Всичко за Исляма Всичко за Исляма
pemben

Latest news

pemben
pemben
Loading ...

ЕТАПИТЕ НА ЧОВЕШКОТО РАЗВИТИЕ

Бойте се от Аллах и ръзмислете върху положението си,подобрете делата си и помислете на каде отивате. Знайте че съществуването на човека минава през етапи, и че човек на този свят идва без негово желание, преминава през определени етапи на развитие и напуска този свят без негово желание. Първия етап от човешкото развитие- капка течност, след това съсирена кръв, после здъвкано месо, после оформен зародиш, раждане, кърмаче, дете, юноша, след това пълнолетен здрав или болен, богат или беден. След това човек като стане на читиридесет години започва да отслабва и слиза по обратен ред надоло постапалата. Аллах в Корана описва това развитие на човека по следния начин: “Аллах е този, който ви сътвори немощни после след немощ ви даде сила, после след силата – немощ и побеляване…” Ер-Рум 54. Това ще рече, че силата и работоспособноста на човека е между две немощия и живота му е между две смърти. И след като премине отредения от Аллах срок идва меляикето на смърта взема душата и човекът се премества от временния към постуянния свят. След това го слагат в гроба, а той е преходния дом на всеки. Когато го поставят в гроба и близките тръгнат да се разотиват душата му се връща в тялото и той чува стъпките на напускащите го близки и приятели. Също така в този момент принего две меляикета които го изправят да седне и му отправят следните въпроси: “Кой ти е Господаря? Коя вяра изповядваш? Кой ти е пратеника?
Този, който е вярвал и изпълнявал повелите на Аллах и Пратеника ще отговори: “Господаря ми е Аллах. Вярата ми е Ислямска. И пратеника ми е Мухаммед.” В този час меляикетата ще го благовестят, че е живял с тези думи, че стях е умрял, и че с тях ще бъде съживен на Съдния ден. И гробът ще му се прошири докъде очи му виждат, гробът му ще бъде заслан с дженнетски постели и ще му бъде отворена врата към дженнета. Но пък онзи, който не е вярвал и изпълнявал ще се пъникьоса и ще каже: “Незнам!” Тогава гроба ще го претисне така, че ребрата ще му се разминават, гробът му ще бъде заслан с джехеннемски постели и ще му бъде отворена врата към джехеннема. И така вярващия благоденства в гроба, според делата си, а неверника също ще бъде наказван според делата си. И всяка част от тялото ще бъде подложена на наказание според греха, който е извършвала. Усните, които са одумвали хората и накарнявали тяхно то достойнство и чест ще биват разкъсвани. Тези, който са яли сирашки мал ще им се надуват коремите, а пък тези, които са яли лихва ще плуват в реки от кръв и ще бъдат замервани с камани. Тези който са спали по време на намаз ще им мачкат главите между два голями камака, тези който са прелюбодействали ще ги хвърлят в огнена спирала, а жените прелюбодетелки ще бъдат закачени за гърдите. Тези, който са прекарали земния си живот в игри, небрежие заблуда, и удовлетворяване на страстите си там ще имат големи наказания за това, че са забравили своя Създател и това ще продължи докато настъпи съдния ден. Тогава ще завали един дъщ който ще продължи читиридесет дена и всички хора ще изникнат като гъби от земята след това Исрафил ще надуе рога, и всички ще бъдат съживени и вярващите ще кажат: “Слава на Аллах, който ни съживи след като ни бе умъртвил и при Него е завръщането.” А неверниците ще рекът: “О горко ни! Кой ни въскреси от нашите гробове? Ще им се каже: Това е което Всемилостивия обеща и Пратениците говореха истината” Йа син:52
После всички ще се отправят към мястото на събирането /махшер/, голи, боси и необрязани. Когато всички се съберат ще се разцепят небесата и ще се разпръснат звездите. Меляикетата ще слезнат и заобиколят хората, след това ще слезне Господаря на световете Аллах, да съди хората и цялата земя ще се освети от светлината Му, ще се поставят везните и ще се докарат книгите с делата. В този ден ще свидетелстват ръцете, краката, езика и кожата за делата на хората. А съдията в този ден ще бъде Аллах, който бива възхваляван от всичко съществуващо на земята и небесата. На този ден всеки ще си получи заслуженото и никой няма да бъде ощетен.
В един хадис Пратеника ни известява със следното:
- “…и след като дженнетлиите  влезнат и се установят в дженнета, а джехеннемлиите влезнат и се установят в джехеннема, ще се докара смърта във вид на овен и ще се постави между дженнета и джехеннема и един глашатай ще се провикне и рече: “Ей вие дженнетлии!” те ще се обърнат уплашени, слет това глашатая ще се провикне от ново и ще каже: “Ей вие джехеннемлии!” И те радосни ще се обърнат надявайкисе на помиловка. Тогава той ще им реце познаватели това нещо те всички в един глас ще кажат: “Това е смърта!” Втози момент тя ще бъде заклана и ще им се каже: “Ей вие дженнетлии! Бъдете вечни от сега натам няма вече да има смърт.” и “Ей вие джехеннемлии! Бъдете вечни от сега натам няма вече да има смърт.”  Муслим, Тирмизи и Ахмед.
Братя мюсюлмани! Това са етапите през, които преминава човека и неговия край или е в дженнета или в джехеннема. Затова всички много добре да помислим по кой път да вървим и какво да си приготвим за утрешния ден.

About the author

مدرستي الإماراتية Emirates Schools

Comments


call us

If you like the content of our blog, we hope to stay in constant contact ، Just enter your email to subscribe to the blog express mail to receive new blogs firstً new blog up-to-date ، You can also send a message by clicking the button next to ...

About the site

authorВсичко за Исляма" Арабската дума "Ислям" означава "постигане на мир чрез преклонение пред Аллах". Думата "мюсюлманин" произлиза от съществителното "Ислям" и означава "някой, който чрез преклонението си пред Аллах е достигнал до съвършен мир."

Learn more ←

Copyright © All Rights Reserved

Всичко за Исляма