Всичко за Исляма Всичко за Исляма
pemben

Latest news

pemben
pemben
Loading ...

Всяка добрина е садака


Аллах С.Т. е отредил за нашия уммет, уммете \общността\ на Мухаммед С.А.С. всяка добрина, колкото и малка да е тя, да бъде като садака за извършителя и, и да се печели севап от това. За това нещо е достатъчно човек да е истински мусюлманин т.е. да вярва че Аллах Теаля е един единствен, и да върши тези добрини искрено, т.е. заради Аллах. В един хадис предаден от Муслим, се разказва, че една група от бедни сахаби отишли при Пейгамбера С.А.С. и му казали: “ Я Расулюллах ! По богатите от нас братя, много ни изпревариха в печеленето на севап за Съдния ден, те кланят намаз заедно с нас, държат оруч заедно с нас, и отгоре на това печелят много севап с богатствата си, като дават зекят и садака, а ние сме лишени от този севап защото сме бедни. Тогава Пейгамбера С.А.С. им отговори: \ Аллах Теаля е отредил и за вас как да печелите колкото тях ! При всяко казване на “Субханеллах” за вас това е садака, при всяко казване на “Елхамдулиллях” за вас това е садака, при всяко казване на “Аллахуекбер” за вас това е садака, да кажеш “Ля иляхе иллеллах” е садака, да научиш един човек на едно добро е садака, да го откажеш от едно лошо е садака, да отстраниш от пътя нещо, което пречи е садака, да разделиш кавгата на двама мусюлмани, и да помогнеш да се сдобрят е садака, да помогнеш на един човек да се качи на превозното средство е садака, да се усмихнеш на своя брат-мусюлманин е садака, добрата дума е садака, всяка крачка към джамиятя е садака, когато легнеш при жена си е садака \ Тогава сахабите попитаха: -“Я Расулюллах ! та нима когато някой от нас легне при жена си има севап за това ? “ Пейгамберина С.А.С. отговори: \Както когато някой от вас отиде при чужда жена има голям грях, така и когато легне при неговата си жена печели севап.
Уважаеми братя мусюлмани, В този хадис Пейгамбера С.А.С. ни информира за нещо, което е много радостно за нас, а именно , че от най-обикновенни, и понякога подценявани от нас неща, може да се печели севап , който ще ни бъде много необходим на Къяметския ден. Ако вникнем по дълбоко в този хадис, ще видим че с много малко усилия човек може вместо гюнах да спечели севап. Когато срещнеш мусюлманин, вместо да гледаш на другата страна с нагрочено лице, - да го поздравиш с усмивка за теб това е садака, когато пътуваш, вместо да слушаш музика, или да си свириш с уста, - да споменеш Аллах С.Т. за теб е садака, когато започнеш нещо да работиш или да ядеш, да кажеш “бисмиллях” и в края да кажеш “елхамдулиллях” това е садака. И така от всяка една добрина, колкото и нищожна да е тя , но направена с мисълта, и намерението да бъде заради Аллах, се печели севап.
Уважаеми братя! Дори и тогава , когато един човек се въздаржи , да не извърши лошо или харам, печели много севап. В едно от преданията на споменатия хадис, се казва , че когато Пейгамбера С.А.С. казал този хадис, един от сахабите казал: -“ Я Расулюллах ! ами ако немога да извърша нищо от това което каза ? “ тогава Пейгамбера С.А.С. каза: -\Само въздържането да не
правиш лошо на комшията или твоя брат мусюлманин за теб е садака.\.
В един хадис се разказва, че Аллах Теаля е опростил на един човек и го е вкарал в дженнета само заради това че е спасил едно куче да не умре от жажда. В друг хадис Пейгамбера С.А.С. е казал:\ Видях един човек влезнал в дженнета, заради това, че е отсякъл един корен който е пречил на пътя на мусюлманите\ رياض الصالحين 69 ص \ .
Уважаеми братя мусюлмани! Дори от неща , които сме принудени да извършваме всеки ден и според шериата са \мубах\ т.е. за тях не се пише нито севап нито гюнах, ако са свързани с добър ниет \ възнамерение \ за тях се пише севап. Например човек всяка нощ спи . По принцип от съня не се печели нито севап нито гюнах. Но ако един мусюлманин си легне с “ бисмиллях “ и възнамери да стане на сутринта и да клане сабах, то сънят му става ибадет.Но трябва да знаем че и обратното е валидно т.е. ако тези действия са свързани с лошо намерение , - се пише ггюнах .
Накрая нека да припомним , че този свят е временен , и той е нива в която се сее сега, а плодовете се събират на къяметския ден . Молим Всевишния Аллах да ни напъти в правия път, и да ни удостои от тези които се възползват от тези блага и Го молим Субханеху ве Теаля да ни събере в Дженнета - Амин
Източник: https://wardahasan1.blogspot.com Източник: https://wardahasan1.blogspot.com

About the author

مدرستي الإماراتية Emirates Schools

Comments


call us

If you like the content of our blog, we hope to stay in constant contact ، Just enter your email to subscribe to the blog express mail to receive new blogs firstً new blog up-to-date ، You can also send a message by clicking the button next to ...

About the site

authorВсичко за Исляма" Арабската дума "Ислям" означава "постигане на мир чрез преклонение пред Аллах". Думата "мюсюлманин" произлиза от съществителното "Ислям" и означава "някой, който чрез преклонението си пред Аллах е достигнал до съвършен мир."

Learn more ←

Copyright © All Rights Reserved

Всичко за Исляма