Всичко за Исляма Всичко за Исляма
pemben

Latest news

pemben
pemben
Loading ...

Ckритите мъдрости на говеенето през месец Рамадан

Ckритите мъдрости на говеенето през месец Рамадан

Рамадан е месецът, през който бе низпослан Коранът за напътствие на хората и с ясни знаци от напътствието и разграничението."
  (2: 185)
Говеенето през месец Рамадан съдържа много мъдрости от гледна точка на превъзпитаването на повеляващата зло душа (ан-нафс ), на поправянето на нейния нрав и принуждаването u да изостави сляпото си поведение.
  Когато е нехайна, човешката душа забравя своята същност и не вижда вложените в природата й безгранична слабост и безкрайна бедност наред с изключителните недостатъци.
Тя не желае да забележи тези скрити в естеството u черти и не разсъждава за пределната си уязвимост, за това, доколко е изложена на изчезване и доколко е прицел на бедите, както и забравя, че е съставена от плът и кости, които бързо се разлагат и изтляват.
Затова душата се държи, сякаш е от стомана и е защитена от смъртта и гибелта, и сякаш е вечна завинаги. 
И я виждаш да се устремява към земния живот, да се хвърля в обятията му със силна алчност и огромна лакомия и да изпада в гореща връзка с него и в бурна любов. 
Тя стиска в шепа всичко сладко и полезно, и нещо повече, забравя своя Творец, Който я отглежда и възпитава с пълно милосърдие и състрадание, и се хвърля в бездната на порочните нрави, като изличава от паметта си мисълта за последствията от делата си, за крайния резултат от земния и отвъдния си живот
А говеенето през месец Рамадан кара най-нехайните и най-закоравелите в своя бунт хора да усетят слабостта, безсилието и бедността си, и благодарение на глада всеки да помисли за душата и за празния си стомах, да осъзнае телесните си потребности, да си припомни колко е слаб, колко се нуждае от Божието милосърдие и състрадание, да усети дълбоко в себе си стремеж да почука на вратата на Господното опрощение с пълно безсилие и очевидна бедност, като се отърси от своеволието на душата и така се подготви да почука на вратата на Божието милосърдие с ръката на вътрешната признателност
(ако нехайството не е покварило разума му).
Избрани части от;
"Послания за месец Рамадан, за пестеливостта и за благодарността"

Източник: https://ramazanramadankareem.blogspot.com

About the author

مدرستي الإماراتية Emirates Schools

Comments


call us

If you like the content of our blog, we hope to stay in constant contact ، Just enter your email to subscribe to the blog express mail to receive new blogs firstً new blog up-to-date ، You can also send a message by clicking the button next to ...

About the site

authorВсичко за Исляма" Арабската дума "Ислям" означава "постигане на мир чрез преклонение пред Аллах". Думата "мюсюлманин" произлиза от съществителното "Ислям" и означава "някой, който чрез преклонението си пред Аллах е достигнал до съвършен мир."

Learn more ←

Copyright © All Rights Reserved

Всичко за Исляма