Всичко за Исляма Всичко за Исляма
pemben

Latest news

pemben
pemben
Loading ...

Тaфсир на айети 87 и 88 от сура ал-Маида

 
يَا أَيُّهَا الَّذِينَ آمَنُوا لَا تُحَرِّمُوا طَيِّبَاتِ مَا أَحَلَّ اللَّهُ لَكُمْ وَلَا تَعْتَدُوا ۚإِنَّ اللَّهَ لَا يُحِبُّ الْمُعْتَدِينَ
وَكُلُوا مِمَّا رَزَقَكُمُ اللَّهُ حَلَالًا طَيِّبًا ۚوَاتَّقُوا اللَّهَ الَّذِي أَنْتُمْ بِهِ مُؤْمِنُونَ
87. О вие, които повярвахте! Не възбранявайте благата, които Аллах ви е разрешил и не престъпвайте границите на позволеното! Наистина, Аллах не обича престъпващите.
88. И яжте от онова, което Аллах ви е дал за препитание ­ разрешено, приятно! И бойте се от Аллах, в Когото вярвате!
Всевишният Аллах е казал:О вие, които повярвахте! Не възбранявайте благата, които Аллах ви е разрешил и не престъпвайте границите на позволеното!Правоверните не трябва да си забраняват полезните храни и напитки, които Всевишният Аллах е обявил позволени за тях. Той им е оказал милост и те са длъжни да възхваляват Всевишният Аллах за тази милост. Всевишният Аллах е позволил да ползват от благата, и те са длъжни да Му бъдат признателни. Те нямат право да отхвърлят милостта на Всевишният Аллах, проявявайки неблагодарност, или да не я приемат, или да я обявяват за забранена. Ако те постъпят по този начин, ако те клеветят по адрес на Всевишният Аллах, ако проявяват неблагодарност и обявяват разрешените и полезни блага за забранени и скверни, то те престъпват границите на позволеното. Всевишният Аллах е забранил на хората да престъпват границите на позволеното и не обича такива престъпници:Наистина, Аллах не обича престъпващите.Нещо повече, те са ненавистни на Всевишният Аллах и ще бъдат удостоени с Неговото наказание.
Всевишният Аллах е заповядал на правоверните да не се оприличават на езичниците, които си забраняват някои неща, обявени от Него за позволени. Всевишният е казал: И яжте от онова, което Аллах ви е дал за препитание ­ разрешено, приятно!Аллах е заповядал да се яде храна, която Той помага на Своите раби да изкарат благодарение на техните усилия, ако тя е разрешена. Прехраната не трябва да бъде изкарана с кражба, отнета насила или придобита със средства, получени по незаконен път. А наред с това трябва да бъде чиста и полезна, тъй като не бива да се консумира месото на хищници и други нечисти продукти. Мюсюлманите трябва да се боят от Аллах, изпълнявайки Неговите заповеди и да се пазят от Неговите забрани,в Когото вярват!Именно, вярата в Аллах ги задължава да изповядат благочестива религиозност и да изпълняват задълженията си пред Него, тъй като само в този случай тази благочестива религиозност се явява съвършена.
От този прекрасен айет следва, че ако човек си забранява позволено блюдо, ако си забранява пиене на позволена напитка или си забранява встъпването в полова близост с наложница или с пленница, то тази постъпка не става забранена за него. Но ако наруши даденото обещание, то той е длъжен да изкупи извършеното така, както се изкупва нарушаването на клетва. Всевишният Аллах е казал:О, Пророче, защо си възбраняваш онова, което Аллах ти е разрешил, стремейки се да угодиш на своите съпруги. Но Аллах е Опрощаващ, Милосърден. Аллах вече наложи изкупление при отмятане от вашите клетви. Аллах е вашият Покровител. Той е Всезнаещия, Премъдрия./66:1-2/Но ако човек си е забранил да встъпва в полова близост със съпругата си, то той е длъжен да извърши изкупителни действия, каквито се предприемат за езическия обичай при отричане от жена, наричан “зихар”.
От този айет също така следва, че човек не бива да избягва позволените блага и удоволствия и не трябва да си ги забранява. Напротив, той е длъжен да им се наслаждава и трябва да ги използва за подчинение на своя Повелител.
Източник: https://wardahasan1.blogspot.com Източник: https://wardahasan1.blogspot.com

About the author

مدرستي الإماراتية Emirates Schools

Comments


call us

If you like the content of our blog, we hope to stay in constant contact ، Just enter your email to subscribe to the blog express mail to receive new blogs firstً new blog up-to-date ، You can also send a message by clicking the button next to ...

About the site

authorВсичко за Исляма" Арабската дума "Ислям" означава "постигане на мир чрез преклонение пред Аллах". Думата "мюсюлманин" произлиза от съществителното "Ислям" и означава "някой, който чрез преклонението си пред Аллах е достигнал до съвършен мир."

Learn more ←

Copyright © All Rights Reserved

Всичко за Исляма