Всичко за Исляма Всичко за Исляма
pemben

Latest news

pemben
pemben
Loading ...

Това е Исляма

Обичта към всяко нещо,което Аллах е сътворил се осъществява,чрез прилагането на повелите на Аллах. Така,както се съживява тялото чрез храната и водата,също така
душата се съживява чрез религията.Именно тя ни извисява
към света на превъзходството и ни отдалечава от света на
животинското и сладострастията,възпитава чувствата ни и
изостря нашите усещания.Това е Исляма.
В тази книжка ще разгледаме една страна от живота на Пратеника/саллеллаху алейхи уе селлем/, а именно романтичната, която се изявява към неговите жени, понеже изпращането му като пратеник е едно прекрасно сияние над целия свят, и в частност над жените . Защото той/саллеллаху алейхи уе селлем/ издигна тяхното място,направи задължително уважението към тях и премахна гнета, упражняван върху тях. Жените преди Исляма бяха изолирани от социалния живот, както ни описва за това Омар ибн Ел-Хаттаб /радийеллаху анху/- водач на вярващите и праведен халиф на Пратеника /саллеллаху алейхи уе селлем/ с думите:
„Наистина по време на невежеството не зачитахме жените за нищо, докато Аллах не низпосла по отношение на тях това, което низпосла, и не отреди дял за тях.“ (Бухари и Муслим)
Когато се появи Исляма, повелите относно жените бяха ясни и беше пояснено, че от добротворсвото на мъжа и от пълнотата на благородния му нрав е да се отнася по най-добрия начин към жената\ите.
В тази връзка Пратеника/саллеллаху алейхи уе селлем/ казва:
„Най- добрия измежду вас е този, който е най-добър към съпругата\гите си! „ (Хаким, достоверен)
И така, за жената в Исляма бе отредено извисено място и висока позиция, която не е дадена нито на мъжете,нито на жените от другите общества. Пратеника/саллеллаху алейхи уе селлем/ обичаше жената дори само в качеството си на човек.
Той/саллеллаху алейхи уе селлем/ казва:
„Заобичани за мен от вашия земен свят са жените и парфюмите,а най-голямата ми радост беше сторена да е в намаза(молитвата). (Бейхаки)
Това е обич обвита с нежност, любов и състрадание,защото Пратеника /саллеллаху алейхи уе селлем/ казва:„Отнасяйте се към вашите жени с добро.“ (Муслим)
Той/саллеллаху алейхи уе селлем/ повелява да се съхраняват правата и, а не да бъдат потъпквани, да се отнасят с нея по най-добрия начин, да я почитат и да не я унижават, както казва Пратеника /саллеллаху алейхи уе селлем/ :
„ ... не почита жените никой, освен благородния, и не ги унижава никой, освен подлеца.“ (Суйюти).
Призовава вярващите да се отнасят с нежност към нея и да я уважават. Казва Пратеника/саллеллаху алейхи уе селлем/:
„Наистина вярващите с най- пълната вяра са онези,които са с най- добрия нрав, а най-добрите сред вас са онези, които са най-добри към техните жени.” (Тирмизи, Достоверен)
Поставянето на жената на нейното място, което беше възбранено за нея преди Исляма, направи тя да е равна с мъжа във всяко едно отношение, освен това, от което я ограничиха повелите на Аллах като наследство,свидетелство и т.н., за които има доказателство и я направи подобие и подкрепа на мъжа. Казва Пратеника/саллеллаху алейхи уе селлем/:
„Наистина жените са подобия на мъжете.“ (Ебу Дауд)
Нещо повече Пратеника/саллеллаху алейхи уе селлем/ я направи да е най- превъзходното нещо, което Аллах е дал на този свят като казва:
„Земния свят е наслада, и най- добрата наслада на този свят е праведната жена.“ (Муслим)
Той /саллеллаху алейхи уе селлем/ направи жената да е ключа към щастието на този свят казвайки:
„Четири неща са от щастието: праведната жена,просторното жилище, праведния съсед и спокойното яздливо животно.“ (Тирмизи)
Той/саллеллаху алейхи уе селлем/ направи праведната жена да е половината от вярата на мъжа, която е причина за насочване на нейния съпруг в правилната насока, като казва:
