Всичко за Исляма Всичко за Исляма
pemben

Latest news

pemben
pemben
Loading ...

Отношението към родителите според Исляма

Слава на Всевишния Аллах, който ни отреди да сме мюсюлмани!
Слава на Аллах, който ни освети сърцата със светлината на имана/вярата/!
Слава на Аллах, който за всяко дело ни е показал правилното решение чрез Свещения Коран.
Ненадминато е поучението дадено в нашата религия и книга по отношение към родителите ни. Аллах- в Корана казва:
 “Служете единствено на Аллах, и не сдружавайте нищо с него! Към родителите се отнасяйте с добрина, и към близкия и сираците и нуждаещия се, и към близкия съсед и към далечния съсед, и към другаря редом, и към пътника, и към владените от вашата десница! Аллах не обича горделивия самохвалеца.” 
Сура Ен-Ниса: 36
Днес ние живеем на модерното невежие, което в много насоки е променило представата за истинските ценности като за целта използва много грим и маски, все повече изпитваме необходимостта да си дадем ясна оценка по въпроса с мястото и ролята на родителите в живота ни.
В един хадис сведен от Абдуллах бин Месуд се казва, че Пратеника- на въпрос: 
“Кое дело е най-добро? 
Той отговорил: “Намаза изпълнен на време. 
След това кое? 
 Пратеника- казал: “Борбата по пътя на Аллах.”   Бухари и Муслим.
На първо място след подчинението към Аллах след намаза в случая се нарежда уважението на родителите, което показва важността на този въпрос. 
Никой не може пълноценно да от дължи дълга си към родителите. 
Това става ясно от следния хадис, в който хадис Пратеника- казва: 
“Никой не може да от дължи дълга си към родителите си, освен ако не е бил някой в робство и сина го намери и освободи.” 
Муслим.
Според културата на Исляма онзи, който е удостоен с вяра и мисълта за равносметка на Съдния ден, не само, че не трябва да помислят за лошо дело срещу родителите и да ги назовават с неприлични названия, а дори и “уф” не бива да им казва както Всевишния Аллах е повелил в Корана.
“Повели твоя Господар да не служите другиму освен нему и към родителите – добрина!
 Ако единият от тях или двамата достигнат старостта при теб, не им казвай “уф”! 
И не ги навиквай, а им казвай ласкави думи! 
И от милосърдие за тях спусни крилото на смирението, и кажи:
 “Господарю мой, помилвай ги, както и те ме отгледаха от малък.”
 Ел-Исра- 23,24
уважаеми братя и сестри! 
Освен родителите, на този свят за човека не съществува друг, който да е полагал толкова много грижи и да е бил готов да се саможертва за неговото израстване. 
Ето защо нашата религия е отделила такова важно място на отношенията към родителите.
При словосъчетанията на различните езици изразяващи по отделно двамата родители на преден план изпъква майката, както е и в българския език. 
Не се казва баща – майка, а майка – баща. 
Като разгледаме малко по внимателно хадисите на Пратеника- и Корана ще видим, че е отделено по специално място на майката. 
Например в сура Люкман се казва: 
“И повелихме на човка да се отнася добре с родителите си.
 Носила го е майка му в слабост връз слабост и го отбива в две години. 
Бъди признателен на Мен и на родителите си. 
Завръщането е при мен.”      Люкман-14
Ебу Хурейра разказва дойде  и попита: 
“О, Пратенико на Аллах, към кого от хората най-много съм задължен да сторя добро?” 
Пратеника отговорил: “Към майка ти.” 
Човека пак повторил същия въпрос още два пъти и отговора на Пратеника все бил същия, чак на четвъртия път казал “Към баща ти.” 
Бухари и Муслим.
Голямото място което е отделено в исляма за /отношението ни/поведението ни към родителите проличава и от следния хадис на Бурейда, в който казва: 
“Един човек дойде при Расулюллах и рече:
 “О, Пратенико на Аллах! Аз носех майка си на гръб под изгарящото слънце на разстояние приблизително два ферсаха/мерна единица равняваща се приблизително на 8 км./ Жегата бе толкова силна, че ако бях поставил парче месо щеше да се изпече./Аз питам като се има в предвид тези условия дали съм си издължил дълга пред нея?” Пратеника- отговорил: “Може би с това си отдължил само родилните й болки /и мъки/.”
