Всичко за Исляма Всичко за Исляма
pemben

Latest news

pemben
pemben
Loading ...

Доводи за непорочността на пророците

За да покаже милостта си към пророка Муса (Мойсей), мир нему, Аллах му казва: "И те обгърнах с любов от Мен, за да бъдеш отгледан пред Очите Ми." (20: 39).
От това коранично знамение става ясно, че когато го настанил в двореца на Фараона, Аллах не е оставил Муса да бъде възпитаван нито от майка му, нито от самия Фараон. Аллах, да е славно името Му, е възпитал лично Муса, за да не попадне чужд образ във въображението му и за да не бъде завладяна душата му от чужди помисли. Ако пророк, който е възпитан под покровителството на Всевишния, не е безгрешен, какъв е тогава? Той още от дете е бил под надзора на Аллах и е възпитан по-най съвършения начин.
В свой хадис Пратеника на Аллах казва: "Всички новородени деца биват докосвани от сатаната с изключение на Иса (Иисус), мир нему, и майка му."[1]
Сиреч сатаната не е успял да докосне Иса, мир нему, при раждането му. Иса е пророк, който е бил покровителстван от Аллах още от самото си раждане. Следователно как е възможно да се допуска, че такъв пророк може да извърши грях?
През целия си живот Пратеника на Аллах два пъти решавал да отиде на сватба, но и в двата случая го налягал сън по волята на Аллах и той заспивал по пътя.[2]
Ако бил отишъл, съществувала вероятност очите му да се насочат към забраненото. Следователно Аллах не му позволявал да се доближи дори до границите на непозволеното и го предпазвал. Ала по това време той все още не бил натоварен с пророческа мисия.
Той все още бил на младежка възраст. Опитвал се да помага при ремонта на Кааба. Носел камъни и кирпичи на своите чичовци, а тежкият товар причинявал болки по голия му гръб. Чувствал се зле. Достопочтеният Аббас, Аллах да е доволен от него, го посъветвал да се наметне с края на дрехата си. През онази епоха това било нормално. Пратеника на Аллах го послушал и тялото му се разголило над коленете. Още преди да е направил и една стъпка, той паднал по гръб на земята, насочил погледа си в една точка и останал неподвижен. Джибрил му съобщил, че постъпката му е неправилна и му рекъл, че подобно поведение не му подобава.[3]
Защото един ден той щял да бъде натоварен с мисията да наставлява хората. Човечеството щяло да се учи на благоприличие и морал от него. Макар и невръстен, той бил наставляван от Всевишния. Да, Аллах, да е славно името Му, предпазвал възлюбения Си пророк дори и от най-малките грешки.
Характеристиките на военните започват да се записват прилежно още във военните училища и се следи поведението им. Да, дори и след четирийсет години, преди някой да бъде повишен в службата му, се проучва миналото му. Така и Всевишния наблюдава пътеводителите, които е изпратил, предпазва ги и не им позволява да вършат грях. Повечето учени-богослови поддържат това мнение.
Те са най-благодетелните сред хората и съчетават в себе си всички човешки добродетели. В Свещения Коран се казва: "И те са при Нас сред добрите избраници." (38: 47). Тоест още от самото начало пророците са най-добродетелните сред останалите. Но не всички добродетелни личности са пророци. Те са избрани сред най-добрите.

[1] Buhari, Enbiya, 44; Müsned, 2/288.
[2] İbn Kesir, el-Bidaye, 2/350-351.
[3] Buhari, Hacc, 42; İbn Kesir, el-Bidaye, 2/350.

About the author

مدرستي الإماراتية Emirates Schools

Comments


call us

If you like the content of our blog, we hope to stay in constant contact ، Just enter your email to subscribe to the blog express mail to receive new blogs firstً new blog up-to-date ، You can also send a message by clicking the button next to ...

About the site

authorВсичко за Исляма" Арабската дума "Ислям" означава "постигане на мир чрез преклонение пред Аллах". Думата "мюсюлманин" произлиза от съществителното "Ислям" и означава "някой, който чрез преклонението си пред Аллах е достигнал до съвършен мир."

Learn more ←

Copyright © All Rights Reserved

Всичко за Исляма