Всичко за Исляма Всичко за Исляма
pemben

Latest news

pemben
pemben
Loading ...

ПОЛОЖЕНИЕТО В ГРОБА

-
Скъпи братя мюсюлмани!
На днешната тема ще говорим за един от етапите през който минава човека. Нали след като Аллах сътвори един човек то неговият живот  минава през няколко етапа, а днес ще говорим за положението на човека в гроба. В айета който споменахме Аллах казва така: “Всяка една душа ще накуси смърта, и Ние ви изпитваме с лошо и добро и при Нас ще се завърнете.” Сура
Братя мюсюлмани знайте че Аллах не ни е сътворил безцелно, и че на всяко живо същество Аллах е отредил точно определен живот. След това идва един момент в който човек умира след, който момент той заживява друг начин на живот и това е положението в гроба. Какво го очаква човек след като свършат предопределените му дихалки. Когато настъпи смъртния час на един мюсюлманин,който не само, че е вярвал, а е и изпълнявал повелите на Аллах и Неговия Пратеник, при него идват меляикета и го известяват, че ще е в дженнета. След това идва меляикето на смърта, което му взема душата с думите: “Ей ти чиста душо излезни. Аллах е доволен от теб.” И тази душа след като си е видяла местото в Дженнета излиза, като последната капка вода от устата на чайника. Но, когато заумира един безверник /кяфир/ принего пристигат едни страшни меляикета и го известяват, че ще е в джехеннема. След това идва меляикето на смърта, което му взема душата с думите: “Ей ти мръсна душо излезни. Аллах не е доволен от теб.” И тази душа след като си е видяла местото в джехеннема от страх се распръсква по цялото тяло и я извъждат с голями болки.
Братя, по тъкъв начин човек напуска дунята и по тъкъв начин бива му вземана душата. За това нека всички да помислим как искаме да напускаме земята и как да ми бъде взета душат и след това да си планираме начина на живот.
След като мъртвия бъде поставен и зарит в гроба, при него идват две меляикета които му задават следните три въпроса:
1. Кой е твоя Господар?                     مَنْ رَبُك ؟  
2. Каква вяра изповядваш?                  مَا دِينُك ؟
3. Кой ти е Пейгамбера?                       مَنْ نَبِيُّك ؟
Ако човек е вярвал и изпълнявал повелите на Аллах и Неговия пратеник тези меляикета ще се появят пред него в един прекрасен вид и той ще отговори с лекота на тяхните въпроси. Но ако човек не е вярвал и не е изпълнявал повелите на Аллах и Неговия пратеник тези меляикета ще се появят пред него в един ужасяващ вид от което ще се изплаши много и няма да може да отговори на тяхните въпроси.
Какво очаква човек след този първи сериозен испит? На този въпросни отговаря Пратеника като казва: “Гроба на човека се превръща в дженнетска градина или в джехеннемска дупка.” Това от своя страна означава, че човек след като бъде погребан или ще е на голям рахатлък /спокойствие/ и благоденствие или ще бъде подложен на непрекъснати наказания и мъчения в гроба и ахирета средно положение няма. За това Пратеника ни е предупредил да се пазим от някой неща, които припечелват на човека гробно наказание. На вашето внимание ние ще споменем някои от тях.
1. Ширк и кюфур ─ шир от своя страна означава да вземаш съдружник с Аллах, а пък кюфура означава да отричаш или да не вярваш в Аллах и неговите повели и знамения.
2. Оставянето на намаза. Пейгамбера еднавечер сънува как едни хора ги наказват в гроба, като им мачкат главите. Тогава той попитал Джебраил защо тези хора ги наказват по този начин, а той му отговорил: “Защото те не са се кланяли намаз”
3. Зина /прелюбодеяние/ в същия хадис Пратеника казва: “Видях едни голи мъже и жени в една огнена спирала и се опитват да излезат от нея но тъкмо стигнат до горе и пак паднат надоло когато попитах Джебраил кои са те той ми каза това са онези мъже и жени който са блудствали на дуннята.
4. Лихваря /използващия лихвата/. Пратеника в същия хадис продължава: “Видях един човек в една река от кръв да плува към брега, но той щом приближеше брега един човек който стои на брега гоударя с каман в устата и той се връща там от кадето е тръгнал това нещо се повтаря постояно тогава запитах Джебраил какво е този тогава той ми рече това е лихварят.
5. Лъжата в същия хадис Пратеника ни разказва, че също е видял един човек легнал по гръб и донего стой един як човек с ченгел в ръка който му разкъсва устата чак до вратъ, това нещо се повтаря постояно. Тогава попитах джебраил какъв е този човек, а той ми каза това е човека който е лъгал на дунята.
6. Немиме ─ това ще рече да разнасяш хорските прикаски от човек на човек с цел да вкараш из между тях кавги и вражда.
7. Не предпазване от полетелите капчици урина при правене на нужда.
Тези две неща са поткрепени също с един хадис в който се казва, че Пратеника е минал покрай два гроба и е казал тези двамата биват измъчвани но не за някой голями престъпления /в очите на хората/. Единия от тях е разнасял думи от човек на чове, а другия не се е предпазвал от пръските при правенето на нужда.” Ел-Бухарии
Уважаеми братя мюсюлмани! Товаса само някои от причините заради които човек ще бъде наказван в гроба. За тези неща ни е информирал Пратеника и който не вярва в това нещо то той се смята за безверник /кюфир/. А тези, който вярват трябва добре да се замислят, какво вършат и, каво не вършат, защото на всеки един от нас ще му дойде времето, когато да бъде поставен в гроба. И нека да помислим какво ни очаква там и да не разчитаме на нашите наследници дани доведат нещата до край па макар и от тях нещо да получим, то ние трябва да сме си свършили работата добре от преди да дойде този час.