Неподчинението към родителите е разрешено в Исляма само тогава,когато от тяхна страна е проявен иск за прекрачване заповедите или забраните на Аллах.
В сура Анкебут Всевишния Аллах повелява: 
“Повелихме на човека да се отнася добре с родителите си. 
А ако те принуждават да сдружаваш с Мен онова, 
за което нямаш знание, не им се покорявай.”   Ел-Анкебут-8
Когато става въпрос за непокорство това никак не означава, че при това положение може да се използват непозволени отношения и термини.
Дори и родителите да са починали, ако те са били мюсюлмани то отношението ни към тях не прекъсва, а то продължава с отправяне на молба към Аллах да им опрости допуснатите грешки.
В хадис разказан от Малик бин Рабиа ас-Селеме се казва, че когато при Расулюллах дошъл един човек и попитал: 
“О, Пратенико на Аллах! 
Имали някаква добрина която да я сторя за моите родители след тяхната смърт?” 
той отговорил: “Да! Прави добра дуа за тях, изпълни тяхното завещание, посещавай близките им и почитай приятелите им.”
А добрината към майката се равнява по награда на наградата за борбата по пътя на Аллах, а враждата към родителите е причина да не се почувстват Дженнетските блага.
В един хадис разказан от Ебу Хурейра се казва: “Уханието на Дженента се усеща на разстояние 500 години. Въпреки това то няма да се усети от онзи, който натяква за стореното добро, пристрастения към алкохола и онзи, който се противи на родителите си.”
Скъпи братя и сестри! 
От всяка страна ни заобикалят коварствата на Шейтана. 
Неговата цел и стремеж е да провали всяко едно добро дело още в самия зародиш, да влоши връзките и отношенията между хората, да прекъсне това което Аллах е заповядал да бъде съединено, а именно връзките и отношенията с близките. 
Той намира начини и средства как да влезне между приятели и близки,та дори и в семействата и да влоши съществуващите добри отношения между тях. Ако желаете чуйте за неговата злина и вреда от устата на Расулюллах чрез хадис разказан от Джабир:
 “Шейтана построява своя трон върху водата и провожда и провожда войните си в околността. 
Най-близък до Иблис е онзи, който стори най-големия смут. 
Един от войните му се връща и казва: “Аз сторих това и това.” 
Иблис му казва: “Нищо не си сторил.” 
След това идва друг и казва: “Не се отделих от един човек докато не го скарах със съпругата му.” Тогава Иблис се приближава към него с думите: “Колко си добър ти!”
Уважаеми братя и сестри,
 нека тези слова изпълнени с мъдрост  от Корана и сунната, озаряват нашите сърца по трудните пътища на днешния ден. За да можем да се избавим от мрачните къртини, които се наблюдават често в семействата и в същото време да станем носители и разпространители на мюсюлманските порядки и принципи, които да ни извисят, както в обществото така и пред Великия Творец Аллах, с който срещата е неизбежна.
Нека Аллах ни пречисти сърцата и делата от следите на невежеството да ни напъти към правия път и да ни отреди от онези,които зачитат и уважават родителите си така както го иска Аллах.

iman-islam

About the author

مدرستي الإماراتية Emirates Schools

Comments


call us

If you like the content of our blog, we hope to stay in constant contact ، Just enter your email to subscribe to the blog express mail to receive new blogs firstً new blog up-to-date ، You can also send a message by clicking the button next to ...

About the site

authorВсичко за Исляма" Арабската дума "Ислям" означава "постигане на мир чрез преклонение пред Аллах". Думата "мюсюлманин" произлиза от съществителното "Ислям" и означава "някой, който чрез преклонението си пред Аллах е достигнал до съвършен мир."

Learn more ←

Copyright © All Rights Reserved

Всичко за Исляма