Всичко за Исляма Всичко за Исляма
pemben

Latest news

pemben
pemben
Loading ...

Кога започва и кога завършва говеенето? Ифтар и Имсак

Кога започва и кога завършва говеенето? Ифтар и Имсак

 Когато диска на слънцето напълно изчезне, говеещият е длъжен да разговее, без да обръща внимание на червеното зарево, оставащо на хоризонта, защото Пратеникът на Аллах салляллаху алейхи ве селлем, е казал:
 "Когато оттам се появи нощта и денят изчезне оттам, и слънцето залезе, говеещия трябва да разговее."
 (ал-Бухари, ал-Фатх, 1954, указано в 
Маджмуа ал-Фатава, 25/216).

Според Сунната е препоръчително да се избързва с разговяването ифтар. 
Пратеникът на Аллах салляллаху алейхи ве селлем, не е извършвал вечерната молитва акшам намаз, докато не разговее, дори това да е било с глътка вода.
 (ал-Хаким, 1/432, ас-Силсиля ас-Сахиха, 2110).

Ако говеещият не може да намери нищо за разговяване, той е длъжен с намерение в сърцето си да разговее, а не да си смуче палеца, както някои хора правят. 
Говеещият трябва да се пази от разговяване преди установеното време за ифтар, защото "Пророкът салляллаху алейхи ве селлем, е видял хора, окачени за своите жили с разкъсани кървящи устни, и когато попитал за тях, му казали, че това са тези, които са разговявали преди да настъпи времето за ифтар." 
( Достоверен хадис според Ибн Хузейма, 1986, и
 в Сахих ат-Таргиб,1/420). 
Който е убеден или смята, по всяка вероятност, че има съмнение, за това че е разговял преди залеза магриб, е длъжен да отговее на када’а този ден, защото за основа се смята скриването на деня. 
(Фатава ал-Леджна ад-Даима 10/2870)


**************

Когато настъпи утринното зазоряване феджър, това е бяла светлина, проникваща на хоризонта от изток, говеещият трябва да прекрати веднага с храната и пиенето, независимо дали е чул или не езан. 
Ако той знае, че муеззинът вика езан на разсъмване, той е длъжен да спре с храната и пиенето, веднага щом чуе езан, но ако муеззина вика езан преди утринното зазоряване феджър, той може да продължи да яде и пие.
 Ако говеещият не знае за обичайното поведение на муеззина, или има различия между муеззините, и говещия не може да определи за себе си времето на феджър, както това често се случва в градовете, поради осветяване и здания, той следва да се обърне към печатните разписания, ако те са основават на правилни изчисления.
Твърдението, че за да се избегне грешка, трябва да се спре с яденето и пиенето десет минути преди да настъпи утринното зазоряване феджър, е нововъведение бид’а.
 Някои разписания имат отделна графа за "имсак" (прекратяване на ядене и пиене) и отделна графа за феджър, но това противоречи на шерията.



*****************

Мюсюлманите, живеещи в градове, където има ясно редуване на деня и нощта на всеки двадесет и четири часа, са длъжни да говеят, докато съществува различаване между деня и нощта. 
В някои местности няма различаване между деня и нощта и мюсюлманите там са длъжни да говеят съгласно разписанието на най-близкия град, където има ясно различаване на дена и нощта.

Източник: https://ramazanramadankareem.blogspot.com

About the author

مدرستي الإماراتية Emirates Schools

Comments


call us

If you like the content of our blog, we hope to stay in constant contact ، Just enter your email to subscribe to the blog express mail to receive new blogs firstً new blog up-to-date ، You can also send a message by clicking the button next to ...

About the site

authorВсичко за Исляма" Арабската дума "Ислям" означава "постигане на мир чрез преклонение пред Аллах". Думата "мюсюлманин" произлиза от съществителното "Ислям" и означава "някой, който чрез преклонението си пред Аллах е достигнал до съвършен мир."

Learn more ←

Copyright © All Rights Reserved

Всичко за Исляма