Всичко за Исляма Всичко за Исляма
pemben

Latest news

pemben
pemben
Loading ...

Полигамията(многоженството)

Полигамия означава многобрачие. По-точно, ако един мъж има повече от една съпруга в едно и също време, това се нарича полигиния. Но тъй като обикновения читател не прави разлика между двата термина, тук те ще бъдат използувани равнозначно. Когато казваме полигамия в този контекст, това означава полигамия в правилния смисъл на думата. От друга страна, ако една жена има повече от един съпруг, това се нарича полиандрия. Ако бракът включва група от мъже и жени, това се нарича комунален брак.
Тези три основни вида множествен брак са били повече или по-малко практикувани разпространеният вид е полигамията, но по различни причини тя все още се прилага сред твърде ограничено малцинство от дадено население. Това е единственият вид множествен брак, разрешен от Исляма. Другите два, вида, множествеността на съпрузите(полиандрия) и груповите бракове, са абсолютно забранени.
Не е вярно,че юдейството и християнството винаги са били моногамни,т.е. категорично отхвърлят полигамията,дори и днес.Някои изтъкнати юдейски учени,като Гоитеин, ни съобщават,че еврейските емигранти, сред които била разпространена полигамията,причинявали на заселническите израелски власти много трудности и объркване.Възгледите на християните-мормони е добре известна те също разрешават полигамията.Такива са възгледите и на афроазиатските епископи,които предпочитат полигамията пред изневярата между съпрузите,произволните сексуални връзки между неженените,прелюбодеянието и смяната на партньорите.Само в Съединените щати стотици хиляди хора сменят своите партньори.
Полезно ще бъде да се изследва съотношението между стриктната формална моногамия и степента на разпространение на проституцията, хомосексуализма, незаконните бракове, изневярата между съпрузите и общата сексуална разпуснатост. В това отношение историята на гръко-римската и юдейско-християнската цивилизация ще разкрие дори повече отношение, отколкото която и да е стандартна социологическа история на семейството.
В случая с Исляма откриваме,че в западния свят има много хора,които мислят,че мюсюлманинът е човек, обзет от плътски страсти, и че той притежава ограничен или неограничен брой жени и държанки.Мнозина се изненадват,когато видят мюсюлманин с една жена или мюсюлманин,който не е женен.Те вярват,че мюсюлманинът има пълна свобода да сменя една или повече жени с други и че това е толкова лесно,както смяната на един апартамент с друг или дори смяната на бельото.
Подобно мислене е в резултат на авантюрните игрални филми и на евтините булевардни разкази, както и на безотговорното поведение на отделни мюсюлмани.
Неизбежен резултат от тази ситуация е, че солидни бариери пречат на милиони хора да видят сияйните светлини на Исляма и неговата социална философия. За такива хора ще направим опит да обсъдим мюсюлманската гледна точка, след което всеки е свободен да направи собствените си заключения.
В човешката история полигамията е разпространена практика.В древносттта и по-ново време я практикували пророци като Ибрахим(Авраам),Якуб(Яков),Дауд(Давид),Сулайман(Соломон) и др. царе и управители, обикновени хора на Изток и Запад. Дори днес тя се прилага сред мюсюлмани и немюсюлмани на изток и запад под различни форми, някои от които са законни, а други незаконни; някои-тайни, а други публични. Не е необходимо много да се проучва, за да се разкрие къде и как голям брой женени хора имат любовници, или посещават своите любими, или просто излизат с други жени под защитата на закона. Независимо дали това се харесва на моралистите или не, факт е, че полигамията се практикува и може да се види навсякъде и през различни исторически епохи.
