Всичко за Исляма Всичко за Исляма
pemben

Latest news

pemben
pemben
Loading ...

Наставленията на един баща

Наставление на баща-мюсюлманин към неговия син в нощта на женитбата му

Наистина романтиката, добрите взаимоотношения,нежноста и търпението към другия за праведния мюсюлманин са в основата на житейския му път. Следва го, прилага го и работи с него осъществявайки повелите на Аллах. Именно заради това един от видните Ислямски учени наставлява сина си в нощта на неговата сватба, и го научава на правата и задълженията към съпругата му казвайки:
„Ей, синко, ти няма да постигнеш щастие в твоята къща,освен чрез десет качества, които е нужно да придобиеш,предоставяйки ги на съпругата си. Запомни ги добре и се придържай към тях:
Що се отнася до първото и второто:
- Наистина жените обичат ласките и изтъкването на любовта към тях, затова не бъди стиснат към съпругата си в тази насока. Ако ти не проявиш тези неща към нея, ще направиш невидима преграда от безразличие и ще отслабиш любовта помежду ви. Запомни го от мен и постоянствай в него!
Що се отнася до третото:
- Наистина жените мразят строгите и твърди мъже и злоупотребяват със слабите и нежни мъже, затова използвай всяко качество където му е мястото. Това най-силно подбужда любовта и носи най-много спокойствие в брака!
Що се отнася до четвъртото:
- Наистина жените обичат от мъжете това, което мъжете обичат от тях, като нежни думи, добър външен вид, чисти дрехи и добра миризма, затова бъди във всяко положение по този начин!
Що се отнася до петото:
- Наистина къщата е кралството на жената, в него тя чувства, че е седнала на трона си и че тя е господарката в него, затова да не си посмял да разрушиш това кралство, в което живееш и да не си посмял да я отдалечиш от нейния трон. Ако го направиш ще отнемеш нейната власт, а за владетеля няма по-голям враг от онзи, който му отнема властта, та дори явно да показва друго!
Що се отнася до шестото:
- Наистина жената желае да спечели мъжа си, но без да губи семейството си (родителите си), затова се предпазвай да поставяш себе си и семейството и в една везна. Тогава ще си или ти, или семейството ѝ, а ако те избере за сметка на нейното семейство тя ще потъне в тъга, и враждебността и ще се пренесе в твоя живот, съпътствайки те всекидневно!
Що се отнася до седмото:
- Наистина жената е създадена от извито ребро и това е тайната на красотата и на привлекателността и, но в никакъв случай не е неин недостатък.
„Нещото, което прави веждата красива е извитостта.“ Затова не я съди непрестанно всеки път,когато тя сгреши опитвайки се да изправиш кривината. Тя може да се счупи, а счупването в този случай е развода. Но също така не я оставяй, когато тя греши, та да се увеличи кривината ѝ, и да се удиви сама от себе си, чрез което да престане да вижда за нужно да ти се подчинява, а винаги бъди умерен спрямо нея в тези две неща!
Що се отнася до осмото:
- Наистина в природата на жените е заложено да са неблагодарни към мъжете си и да оспорват одобреното. И ако ти вършиш добро към една от тях в продължение на години, след това постъпиш лошо с нея, тя ще каже: “Никога не съм видяла от теб нещо добро!” Затова нека това нейно поведение не е причина да я мразиш и отбягваш. Ако ти намразиш в нея това поведение, ще намериш друго, от което ще си доволен!
Що се отнася до деветото:
- Наистина жената преминава през периоди, в които чувства телесна слабост и душевна умора. Дори Пречистия Аллах я освободи от задължения, през тези периоди, като я освободи изцяло от молитвата- намаз, и и предостави отсрочка за говеенето, докато тя се възстанови. Затова бъди възпитан към нея в тези положения. И така, както пречистия и Всевишен Аллах я улесни в нещата, които ѝ е
заповядал, по същия начин и ти я улесни в твоите желания, нужди и повели!
Що се отнася до десетото:
- Знай, че жената е като пленница при теб, затова бъди милостив към нейното пленничество и бъди до нея в слабост, за да бъде тя най-добрата наслада за теб и най-добрия ти партньор!

Превод:EUROPEAN ISLAMIC RESEARCH CENTER(EIRC) & ЕМИН ГОЛЕВ
Редактор:Мухаммед Рамадан & Рамзие Рамадан

About the author

مدرستي الإماراتية Emirates Schools

Comments


call us

If you like the content of our blog, we hope to stay in constant contact ، Just enter your email to subscribe to the blog express mail to receive new blogs firstً new blog up-to-date ، You can also send a message by clicking the button next to ...

About the site

authorВсичко за Исляма" Арабската дума "Ислям" означава "постигане на мир чрез преклонение пред Аллах". Думата "мюсюлманин" произлиза от съществителното "Ислям" и означава "някой, който чрез преклонението си пред Аллах е достигнал до съвършен мир."

Learn more ←

Copyright © All Rights Reserved

Всичко за Исляма