Семура ибни Джундеб казва: “Пратеника винаги след като кланяше намас се ъбръща ше към джемата и питаше няко да не е гледал сън и ако имаше такв той го разтълкуваше, но веднъж той каза. “Аз снощи гледъх на сън, че при мен дойдеха двама и ме хванаха под ръка след това ме заведоха на едно свещенно място. Там видях един човек седнал и донего един прав с железни клещи и разрязва първо дясната му буза чак до връта след това разрязва левата до връта, но докато разреже лявата буза десната вече се е зарасла и от ново се връща да я разрязва, това нещо се повтаря постояно. Тогава аз рекох какво е това. Те ми казах продължавай. И ние продължихме напред докато стигнахме до един човек легнал по гръб и над него стои друг човек с голяма скала, с която му разбива главата и след като го удари с този камък той се търкулва и човека отива да го вземе но докато се върне с камак главата отново му се е въстановила и той пак го удря с този камък, и така тази процедура постоянно се повтаря. Тогава аз рекох какво е това. Те ми казах продължавай. И ние продължихме напред докато стигнахме до една дупка /пещ/ подобна на колба с тесен отвор и широко дъно и под нея огън, а вътре в нея голи мъже и жени. Когато огина се засилва те започват да се вдигат нагоре каточели да излезат, а като отслабне огъня пак слизат надоло и това нещо постоянно се повтаря. Тогава аз рекох кои са тези. Те ми казах продължавай. И ние продължихме напред докато стигнахме до една голяма река от кръв и всредата на реката един човек, а набрега друг човек пред него купчина камани. Винаги когато този в реката реши да излиза он зи от брега го замерва с камък в устата и го връща там от кадето е тръгнал и това нещо се повтаря постоянно. Тогава аз им рекох какво е това. Те ми казах продължавай. И ние продължихме напред докато стигнахме до …… Аз накрая им реко тази вечер ме поразкарахте /доста/. Разяснете ми това което видях. Те ми казахе: “Да ще ти разкажем всичко. Онзи който видя да му разкъсват бузите, това е лъжец. Когато говори използва лъжата, която се разнася от негово име по света. И той ще бъде измъчван по този начин до съдния ден. А този кадето видя да му разбиват главата е човек който Аллах го бе научил на курана но той не го четеше през ноща и не работеше според него през деня. Той ще бъде наказван по този начин до съдния ден. А това което видя в пеща бяха развратниците, а пък ситоацията която видя при реката това е положението на човек който използва лихвата…”
Източник: https://wardahasan165.blogspot.com

About the author

مدرستي الإماراتية Emirates Schools

Comments


call us

If you like the content of our blog, we hope to stay in constant contact ، Just enter your email to subscribe to the blog express mail to receive new blogs firstً new blog up-to-date ، You can also send a message by clicking the button next to ...

About the site

authorВсичко за Исляма" Арабската дума "Ислям" означава "постигане на мир чрез преклонение пред Аллах". Думата "мюсюлманин" произлиза от съществителното "Ислям" и означава "някой, който чрез преклонението си пред Аллах е достигнал до съвършен мир."

Learn more ←

Copyright © All Rights Reserved

Всичко за Исляма