По време на Библейските откровения полигамията била широко разпространена и практикувана. Приемали я от религиозна, социална и морална гледна точка, и срещу нея нямало възражения. Може би е така, защото самата Библия не е засегнала въпроса,било нещо обикновено. Библията не го забранява, нито го регулира, нито дори го ограничава. Някои хора тълкуват историята за десетте девици в Библията като санкция за едновременното поддържане на десет съпруги. Историите на библейските пророци,царе и патриарси в това отношение са невероятни.
Когато Мухаммед (Аллах да го благослови и с мир да го дари!) бил изпратен,практиката на полигамията била разпространена и дълбоко вкоренена в социалния живот.Коранът нито пренебрегва тази практика,нито я отхвърля,нито я оставя без контрол или ограничение.Било е невъзможно Коранът да прояви безразличие по въпроса или да търпи хаоса и безотговорността,свързани с полигамията.Както при другите преобладаващи социални обичаи и традиции,Коранът така разглежда темата и така я третира,че да изкорени традиционните злини и да извлече съответната полза.
Той се е намесил, защото е трябвало да прояви реализъм и не е могъл да допусне никакъв хаос в семейната структура, която е истинската основа на обществото. С добрата си намеса Коранът въвел следните правила:
1. Полигамията е разрешена при определени условия и обстоятелства. Това разрешение е възможност, а не постулат на вярата или нещо задължително.
2. Това разрешение е валидно само за четири съпруги. Преди Исляма не е имало каквито и да било ограничения или застраховки.
3. На втората или третата жена, ако има такива, се дават същите права и привилегии,и условие, което всеки, сключил блак с повече от една жена, трябва да изпълнява. Това равенство зависи в голяма степен от съвестта на отделния човек.
4. Това разрешение представлява изключение от обикновения подход. То е обусловено от опита да се решат някои социални и морални проблеми, а също и за преодоляване на някои неизбежни трудности. Накратко, това е извънредна мярка, която трябва да се ограничи в този смисъл.
Откъсът от Корана, свързан с този въпрос, е следният:
А ако ви е страх,че не ще сте справедливи към сираците[ако се ожените за тях],сключете брак с онези от жените,които харесвате две и три,и четири.А ако ви е страх,че не ще сте справедливи,женете се за една или за[пленнички],владени от десниците ви.Това е най-малкото,за да не се отклоните. [4 :3]
Откъсът бил низпослан след битката при Ухуд, в която много мюсюлмани паднали убити и оставили вдовици и сираци, а нужните грижи за тях били възложени на оцелелите мюсюлмани. Бракът бил един вид защита на вдовиците и сираците. Коранът направил горното предупреждение и предоставил възможност за защита на правата на сираците и да се предотврати извършването на несправедливост от страна на покровителите към зависещите от тях.
Става ясно, че не Ислямът е измислил полигамията и че с въвеждането на споменатите правила той не я поощрява като правило. Не я е отменил, защото това е против човешките нужди, а хората биха продължили старата практика, така както днес я продължават хората, чиито конституции и социални стандарти не одобряват полигамията. Ислямът е дошъл, за да бъде изпълняван, живян, практикуван, а не за да бъде в състояние на неизвестност или за да бъде смятан просто за една теория. Той е реалистичен и възгледите му за живота са най-практичните. Ето защо той разрешава условна и ограничена полигамия, защото ако би било полезно за човечеството да се забрани, Всевишния Аллах нямаше да я позволи. Но кой знае по-добре от Аллах?

Следва продължение

About the author

مدرستي الإماراتية Emirates Schools

Comments


call us

If you like the content of our blog, we hope to stay in constant contact ، Just enter your email to subscribe to the blog express mail to receive new blogs firstً new blog up-to-date ، You can also send a message by clicking the button next to ...

About the site

authorВсичко за Исляма" Арабската дума "Ислям" означава "постигане на мир чрез преклонение пред Аллах". Думата "мюсюлманин" произлиза от съществителното "Ислям" и означава "някой, който чрез преклонението си пред Аллах е достигнал до съвършен мир."

Learn more ←

Copyright © All Rights Reserved

Всичко за Исляма