Всичко за Исляма Всичко за Исляма
pemben

Latest news

pemben
pemben
Loading ...

ПРАВАТА НА ЖЕНАТА В ИСЛЯМА


1. Хората в епохата на невежеството (джахилийе) смятаха жените за срам и бреме за тях. В епохата на първото невежество, някои от хората погребваха дъщерите си живи, а в невежеството на по-новото време, много от хората премахват заченатото, след като разберат, че е момиче. И така я лишават от правото на живот. 
Исляма дава на жената нейното право в живота, и за това порицава хората от невежеството. Всевишният казва:
И отреждат за Аллах дъщерите – Пречист е Той! – а за себе си – онова, което възжелават. И щом известят някого от тях за женска рожба, лицето му помръчнява и спотайва той печал. Скрива се от хората заради лошото, което са му съобщили – дали да я пощади за унижение, или (жива) да е зарови в пръстта. Колко лошо отсъждат!” 
            „И когато живо погребаното момиче бъде попитано за какъв грях е било убито.” 
Ислямът призовава към възпитание на момичетата, грижа за тяхното препитание, като е обещал за това велика награда.
Айше (р.а.) казва:
„Дойде при мен една бедна жена с двете й дъщери, и аз й дадох да изяде три фурми. Тя даде на всяка една от двете по една фурма и вдигна третата фурма към устата си да я изяде, но дъщерите й я поискаха и тя раздели фурмата, която искаше да изяде между тях двете. Нейното дело ме впечатли и това, което тя направи го споменах на Пратеника на Аллах (С.А.С.) и той рече:„Аллах заради това ще я награди с Дженнет или ще я освободи заради това от Огъня.” 
Енес Ибн Малик (р.а.) казва: „Пратеникът на Аллах (С.А.С.) е казал:
„Който отгледа две момичета, докато станат пълнолетни, ще дойде на Съдния ден, аз и той.” и събра пръстите си.”
2. Ислямът е разяснил, че жената е задължена с ибадет и религиозни задължения. Всевишнят казва:
            „А техният Господар им отвърна: „Не ще погубя деяние на никого от вас, нито на мъж, нито на жена – вие сте един от друг.” 
А вярващите мъже и жени са покровители един на друг. Те повеляват одобряваното и възбраняват порицаваното, и отслужват молитвата, и дават милостинята зекят, и се покоряват на Аллах и на Неговия Пратеник. Тези Аллах ще помилва. Аллах е всемогъщ, премъдър.” 
            „За мюсюлманите и мюсюлманките, вярващите мъже и вярващите жени, набожните мъже и набожните жени, искрените мъже и искрените жени, търпеливите мъже и търпеливите жени, смирените мъже и смирените жени, мъжете, раздаващи милостиня, и жените, раздаващи милостиня, говеещите мъже и говеещите жени, и целомъдрените мъже и целомъдрените жени, и мъжете, често споменаващи Аллах, и споменаващите жени ­ Аллах е приготвил за тях опрощение и огромна награда.”
3. Ислямът потвърждава правото на собственост на жената, и правото на лично разпореждане с нейната собственост. Всевишният казва:
            „За мъжете има дял от онова, което са заслужили, и за жените има дял от онова, което са заслужили.”
4. Ислямът запазва правото на наследство на жената. Дъщерята и дъщерята на сина, и майката, и бабата, и сестрата, и съпругата, и освободената робиня – всички те имат дял от наследството, според правилото предписано от шериата. Всевишният казва:
            „За мъжете има дял от онова, което са оставили родителите и най-близките, и за жените има дял от онова, което са оставили родителите и най-близките ­ малко или много ­ предписан дял.” 
В епохата на невежеството, когато умре съпруга, жената се наследява от неговите наследници. Така, някой от най-близките на умрелия я взема с натиск и без нейното желание, като може да се ожени за нея, или да я омъжи за друг.
Ислямът дойде  и разясни, че жената не се наследява като имот. Ислямът възбрани да се пренебрегва жената, и да бъде лишавана от женитбата.
Всевишният казва:
„О, вярващи, не ви се позволява да взимате в наследство жените против волята им. И не ги потискайте, за да отнемете част от онова, което сте им дали, освен ако извършат явно прелюбодеяние.”
5. Ислямът дава на жената пълното право в избирането на съпруг.
Ебу Хурейра (Р.А.) пренася от Пратеника на Аллах (С.А.С.), че е казал:
„Вдовицата не се омъжва, докато не отговори с ясен отговор, а девойката (девица) не се омъжва, докато не се съгласи. Рекоха: „О, Пратенико на Аллах, как е нейното съгласие? Отговори: „Да мълчи.”
Ханса Бинт Хидам Ал-Енсарийе казва, че баща й я омъжил като е била вдовица, без да е съгласна. Тя дошла при Пратеника на Аллах (С.А.С.) и той отхвърлил нейната женитба. 
Ибн Аббас (Р.А.) пренася, че една девойка дошла при Пратеника на Аллах (С.А.С.) и споменала, че баща й я омъжил, а тя не е съгласна. Тогава Пратеника на Аллах (С.А.С.) и дал право да избира. 
Ислямът е дал на жената пълното право в избирането на съпруг, все едно дали жената е вдовица или девойка, и ако нейният настойник я омъжи за когото тя не е съгласна, то тя има право да отхвърли този брак.
             6. Ислямът е предписал на мъжа, който иска да се ожени за жена, да и даде мехир. Този мехир е икономическо право на жената и никой друг не може да участва в него, и никой не може да и се налага.  Всевишният Аллах казва:
            „И давайте на жените задължителната плата от сърце! А ако ви отстъпят нещо от него, яжте го със здраве и охота!” 
