Всичко за Исляма Всичко за Исляма
pemben

Latest news

pemben
pemben
Loading ...

споменаването на Аллах

Споменаването на Аллах Теаля е един от най-достойните и най-лесните ибадети и се нарича зикир. То не изисква нито абдест, нито някакви специални приготовления, и може да се прави във всяко положение, независимо дали човек стои или работи, почива или пътува, дали е прав, седнал, или легнал. Със зикира се печели много севап, печели се Аллаховото задоволство и милост, чрез зикира муслюмана се предпазва от джинове и шейтани. В един свещен хадис, предаден от Пейгамберина САС Аллах Теаля казва : \ Аз съм със този мой кул, който ме споменава, ако ме спомене в себе си и Аз го споменавам в себе си, ако ме спомене в неговото обкръжение и аз ще го спомена сред най-достойните меляйкета \ Също така Пейгамберина САС казва, че този, който споменава Аллах, е жив а този който не Го споменава, е като мъртав. И когато бил запитан кой ще се възползва от защитата Му на къяметския ден, Той отговори: \ Този който каже искрено от сърце “ Ля иляхе иллелах” \, А също така е казал: Този който, последните му думи от този свят са “Ля иляхе иллелах” ще влезе в дженнета.\
Уважаеми братя муслюмани, под зикир се разбира всяко едно споменаване на Аллах Теаля, като казване на “Субханеллах”, “Елхамдулиллях”, “Аллахуекбер”, “Ля иляхе иллеллах”, “Естегфируллах”,и др. Стига да бъде искрено от сърце, като най-достойния зикр е четенето на Корани Керим. Чуйте какво е казал Пейгамберина САС за някои зикире: \Който каже десет пъти “Ля иляхе иллеллаху вехдеху ля шерике лех лехул мульку ве лехульхамду вехуве аля кулли шейин кадир” все едно е освободил десет роби от поколението на Исмаил АС \ , и също така е казал: \ Който каже сто пъти “Ля иляхе иллеллаху вехдеху ля шерике лех лехуль мульку велехульхамду вехуве аля кулли шейин кадир” в един ден все едно е освободил десет роба, и му се пишат сто добрини, и му се опрощават сто грешки, и през целия ден е предпазен от шейтана, и никой нее направил по-голяма добрина, освен ако някой не каже тези думи повече от сто пъти.\ Също е казал: \ Две думи, които са много леки за езика, и много тежки на Кантара, и много обичани от Аллах и те са “Субханеллахи ве бихамдихи субханеллахил азим”\ И още е казал: \Който каже през деня сто пъти “Субханеллахи ве бихамдихи” му се опрощават гюнасите, ако ще да са колкото пяната в морето.\  Един път Пейгамберина САС попитал сахабите:
\- Искате ли да печелите всеки ден по хиляда севапа? Попитаха как я Расулюллах ? Той отговори: Който каже сто пъти “Субханеллах” пишат му се хиляда севапа.\
Уважаеми братя муслюмани: В Корани Керим Аллах Теаля казва, че всяко едно създание независимо дали е одушевено или неодушевено, споменава Аллах , но ние не знаем как точно го правят . Изключение правят само някои хора , които въпреки че Аллах Теаля ги е надарил с най-ценното – разума , не се сещат да споменават своя Създател и Господар , и нехаят небрежно цял живот , и когато им дойде смъртта , разбират какво са пропуснали, но е късно за поправка.
Уважаеми братя муслюмани : няма по добро нещо от това, човек да изчисти езика се от лошите думи , и да се стреми да го превиква на споменаване “зикир” на Аллах Теаля.
Ползата от това, е и за този свят, и за отвъдния. Ползата за този свят е , че той изчиства езика си , подобрява характера и културата си , и за хората е приятно да го слушат и се позва почит и уважение на възпшитан и културен човек. А ползата и наградата за ахирета е много по голяма както споменахме по-горе в прочетените хадиси .
За това уважаеми братя, страхувайте се от Всевишния Аллах , оценявайте Го по достойнство , споменавайте Го , възхвалявайте Го и Му благодарете много за благата с които ни е надарил на този свят , и за тези , които ни е обещал за отвъдния , и не бъдете от тези , които подценяват този лесен начин за печелене на капитал за Съдния ден , и от тези които , Аллах им запечатва сърцата и са от заблудените .
Молим Аллах Субханеху Ветеаля да ни отреди от тези , които Го споменават много и Му благодарят , и Го молим да ни опрости грешките , и да ни въведе в неговия Дженнет , защото Той наистина е милостив и способен но това .

About the author

مدرستي الإماراتية Emirates Schools

Comments


call us

If you like the content of our blog, we hope to stay in constant contact ، Just enter your email to subscribe to the blog express mail to receive new blogs firstً new blog up-to-date ، You can also send a message by clicking the button next to ...

About the site

authorВсичко за Исляма" Арабската дума "Ислям" означава "постигане на мир чрез преклонение пред Аллах". Думата "мюсюлманин" произлиза от съществителното "Ислям" и означава "някой, който чрез преклонението си пред Аллах е достигнал до съвършен мир."

Learn more ←

Copyright © All Rights Reserved

Всичко за Исляма