Коран носи десет награди, смята се за десет добри дела и носи десет райски плода. 
А през Рамадан всяка от тези букви вместо десет поражда хиляда плода за отвъдния живот. 
Всяка буква от някои знамения като това за Престола;(2:255);отваря вратата пред хиляди от тези добротворства, за да дадат реални плодове в отвъдния живот.
В петъчните дни през месец Рамадан добротворствата постоянно нарастват, за да стигнат до трийсет хиляди в Нощта на могъществото (лейлат ал-кадр).
Да, всяка буква от Свещения Коран дава трийсет хиляди вечни плода и сякаш той е сияйното райско дърво Тoуба, което през благословения Рамадан обогатява вярващите с милиони от тези трайни и пребъдващи плодове.
Размисли над тази свята, безсмъртна и печеливша търговия, вгледай се внимателно в нея, а после разсъди над положението на онези, които не оценяват истинската стойност на свещените коранични букви!
Колко огромна и тежка е тяхната загуба!  И така, благословеният месец Рамадан най-много прилича на прекрасно изложение, което показва отвъдната търговия, или на изключително оживен пазар с огромна печалба от тази търговия.
Той е сякаш раззеленена земя, невероятно плодородна и богата, която дава отвъдна реколта.
И е сякаш априлски дъжд, от който делата и тяхната благодат растат. 
И е подобен на величествено тържество и на внушителен свещен празник, на който се демонстрират ритуалите на човешкото поклонение и служене пред величието на Господството (рубубия) и могъществото на Божествеността (улухия). 
В името на тази цел на човек е възложено да говее, за да не се втурва настойчиво с нехайството си в животинските потребности на своята душа - като ядене и пиене - и за да отбягва затъването в похотта на страстите и в неща, които не го засягат. 
С говеенето си той се превръща в огледало, което отразява безсмъртието (самдания), понеже временно излиза от животинската си природа и встъпва в състояние, сходно с това на ангелите, или става отвъдна личност и дух с видимо тяло, като се включва в отвъдна търговия и се освобождава от мимолетните земни потребности.
Да, на тленната земя, през стопяващия се живот, в краткия житейски срок благословеният Рамадан дава възможност на говеещите да придобият вечен живот и пребъдващо безсмъртно съществуване, и съдържа всичко това в себе си.
Само един-единствен месец Рамадан може да дари на говеещия плодовете на близо осемдесет години живот. 
Фактът, че Нощта на могъществото е по-добра от хиляда месеца, както се споменава в Свещения Коран, е неопровержим аргумент в полза на тази тайна.
  Някой владетел например може по време на своето управление или навярно и всяка година да обяви за празници и за поводи да се честват от поданиците му определени дни, независимо дали това е денят на възкачването му на трона или някой от светлите моменти на държавата му.
През този период той не третира според обичайните закони онези от поданиците си, които са правдиви и заслужават това, а ги удостоява със своето добротворство, прави им благодеяния и им оказва специална чест. 
Владетелят ги кани в кабинета си и ги приема директно, без да се отделя от тях с преграда, лично им засвидетелства внимание, обгражда ги с щедрост, зачита ги с изключителни постъпки и великодушно им дарява любезните си жестове. 
Така и Безсмъртния всемогъщ,
Носителя на величието и на щедростта,
Владетеля на вечността и на пребъдването,
Който е Великия управник на осемнайсет хиляди свята, е низпослал през месец Рамадан всемъдрите Си и извисени заповеди и Всемъдрия Коран,
адресиран до тези хиляди светове. 
Затова встъпването в благословения месец е празнично събитие и специален радостен божествен повод за тържествуване,
както и прекрасно Господно изложение и внушителен духовен съвет. 
То е в съответствие с мъдростта.
Докато месец Рамадан представя този радостен повод и весел празник, би трябвало през него да се повели говеене, за да се издигнат донякъде хората над низките си животински грижи. 
Съвършенството, вложено в говеенето, се състои в това, че всички човешки сетива - като зрението, слуха, сърцето, въображението, мисълта - извършват вид говеене, както и стомахът прави това.
С други думи, сетивата избягват забранените неща, наглостите и онова, което не ги засяга, и се насочват към специфично за всяко от тях богослужене. 
Например човек кара езика си да говее, като се въздържа от лъжи, хули и сквернословия, и го освежава с четене на Свещения Коран, със споменаване на Аллах Всеславния, с Неговата възхвала и с отдаване на благослов и мир на знатния Пратеник, Аллах да го благослови и с мир да го дари, както и с молба за опрощение и с други подобни дела. 
И друг пример. Човек възпира погледа си от забранените неща, затваря слуха си пред неприличните думи, кара очите си да гледат поуките, и ушите си - да слушат истинното слово и Свещения Коран. 
Така той отрежда и на другите си сетива да извършват вид говеене.
Известно е, че стомахът е твърде голям завод и ако той прекрати работата си чрез говеенето, за другите по-малки фабрики е доста по-лесно да спрат производството си.
Избрани части от;
"Послания за месец Рамадан, за пестеливостта и за благодарността"

Източник: https://ramazanramadankareem.blogspot.com

About the author

مدرستي الإماراتية Emirates Schools

Comments


call us

If you like the content of our blog, we hope to stay in constant contact ، Just enter your email to subscribe to the blog express mail to receive new blogs firstً new blog up-to-date ، You can also send a message by clicking the button next to ...

About the site

authorВсичко за Исляма" Арабската дума "Ислям" означава "постигане на мир чрез преклонение пред Аллах". Думата "мюсюлманин" произлиза от съществителното "Ислям" и означава "някой, който чрез преклонението си пред Аллах е достигнал до съвършен мир."

Learn more ←

Copyright © All Rights Reserved

Всичко за Исляма