            „А на съпругите, от които сте се възползвали, дайте в дар задължителната плата. И няма прегрешение за вас в онова, за което се споразумеете след платата.”
7. Ислямът е дал право на жената  да наема врага на работа. Това е доказано от силния суннет на Пратеника на Аллах (С.А.С.).
Ебу Мурра (меуля на Умм Хани Бинт Ебу Талиб) казва, че е чул Умм Хани Бинт Ебу Талиб да казва:
„В годината на превземането на Мекка отидох при Пратеника на Аллах (С.А.С.) и го намерих да се къпе, а неговата дъщеря Фатима го закриваше. Аз го поздравих (със селям), а той рече: „Коя е тази?” Аз рекох: „Аз съм Умм Хани, дъщерята на Ебу Талиб.” Той рече: „Добре дошла Умм Хани.” Когато приключи с къпането, изправи се и кланя осем рекята, завит в една одежда. После рекох: „О, Пратенико на Аллах (С.А.С..), брат ми твърди, че е воювал срещу човек, който аз съм взела на работа – Фулян Ибн Хубейра. Тогава Пратеника на Аллах (С.А.С.) рече: „Ще приемем този, който си взела на работа, о, Умм Хани.” А тя рекла: „Това беше във времето духа (преди обяд).” 
Ислямът задължава мюсюлманите да зачитат споразуменията на жената, и да изпълняват нейния обет, и да не посягат с лошо към този, който е взела на работа, дори ако той е воюващия враг.
8. Ислямът забранява избиването на жените, дори във войните между мюсюлманите и неверниците.
Абдуллах Ибн Умер (Р.А.) казва:
„Намерих убита жена в една от битките на Пратеника на Аллах (С.А.С.). Тогава Пратеника на Аллах (С.А.С.) възбрани това деяние, защото жената не е от извършителите на убийство и война. Ислямът обръща внимание на нейната слабост, дори тя да е от враговете на Аллах.”
9. Ислямът завещава на мъжете да се отнасят с добро към жените, и ги призовава към доброто съжителство.
Всевишният Аллах казва:
            „И живейте с тях както подобава.” 
Ебу Хурейра  (р.а.) предава от Пратеника на Аллах (С.А.С), че е казал:
Който вярва в Аллах и в Последния ден, да не вреди на съседа си. И завещавайте добро на жените, защото те са създадени от ребро, а най-кривото нещо на реброто е най-отгоре. Ако искаш да го изправиш ще го счупиш, а ако го оставиш няма да престане да се изкривява. За това, отнасяйте се добре с жените.”
10. Ислямът гарантира препитанието на жената, като ядене, пиене, облекло, жилище, лекуване и други. Това е от задълженията на мъжа – било баща или съпруг, или син. Това е уникална загриженост и крайно милосърдие към жената, като исляма задължава мъжа да отговаря за препитанието на жената, което е предпазва от разходи, дава й правото на собственост, и запазва нейните лични богатства.
Това е от прелестите на шериата, защото жената играе велика роля, и тя е свързана с раждането на децата и тяхното отглеждане. Жената е слабо устроена и работата я уморява и претоварва. И друго, жената е желанието на мъжете, и нейното излизане е вреда за нея в религията й, и е вреда за мъжа в религията му. Въпреки това, позволено и е да работи и да изкарва прехраната си, когато отговаря на шериатските правила, като например да не занемарява задълженията си в раждането на децата и тяхното възпитание, да не излиза разголена, да не работи измежду мъже и да се усамотява с тях.
Ислямът дава на жената нейните права и й отрежда да живее в сянката на ислямският шериат – щастлива, уважавана и радостна. Никоя жена не е живяла и не живее толкова добре, както живее жената в Исляма. Хвала на Аллах, който е дарил мюсюлманите с благодатта – Ислям!
Свещен Коран, (16:57-59)
Свещен Коран, (81:8-9)
Муслим – 4/2027 №2630
Муслим – 4/2027-2028 №2631
Свещен Коран, (3:195)
Свещен Коран, (9:71)
Свещен Коран, (33:35)
Свещен Коран, (4:32)
Свещен Коран, (4:7)
Свещен Коран, (4:19)
Бухари с фетх – 9/191 №5136, Муслим – 2/1036 №1419                                                                                                                                                                                                                          
Бухари с фетх – 12/318 №6945                                                                                                                                                                                                                                                                                                                        
Ебу Дауд – 2/576 №2096, Ибн Мадже – 1/603 №1875                                                                                                                                                                                                                               
Свещен Коран, (4:4)
Свещен Коран, (4:24)
Бухари и фетх – 6/273 №3171
Свещен Коран, (4:19)
Бухари с фетх – 9/252-253 №5185/5186 и Муслим – 2/1091 №1468

About the author

مدرستي الإماراتية Emirates Schools

Comments


call us

If you like the content of our blog, we hope to stay in constant contact ، Just enter your email to subscribe to the blog express mail to receive new blogs firstً new blog up-to-date ، You can also send a message by clicking the button next to ...

About the site

authorВсичко за Исляма" Арабската дума "Ислям" означава "постигане на мир чрез преклонение пред Аллах". Думата "мюсюлманин" произлиза от съществителното "Ислям" и означава "някой, който чрез преклонението си пред Аллах е достигнал до съвършен мир."

Learn more ←

Copyright © All Rights Reserved

Всичко за Исляма