Всичко за Исляма Всичко за Исляма
pemben

Latest news

pemben
pemben
Loading ...

Тaфсир на айет 31 от сураал-Aраф

 
يَا بَنِي آدَمَ خُذُوا زِينَتَكُمْ عِنْدَ كُلِّ مَسْجِدٍ وَكُلُوا وَاشْرَبُوا وَلَا تُسْرِفُوا ۚإِنَّهُ لَا يُحِبُّ الْمُسْرِفِينَ
31. О, синове на Адам! Обличайте се подходящо за всяка джамия! И яжте, и пийте, ала не разхищавайте! Той не обича разхищаващите.
След като е низпослал одежди на Адамовите потомци, благодарение на които те могат да прикриват своята голота, Всевишният Аллах е заповядал на хората: О, синове на Адам! Обличайте се подходящо за всяка джамия! Т.е. прикривайте срамните си части по време на задължителните фарз,и допълнителните нафиленамази. Прикритието на срамните части се явява украшение за човешкото тяло, докато оголването прави тялото безобразно.
Съгласно друго тълкувание, под украшение в този айет се разбират чистите и красиви облекла. Следователно, по време на намаза мюсюлманите са длъжни не само да прикриват тези части на тялото, които следва да се прикриват, но и да се обличат в чисти и красиви дрехи, а не в смачкани и изцапани с мръсотия и нечистотии.
След това Всевишният Аллах е казал:И яжте, и пийте, от позволените и чисти блага, с които Всевишният Аллах е дарил Своите творения. Ала не разхищавайте!Не трябва да се разточителства, употребявайки в храната излишно много продукти, които могат да причинят вреда на организма, или пък да се закупуват много скъпи и изискани гозби, напитки и дрехи, или пък да се употребява в храната забранени продукти.
Той не обича разхищаващите.Всевишният Аллах не обича хората, които разхищават, защото, разточителството предизвиква гнева Му и причинява вреда на организма и благосъстоянието на човека. А в някои случаи то води до това, че човек се лишава от възможността да стори задължителните пожертвования.
С една дума, този прекрасен айет заповяда да се употребяват в храната гозби и напитки, забранява отказа от храна и напитки и забранява разхищаването в това.
Източник: https://wardahasan1.blogspot.com Източник: https://wardahasan1.blogspot.com

About the author

مدرستي الإماراتية Emirates Schools

Comments


call us

If you like the content of our blog, we hope to stay in constant contact ، Just enter your email to subscribe to the blog express mail to receive new blogs firstً new blog up-to-date ، You can also send a message by clicking the button next to ...

About the site

authorВсичко за Исляма" Арабската дума "Ислям" означава "постигане на мир чрез преклонение пред Аллах". Думата "мюсюлманин" произлиза от съществителното "Ислям" и означава "някой, който чрез преклонението си пред Аллах е достигнал до съвършен мир."

Learn more ←

Copyright © All Rights Reserved

Всичко за Исляма