„Когато човек се ожени , тогава той е изпълнил половината от религията си, затова нека се бои от Аллах в останалата половина.“ (Бейхаки)
Така, както Пратеника /саллеллаху алейхи уе селлем/ заобича жената като човек, също я заобича и като майка,като направи задължително уважението, послушанието,грижата и заинтересоваността от нея, и направи това да е причина за влизането в Дженнета.
Дойде Джахимету-с-Селеми при Пратеника/саллеллаху алейхи уе селлем/ и му каза:
 „О, Пратенико на Аллах, желая да се сръжавам, затова дойдох да се посъветвам с теб.“ Каза(саллеллаху алейхи уе селлем):„Имаш ли майка?“
Отговори: „Да.“
Каза: „Бъди до нея,защото Дженнета е под нейните крака.“ (Несаи, достоверен)
Той/саллеллаху алейхи уе селлем/ направи така, че тя да бъде преди бащата като почит, заради заповедта от Пратеника на Аллах/саллеллаху алейхи уе селлем/ към човека, който го попита казвайки:
„О, Пратенико на Аллах, кои хора имат най-голямо право да бъда до тях?“
 Отговори: „Твоята майка.“,
Рече: „След това?“, Отговори: „След това твоята майка.“
 Рече: „След това?“
Отговори: „След това твоята майка.“
Каза: „След това?“
Отговори: „След това твоя баща.“ (Бухари)
Така както Пратеника/саллеллаху алейхи уе селлем/ обичаше жената като съпруга, не по- малко я обичаше и като дъщеря.
Казва Айша /радийеллаху анха/:
„Не съм видяла никой да прилича по улеснение, начин на действие и напътстие(леснина,методика,добро състояние от смиреност и покорност към Аллах,добро поведение,нежни думи,спокойствие и уважение) с Пратеника на Аллах в ставането и в сядането така,както Фатима- дъщерята на Пратеника на Аллах/саллеллаху алейхи уе селлем/. Разказва(Айша): „Когато тя влезнеше при Пратеника/саллеллаху алейхи уе селлем/, той ставаше, целуваше я и я канеше да седне при него, а когато той/саллеллаху алейхи уе селлем/ влезнеше при нея, тя ставаше, целуваше го и го канеше да седне при нея...“ (Тирмизи)
Това е възвисеното взаимоотношение към всички хора,но към жените то е по- специално. Изцяло произлизащо от Божествените напътствия за всички мюсюлмани, а именно с доброта, нежност, уважение и съчуствие към тях. Казва Всевишния Аллах:
„...И живейте с тях, както подобава. А ако сте ги възненавидили, то може и да възненавидите нещо, а Аллах да е вложил в него много добро.“ (Ен-Ниса: 19)
Казва ибн Кесир в тълкуването на този айет:
„Това означава, че трябва да разкрасите словата си за тях,да подобрите делата си към тях и вашия външен вид според силите ви по същия начин, както и вие обичате да получавате това от тях.” Както казва Всевишния:
„И жените имат същите права, каквито и задължения съгласно обичая...“ (Ел-Бакара: 228)
Сподвижниците на Пратеника на Аллах/саллеллаху алейхи уе селлем / се надпреварваха в прилагането на този план и придържането им към Господските наставления.
Поради тази причина един от най- висшите духовници на тази общност Ибн Аббас казва:
„Аз се разкрасявам за съпругата си, така както тя се разкрасява за мен, и ако желая да се издигнат моите права,то съм длъжен да отдам нейните права, защото Всевишния Аллах казва:
„И жените имат същите права, каквито и задължения съгласно обичая...“ (Ел-Бакара: 22)

Превод:EUROPEAN ISLAMIC RESEARCH CENTER(EIRC) & ЕМИН ГОЛЕВ
Редактор:Мухаммед Рамадан & Рамзие Рамадан

About the author

مدرستي الإماراتية Emirates Schools

Comments


call us

If you like the content of our blog, we hope to stay in constant contact ، Just enter your email to subscribe to the blog express mail to receive new blogs firstً new blog up-to-date ، You can also send a message by clicking the button next to ...

About the site

authorВсичко за Исляма" Арабската дума "Ислям" означава "постигане на мир чрез преклонение пред Аллах". Думата "мюсюлманин" произлиза от съществителното "Ислям" и означава "някой, който чрез преклонението си пред Аллах е достигнал до съвършен мир."

Learn more ←

Copyright © All Rights Reserved

Всичко за Исляма