Всичко за Исляма Всичко за Исляма
pemben

Latest news

pemben
pemben
Loading ...

Един от най-великите актове на поклоненията се явява говеенето

Един от най-великите актове на поклоненията се явява говеенето, което Аллах сторил задължително за Своите раби, така, както Той е казал:
“О вие, които повярвахте!
На вас ви бе предписано говеенето, както бе предписано и за онези преди вас, може би ще се побоите!”
/2:183/
Всевишният Аллах поощрява Своите раби да говеят:
“И да говеете е най-доброто за вас, ако знаете.”
/2:184/
Той води по правия път Своите раби, за да Му бъдат благодарни, че говеенето е станало задължително за тях: “…да възвеличите Аллах за онова, с което ви е напътил в правия път.
Може би, вие ще бъдете благодарни!”
/2:185/
Той е сторил говеенето ценно за тях, и го е направил леко, за да не се обременяват хората с него, както и да се откажат от своите навици и онова, към което са привикнали.
Всевишният Аллах е казал:
“[Трябва да говеете] в определени дни.”
/2:184/
Той е Милостив към тях и ги предпазва от трудности и вреда, както е казал:
“А който от вас е болен или на път, то нека да отговее пропуснатото в други дни.”
/2:185/
И няма нищо удивително в това, че през този месец правоверните се обръщат към Всемилостивия Аллах, страхувайки се от Него, с надеждата да получат наградата Му и великата победа-Дженнета.
Тъй като статуса на дадения “ибадат” служене на Аллах е изключително велик, то много съществено се явява задължението да изучаваме ахкамите (правилата), които са свързани с месеца на говеенето.
Това се налага, за да знае мюсюлманина, кое е задължително за изпълнение, кое е забранено харам и трябва да се избягва, и кое е позволено, за да се избегне нуждата от подчинение спрямо тежестта и суровостта по пътя на самоограниченията.
Източник: https://ramazanramadankareem.blogspot.com

About the author

مدرستي الإماراتية Emirates Schools

Comments


call us

If you like the content of our blog, we hope to stay in constant contact ، Just enter your email to subscribe to the blog express mail to receive new blogs firstً new blog up-to-date ، You can also send a message by clicking the button next to ...

About the site

authorВсичко за Исляма" Арабската дума "Ислям" означава "постигане на мир чрез преклонение пред Аллах". Думата "мюсюлманин" произлиза от съществителното "Ислям" и означава "някой, който чрез преклонението си пред Аллах е достигнал до съвършен мир."

Learn more ←

Copyright © All Rights Reserved

Всичко за Исляма