Всичко за Исляма Всичко за Исляма
pemben

Latest news

pemben
pemben
Loading ...

СПРАВЕДЛИВОСТА В ИСЛЯМА

Бойте се от Аллах и знайте, че той е заповядал справедливоста във всичко и ни е известил че обича справедливите. В Корани-Керим Всевишния Аллах повелява: “Аллах повелява справедливостта и благодетелността и поддържане на връзките с роднините.” Сура- Ен-Нехл 90. Също така казва: “Аллах обича справедливите” Сура Ел-Маиде-42. Справедливостта означава равновесие в нещата и тя се изисква във всичко. В хадис Пратеникът е казал: “Наистина на съдния ден справедливите ще бъдат на високи стапала от светлина, тези който са били справедливи в техните от съждания, с техните семейства и към тези, над койито са имали власт.” Муслим.
Братя мюсюлмани! Наистина мястото на справедливостта в исляма е огромна, и наградата за него пред Всевишния Аллах ще е голяма. Справедливостта има много разновидности и всеки е задължен да бъде справедлив според мястото и отговорностите които заема. Ръководителят е задължен да бъде справедлив към подчинените си. Всевишния Аллах повелява:  “Аллах ви повелява да връщате поверените имущества на техните собственици, и когато съдите между хората да съдите справедливо.” Сура Ен-Ниса 58.
Пратеника е казал: “Седем групи хора ще бъдат на сянка в деня когато нямя да има друга сянка освен сянката на Аллах… и споменява измежду тях справедливия ръководител.” Съдията също така трябва да бъде справедлив във свойте отсъждания. Всевишния Аллах повелява “И отсъждай по между им според онова което Аллах е ниспослал.” Сура Ел-Маиде 49.
Пратеника е казал: “Съдиите са три вида: Този който разбере истината и отсъди по нея той ще е в дженнета, апък този който разбере истината и я престъпи и не отсъди по нея ще е в огъня, а този който не разбере истината и отсъди в незнание, също ще е в огъня.” Муслим
Задължение на родитела е да бъде справедлив към децата си във всяко отношение, и когато им дава нещо или подарява да бъде по равно на всички, независимо дали са момичета или момчета. В хадис Пратеника Мухаммед е казал на един от сахабите, който е отишал при Него за да му каже, че е подарил роб на един от синовете си. “На всичките ли си деца подари същото?” Той отговорил: “Не!” Тогава Пратеника му заповядъл да си вземе подаръка и казал: “Бойте се от Аллах и бъдете справедливи между децата си и да внимават бащите, който дават на едни от децата си, а на други не дават.”
Мюсюлманина е длъжен също така да бъде справедлив и в думите си. Всевишния Аллах повелява: “Когато говорите бъдете справедливи, дори и да е за роднини.” Сура Ел-Енам 152. Аллах ни заповядва да бъдем справедливи в думите си, дори Истината да е горчива или тя да е против нас или наши близки. Всевишния Аллах повелява: “О! Вярващи бъдете твърди в справедливоста, свидетели в името на Аллах, дори и срещу вас самите, или срещо родителите и най-близките” Сура Ен-Ниса 135.
Всевишния Аллах ни заповяда да бъдем справедливи в делата и думите дори и срещо нас и близки и далечни спрямо всеки един по всяко време и при всички положения. Дори е задължение за мюсюлманина да бъде справедлив и с неговите врагове неверници. Всевишния Аллах повелява: “И дане ви вкара в грях омразата на няко хора та да сте несправедливи! Бъдете справедливи, то е най-близко до богобоязливоста.” Ел-Майде 8.
Което означава: Да не ви подведе някой та да оставите справедлидоста, защото тя е задължителна спрямо всеки при всички положения, защото небесата и земята са сътворени със справедливост и тя е обичана от всеки го. Чрез нея се осъществява всяко добро дело и чрез нея всеки е спокоен за кръвта, имуществото и честа си. Всевишният Аллах също така е заповядъл справедливоста и в зъдължението на наказаниетот.е. този който е заслужил наказание за определено престъпление за да накаже според грешката без да се превишава. Той повелява в своята книга: “Възмездието за злината е злина като нея.” Еш-Шура 40
“И ако наказвате: -О, вярващи, накажете със същото което са ви наказали.” Ен-Нехл 126.
“А който ви нападне, нападнете го така като ви е нападнал.” Ел-Бакара 196
Когато две групи от мюсюлмани връждуват истинския мюсюлманин е задължен да ги сдобри, и да е справедлив между тях. Аллах повелява: “И ако две групи от вярващите се зият, помирете ги. Но ако едната от тях престъпи спрямо другата, сръжавайте се против, която е престъпила. Докато се върне към повелята на Аллах, а щом се върне помирете ги справедливо и постапете без престрастно, Аллах обича без престрасните.” Худжорат 9.
Уважаеми братя мюсюлмани!
Нашата вяра се основава на справедливосдта във всички отношения и разпоредби. Аллах повелява: “Словото на твоя Господар бе завършена с праведливост.” Ен-Ам 115. Т.е. с истината в това което информира, и справедливост в това което отрежда. Нашата вяра не толерира неправдата, гнета и враждебността дори и срещу наверника. Ето защо вярата ни основаваща се на този  принцип, е пригодена за всеки един независимо кога и каде живее. Ще завършим с думите на всевишния Аллах: “Религията на Аллах е неизменна. Тя е правата вяра, ала повечето хора не разбират.” Ер-Рум 30.

About the author

مدرستي الإماراتية Emirates Schools

Comments


call us

If you like the content of our blog, we hope to stay in constant contact ، Just enter your email to subscribe to the blog express mail to receive new blogs firstً new blog up-to-date ، You can also send a message by clicking the button next to ...

About the site

authorВсичко за Исляма" Арабската дума "Ислям" означава "постигане на мир чрез преклонение пред Аллах". Думата "мюсюлманин" произлиза от съществителното "Ислям" и означава "някой, който чрез преклонението си пред Аллах е достигнал до съвършен мир."

Learn more ←

Copyright © All Rights Reserved

Всичко за Исляма